Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Aμφίπολη: Ο Ηφαιστίωνας "ένοικος" του τάφου;
Aμφίπολη: Ο Ηφαιστίωνας "ένοικος" του τάφου;  thumbnail

Aμφίπολη: Ο Ηφαιστίωνας "ένοικος" του τάφου;

Βλέπει στην Αμφίπολη τον… Ηφαιστίωνα


«Με μεγαλύτερη ασφάλεια κινούμεθα στο χώρο των γραπτών πηγών στην ανίχνευση της ταυτότητας του νεκρού, παρά από ότι φαίνεται από την ανασκαφή», σχολίασε ο καθηγητής Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου Κύπρου, Θεόδωρος Μαυρογιάννης.


Συνεχίζονται οι εργασίες01 Νοεμβρίου 2014 | 08:40610 α- α+
  Κρύβει κι άλλες εκπλήξεις η Αμφίπολη; Συνεχίζονται οι εργασίες

Εντυπωσιακά είναι τα νέα ευρήματα στην Αμφίπολη μετά και τη χθεσινή αποκάλυψη του τεχνητού ορύγματος στο δάπεδο του τρίτου θαλάμου στον Τύμβο Καστά.

Η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως άλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου), διαπιστώθηκε χθες κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου, όπου επικεντρώνεται τα τελευταία 24ωρα το ανασκαφικό έργο στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης.

K. Περιστέρη: Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρούμε ωραία πράγματα

Οι ανασκαφείς συνεχίζουν τις προγραμματισμένες ανασκαφικές και στερεωτικές εργασίες προσπαθώντας να βρουν λύση για την ταυτότητα του νεκρού ή των νεκρών μέσα στο ταφικό μνημείο. Η Κατερίνα Περιστέρη δηλώνει συγκινημένη από την πορεία των εργασιών και εξηγεί ότι : «Η αρχαιολογία είναι πάντα μαγεία και πάντα είναι το άγνωστο… Δεν ξέρουμε τι θα μας κρύψει και τι θα μας βγάλει η αυριανή μέρα. Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια. Ποτέ δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, αλλά πάντα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρούμε ωραία πράγματα».

Η Κατερίνα Περιστέρη, έχοντας στο πλάι της αξιόλογους επιστήμονες και το υπουργείο Πολιτισμού, συνεχίζει απτόητη, με την ανασκαφική ηρεμία που τη διακρίνει και βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο. Δεν την απασχολεί να βρει χρυσάφια και πολύτιμα κινητά αρχαιολογικά ευρήματα. «Το ίδιο το μνημείο είναι από μόνο του ένα αριστούργημα καταπληκτικών καλλιτεχνών» θα επαναλάβει αρκετές φορές το τελευταίο τρίμηνο.

Ο τρίτος θάλαμος μένει να μας δώσει τι κρύβει και αν κρύβει τον νεκρό του, καλά κλεισμένο στον πυθμένα του. Κρύπτη ή καταπακτή, αυτό θα το δείξει η συστηματική έρευνα της αρχαιολογικής σκαπάνης της Κατερίνας Περιστέρη, που σε ανύποπτο χρόνο, πριν από τις τελευταίες αρχαιολογικές εξελίξεις στο λόφο Καστά, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η Ελλάδα θα πάρει μία καλύτερη θέση στην καρδιά των ανθρώπων.

Όλοι οι Έλληνες πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι. Είτε είναι στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό θα πρέπει να κοινωνούν τα αγαθά του πολιτισμού και της ιστορίας. Και εμείς είμαστε κοιτίδα του πολιτισμού, ας μην το ξεχνάμε και είναι καλό αυτό να το δίνουμε προς τα έξω».

