Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ξεπούλησαν το Ελληνικό στη Lamda Development
Ξεπούλησαν το Ελληνικό στη Lamda Development thumbnail

Ξεπούλησαν το Ελληνικό στη Lamda Development

Το Ελληνικό δόθηκε στην Lamda Development, 222% κάτω από την πραγματική του αξία. Αυτό προκύπτει από την οικονομικοτεχνική μελέτη του ΤΕΕ που παρουσιάστηκε χθες και σύμφωνα με την οποία η Lamda απέκτησε μια δημόσια έκταση αξίας περίπου 3 δισ. ευρώ, με μια προσφορά αξίας μόλις 915 εκ. ευρώ.

Για «άθλια» και «αδιαφανή διαδικασία, που ευνοεί μόνο τη συγκεκριμένη επένδυση» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος τόνισε πως «εκποιούν το Ελληνικό χωρίς καμία τιμή αφετηρίας και χωρίς την τήρηση των στοιχειωδών κανόνων που θέτει ο Νόμος. Θα πρέπει να τους σταματήσουμε και με θεσμικούς αλλά και με κινηματικούς τρόπους».

Επίσης, χαρακτήρισε σκανδαλώδη την αλλαγή των όρων του διαγωνισμού (και ειδικά αυτών που αφορούν τη χρήση καζίνο) ενώ αυτός ήταν σε εξέλιξη, προκειμένου όπως είπε να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της εταιρείας. 

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ενώ αρχικά το ΤΑΙΠΕΔ θα πωλούσε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών και θα κρατούσε το μειοψηφικό ώστε το Δημόσιο να ελέγχει τον επενδυτή, σε δεύτερη φάση παραχώρησε το 100% των μετοχών στον επενδυτή.
Για ξεπούλημα της έκτασης του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου κάνει λόγο το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με μελέτη που παρουσίασε.


Όπως αναφέρει, το τίμημα των 915 εκατομμυρίων ευρώ που αποδέχθηκε το ΤΑΙΠΕΔ στη συμφωνία με τη Lamda Development, το οποίο προβλέπεται μάλιστα να καταβληθεί σε βάθος δεκαετίας, είναι αρκετά πιο χαμηλό από την επενδυτική αξία του ακινήτου των 6.200 στρεμμάτων, η οποία υπολογίζεται σε 2,95 δισεκατομμύρια ευρώ.


Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΤΕΕ, η τιμή πώλησης διαμορφώνεται στα 492 ευρώ ανά τετραγωνικό (ή σε περίπτωση άμεσης εξόφλησης στα 310 ευρώ ανά τμ, με το συνολικό κόστος να φτάνει στα 1,86 δισ. ευρώ), την ώρα που το ΤΑΙΠΕΔ αποδέχθηκε τα 150 ευρώ ανά τμ, τιμή που αντιστοιχεί στο Βραχάτι Κορινθίας!


Παράλληλα, όπως αναφέρει το Τεχνικό Επιμελητήριο, με βάση τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην πώληση του παραπλήσιου ακινήτου στον «Αστέρα Βουλιαγμένης», μόνο για την παράκτια ζώνη των 955 στρεμμάτων του Αγίου Κοσμά το τίμημα έπρεπε να φθάσει στο 1,5 δισ. ευρώ.


Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η παρέμβαση γίνεται σε καθοριστική στιγμή, καθώς μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται η απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ελέγχει τη νομιμότητα της προωθούμενης σύμβασης.


 


Real.gr , Efsyn.gr X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X