Αρχική / Υγεία / Πνευμονολογία / Αποτελεσματικότερα φάρμακα για την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και το Άσθμα
Αποτελεσματικότερα φάρμακα για την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και το Άσθμα thumbnail

Αποτελεσματικότερα φάρμακα για την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και το Άσθμα

 


   • Κάπνισμα: Απαράδεκτα υψηλή συχνότητα παρά την πλήρως τεκμηριωμένη βλαπτική του επίδραση. Πρόκειται για σοβαρή εξάρτηση που απαιτεί ειδική θεραπεία.

  • Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και Άσθμα: Ευχάριστα νέα. Διαθεσιμότητα περισσότερων και αποτελεσματικότερων φαρμάκων

  • Καρκίνος του πνεύμονα : μεγάλη συχνότητα σε όλο και μικρότερες ηλικίες, με χαμηλή πενταετή επιβίωση παρά τη διαθεσιμότητα νέων διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων

  • Πολυανθεκτική φυματίωση: Το νέο πρόσωπο της φυματίωσης που προκαλεί σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας. Προβληματική και ελλιπής η αντιμετώπιση της.

  • Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση. Διαθεσιμότητα αποτελεσματικής θεραπείας.


 


Τα παραπάνω ανακοίνωσαν σε Συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, επ’ ευκαιρία του 23ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Μέγαρο της Αθήνας στις 5-8 Νοεμβρίου.


 


Ειδικότερα επεσήμαναν πως τα περιστατικά ανθεκτικής φυματίωσης αποτελούν για την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες «ωρολογιακή βόμβα».  Η ασθένεια όχι μόνο δεν έφυγε από τη χώρα μας, παραμένει εδώ και μάλιστα με νέο, πολύ πιο επικίνδυνο, πρόσωπο: την ανθεκτική, την πολυανθεκτική και την εκτεταμένα ανθεκτική φυματίωση. Η έλλειψη διαθέσιμων θεραπειών από τη μία και η λειτουργία μόνο μιας Μονάδας Νοσηλείας ανάλογων περιστατικών, στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» από την άλλη, δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο των Ειδικών Επιστημόνων. 


 


 


Aπό αριστερά προς τα δεξιά οι κ.κ.: Κουλούρης Νικόλαος, Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Χειλάς Γεώργιος, Ταμίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Ζακυνθινός Σπυρίδων, Ειδικός Γραμματέας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Τουμπής Μιχαήλ, Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Κατής Κωνσταντίνος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας


Η πολυανθεκτική φυματίωση – ένα σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας για το οποίο χτύπησε προσφάτως το «καμπανάκι» ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), θα συζητηθεί εκτενώς στο 23ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο. 


 


Εκτενής αναφορά θα γίνει και στον ιό Ebola που αποτελεί υγειονομικό θέμα αιχμής των τελευταίων εβδομάδων. Προσυνεδριακά και εμβόλιμα τη Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, στις 6μμ – 7μμ, ο λοιμωξιολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας, κος Σωτήρης Τσιόδρας  θα ενημερώσει την επιστημονική κοινότητα για τη νόσο που προκαλείται από τον ιό Ebola, καθώς και για τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισής της. 


 


Κατά την έναρξη του Συνεδρίου θα ανακοινωθούν οι έπαινοι και τα βραβεία των εργασιών που υποβλήθηκαν στο Συνέδριο, καθώς και οι κλινικές, ερευνητικές υποτροφίες καθώς και οι υποτροφίες αριστείας, που δίνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία κάθε χρόνο. Την εναρκτήρια ομιλία θα δώσει ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός, κος Χαράλαμπος Ρούσσος,  οποίος και θα τιμηθεί για τη μεγάλη προσφορά του στη Πνευμονολογία.


 


Η φυματίωση είναι εδώ 


 


Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κο Μιχάλη Τουμπή, η φυματίωση δεν έφυγε ποτέ από την Ελλάδα παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί η συχνότητά της και εμφανίζεται με νέα μορφή. «Δυστυχώς έχουμε πολλά περιστατικά. Αυτές οι μορφές της φυματίωσης δύσκολα θεραπεύονται, αφενός διότι το μυκοβακτηρίδιο που τις προκαλεί έχει αναπτύξει αντοχή στα περισσότερα από τα διαθέσιμα φάρμακα, αφετέρου επειδή απουσιάζουν από την Ελλάδα οι εξειδικευμένες υποδομές για την αντιμετώπισή τους», δήλωσε ο κ. Τουμπής και σημείωσε ότι σε όλη τη χώρα υπάρχει μόνο μία μονάδα αντιμετώπισης της  πολυανθεκτικής φυματίωσης, στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», με 7 κλίνες σε θαλάμους αρνητικής πίεσης. Η συγκεκριμένη μονάδα διαχειρίζεται περί τα 50 περιστατικά ετησίως, ενώ η νοσηλεία και γενικότερα η φροντίδα αυτών των ασθενών κοστίζει από 10 έως 20 φορές περισσότερο από την αντιμετώπιση της κοινής φυματίωσης. «Αν κάποιος έχει πολυανθεκτική φυματίωση, δεν το γνωρίζει ή το γνωρίζει και κυκλοφορεί ελεύθερα, χωρίς νοσηλευτική φροντίδα, είναι ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του υγειονομικού συστήματος της χώρας», τόνισε ο κ. Τουμπής, προσθέτοντας ότι δεν χρειάζεται πανικός, αλλά σωστή ενημέρωση των πολιτών. 