Ντόροθι Κινγκ: Η Αμφίπολη δεν τελειώνει εδώ

Όταν ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού τα νέα ευρήματα στην Αμφίπολη, η Αμερικανίδα αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ ανάρτησε στο προσωπικό της ιστολόγιο μια πρώτη ερμηνευτική προσέγγιση στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Μια αγγλοσαξονική έκφραση που σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω είναι "τίποτα δεν τελειώνει έως ότου τραγουδήσει η ευτραφής κυρία" [σσ: έως ότου πέσει η αυλαία]. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να υποθέτουμε ότι γνωρίζουμε την έκβαση κάποιου γεγονότος το οποίο βρίσκεται εν εξελίξει. Η λογική και η μακρόχρονη εμπειρία μου, με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να βρεθούν στην Αμφίπολη».

Σημαντικά τα χθεσινά ευρήματα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, ένα μαρμάρινο θυρόφυλλο κρυβόταν μέσα σε τεχνητό όρυγμα στο δάπεδο του τρίτου θαλάμου. Το θυρόφυλλο είναι σε καλή κατάσταση διατήρησης, διαστάσεων 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου 1,5 τόνου. Επίσης, με την απομάκρυνση των χωμάτων αποκαλύφθηκε η θεμελίωση των πλαϊνών τοίχων του χώρου. Οι ανακαλύψεις αυτές αναπτερώνουν τις ελπίδες για την ύπαρξη καταπακτής που μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για τον ένοικο ή τους ένοικους του τάφου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση: "Προγραμματισμένες ανασκαφικές και στερεωτικές εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών στο λόφο Καστά Αμφίπολης συνεχίζονται ως εξής:

1.Προχωρεί η απομάκρυνση χωμάτων από τον τέταρτο χώρο και αποκαλύφθηκε η θεμελίωση των πλαϊνών τοίχων. Η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης, από καλά συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο, πάχους περίπου 0, 40μ. Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος-κερματισμένος σχιστόλιθος.

2.Κατά την ανασκαφή, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους. Σώζονται τα τμήματα του δαπέδου τα οποία βρίσκονται σε επαφή με τους πλαϊνούς τοίχους. Στο δυτικό τμήμα του δαπέδου οι λίθοι παρουσιάζουν υποχώρηση και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, ως αποτέλεσμα καθίζησης-ολίσθησης της υποκείμενης επίχωσης.

Στο ανατολικό τμήμα οι λίθοι του δαπέδου βρίσκονται στην αρχική τους θέση. Πραγματοποιείται η απομάκρυνση των δυτικών λίθων, ώστε να αποκαλυφθεί η κατάσταση θεμελίωσης του δυτικού πλαϊνού τοίχου και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αντιστήριξης και στερέωσης της θεμελίωσης.

3.Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως άλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου και η επίχωση συνεχίζεται.

Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο. Φωτο 1,2).Σήμερα επιχειρείται η απομάκρυνσή του από το σημείο εύρεσης.

4.Πριν από τη συνέχιση της απομάκρυνσης των χωμάτων του ορύγματος, θα γίνουν εργασίες εγκιβωτισμού και αντιστήριξης των κατακόρυφων παρειών του (αλλά και της επίχωσης κάτω από το θεμέλιο των πλαϊνών τοίχων), ώστε να διασφαλισθεί η ευστάθεια της θεμελίωσης των πλαϊνών τοίχων.

5.Την Τετάρτη 29-10-2014 έγινε τοποθέτηση έξι αισθητήρων μέτρησης της παραμόρφωσης επί αντίστοιχων αντηρίδων του τέταρτου χώρου για να διαπιστώνεται στο εξής η ένταση των μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης, κατά την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών.

Επιπλέον για σήμερα έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση επιπλέον 10 αισθητήρων, αλλά και ρωγμομέτρων για την παρακολούθηση τυχόν εξέλιξης υφιστάμενων ρωγμών μεγάλου εύρους σε δομικά στοιχεία των εγκάρσιων διαφραγμάτων.

6.Συμπληρώθηκαν στοιχεία υποστύλωσης της θόλου στο δεύτερο και τον τρίτο χώρο.

7.Συνεχίζεται η αφαίρεση των χωμάτων από τα πρανή και πάνω, ανατολικά και έναντι του μνημείου."


www.madata.gr www.enikos.gr


 
Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X