 


Κάπνισμα: η Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη 


 


Μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη εξακολουθεί να κατέχει η Ελλάδα στο κάπνισμα. Η συχνότητα του καπνίσματος παραμένει υψηλή (αφορά το 38% – 40% του γενικού πληθυσμού). Αυτό σε έναν βαθμό μπορεί να αποδοθεί και στην οικονομική κρίση. «Τα χρόνια της κρίσης το κάπνισμα δεν αυξήθηκε, ούτε όμως  μειώθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε να είμαστε ικανοποιημένοι. Βέβαια, ο κόσμος είναι περισσότερο ενήμερος και ευαισθητοποιημένος, αλλά τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος δεν είναι ικανοποιητικά. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στην κρίση που βιώνουμε. Κάποιος που κατακλύζεται από προβλήματα βιοπορισμού δύσκολα μπαίνει σε διαδικασία διακοπής του καπνίσματος», εξηγεί ο κ. Τουμπής. 


 


Στο Συνέδριο θα ανακοινωθούν τα ποσοστά επιτυχούς διακοπής καπνίσματος που προκύπτουν από τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) διαθέτει ομάδα εργασίας για τη διακοπή καπνίσματος και τα τελευταία χρόνια εκπαίδευσε πάνω από 1.200 γιατρούς σε αυτόν τον τομέα. Σχεδόν το σύνολο των υπαρχόντων Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος στα Δημόσια και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στελεχώνεται από πνευμονολόγους που έχουν εκπαιδευτεί από την ΕΠΕ. 


 


Η δράση της ΕΠΕ επεκτείνεται και στο τομέα της πρόληψης του καπνίσματος απευθυνόμενη με Ενημερωτικές Εκστρατείες στο ευρύ κοινό και στα παιδιά. Σχετικό δείγμα γραφής αποτελεί η θεατρική παράσταση με τίτλο: «Το παραμύθι της ανάσας», στο οποίο αναπτύσσεται η λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος και η βλαπτική επίδραση του καπνού. Η παράσταση θα δοθεί την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, 7.00μμ – 7.30μμ από παιδιά του Σχολείου των Ουρσουλινών με σενάριο της Πνευμονολόγου, κ. Δ. Μπουσίου.


 


Αναφερόμενος στο ηλεκτρονικό  τσιγάρο, ο κ. Τουμπής ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι οποίες βασίζονται σε στοιχεία που θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο, δεν είναι αθώο. Όπως είπε, επιφέρει οξέα προβλήματα όπως είναι η βρογχοσύσπαση, καθώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει σωματίδια και ουσίες που δεν είναι αθώες. Παράλληλα, τόσο η Ευρωπαϊκή όσο και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία δεν το αποδέχονται ως μέσον διακοπής του καπνίσματος. 


 


 


Εμφάνιση της ΧΑΠ σε μικρότερες ηλικίες 


 


Παλαιότερα η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ήταν η νόσος των 60ρηδων καπνιστών. Σήμερα, η ηλικία «έπεσε». Η νόσος αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της από την ηλικία των 40 και των 50 ετών. «Η μείωση της συχνότητας εμφάνισης της ΧΑΠ αναμένεται να έλθει με τη μείωση του καπνίσματος», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. 


Πάντως, σημείωσε ότι τόσο η ΧΑΠ όσο και το άσθμα έχουν πλέον καλύτερη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση, αφού ειδικά την τελευταία διετία κυκλοφόρησαν νέα φάρμακα ιδιαιτέρως αποτελεσματικά και ασφαλή. Σε ότι αφορά το άσθμα, σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίζεται πλέον σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων. «Πιστεύουμε ότι σε λίγα χρόνια μπορεί αυτή η αντιμετώπιση να αφορά και στη ΧΑΠ», δήλωσε ο κ. Τουμπής. 


 


Καρκίνος του Πνεύμονα: παρουσιάζει αύξηση 


 


Ότι ισχύει για τη ΧΑΠ ισχύει και για τον καρκίνο του πνεύμονα: η μείωση της εμφάνισης νέων περιστατικών θα επέλθει με τη μείωση της συχνότητας του καπνίσματος. 


Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι 8 στους 10 που πάσχουν από καρκίνο στον πνεύμονα υπήρξαν καπνιστές. 


Σήμερα, το ποσοστό των νοσηλευόμενων ασθενών συνεχώς αυξάνεται και παρά την πληθώρα των διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων που διαθέτει η επιστημονική κοινότητα, μικρός αριθμός ασθενών καταφέρνει να ζήσει πέντε χρόνια. Να σημειωθεί ότι στις πνευμονολογικές κλινικές ένα 30% της διαχείρισής τους αφορά σε περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα. 


 


Στο Συνέδριο θα γίνει μεγάλη συζήτηση και για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, η οποία αποτελεί την μητέρα όλων των διάμεσων (ινωτικών) πνευμονοπαθειών. Η θεραπευτική της προσέγγιση πέρασε από διάφορα μονοπάτια, τα περισσότερα εκ των οποίων αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά ή και βλαπτικά για τους ασθενείς. Τις τελευταίες ημέρες εγκρίθηκε η χρήση ενός νέου φαρμάκου που υπόσχεται σαφώς καλύτερα αποτελέσματα από τα υπόλοιπα. Έτσι η συνολική προσέγγιση του νοσήματος καταλαμβάνει δεσπόζουσα θέση στο Συνέδριο. 


        

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X