Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ολόκληρα χωριά έχουν εξαφανιστεί από το χάρτη λόγω Έμπολα
Ολόκληρα χωριά έχουν εξαφανιστεί από το χάρτη λόγω Έμπολα thumbnail

Ολόκληρα χωριά έχουν εξαφανιστεί από το χάρτη λόγω Έμπολα

Στέλεχος των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF), ο Ρόνι Ζακαράια, κατήγγειλε, στο περιθώριο ιατρικού συνεδρίου στη Βαρκελώνη, την καταστροφική κατάσταση στη Σιέρα Λεόνε, όπου ο ιός Έμπολα έχει εξολοθρεύσει ολόκληρα χωριά και έχει προκαλέσει τον θάνατο πολλών περισσότερων ανθρώπων απ` ό,τι έχει ανακοινωθεί.  • Στέλεχος των γιατρών Χωρίς Σύνορα καταγγέλει την εξαφάνιση χωριών στη Σιέρα Λεόνε από τον Έμπολα 

  • Μία νοσοκόμα για κάθε 10.000 κατοίκους

  • Κλείνει τα σύνορά του ο Καναδάς 


"Ασθενείς πεθαίνουν και κοινότητες εξαφανίζονται και αυτό δεν εμφανίζεται στα στατιστικά στοιχεία", δήλωσε ο γιατρός αυτός, εκτιμώντας ότι ο επίσημος αριθμός των νεκρών είναι "πολύ μικρότερος από τον πραγματικό".


 


Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που σταματά στις 27 Οκτωβρίου, η επιδημία του ιού λμπολα έχει προκαλέσει τον θάνατο 4.922 ανθρώπων σε 13.703 κρουσμάτων, με σχεδόν το σύνολο αυτών να καταγράφεται σε τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής: τη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία.


 


Χωριά εξαφανίστηκαν από το χάρτη λόγω έμπολα


 


Ο Ζακαράια, ο οποίος μετέβη στην ύπαιθρο της Σιέρα Λεόνε, ζήτησε να ενισχυθεί η μάχη κατά της ασθένειας. "Η κατάσταση είναι καταστροφική", υπογράμμισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Μερικά χωριά έχουν απλώς εξαφανιστεί" από τον χάρτη.


 


"Σε ένα χωριό υπήρχαν 40 κάτοικοι, εκ των οποίων οι 39 πέθαναν. Ένας μόνο επιζών. Σε ένα άλλο πέθαναν τα 12 μέλη μίας οικογένειας: οι παππούδες, οι γονείς, τα παιδιά πέθαναν", συνέχισε ο γιατρός.


 


Μία νοσοκόμα για κάθε 10.000 κατοίκους


 


"Όμως τίποτα από αυτά δεν περιλαμβάνεται στα στατιστικά στοιχεία", κατήγγειλε ο Ζακαράια, υπενθυμίζοντας παράλληλα τον κορεσμό των τοπικών δικτύων υγείας, όπου συχνά υπάρχουν "τρία ασθενοφόρα για 400.000 κατοίκους" και τις δυσκολίες των κέντρων υγείας, όπου πολλά μέλη του προσωπικού έχουν προσβληθεί και πεθάνει από τον ιό λμπολα.


 


"Σε αυτές τις χώρες αναλογεί μία νοσοκόμα για κάθε 10.000 κατοίκους. Πώς περιμένετε ότι θα λειτουργήσει το σύστημα όταν έχουν χάσει δέκα, έντεκα ή δώδεκα νοσοκόμες;", διερωτήθηκε ο Ζακαράια.


 


Ο αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα να σταλεί περισσότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις πληγείσες χώρες, μέσα μεταφοράς και επιμελητειακή υποστήριξη. "Πρέπει να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα (…) όχι τον Δεκέμβριο, ούτε τον Ιανουάριο, τώρα", κατέληξε.


 


Κλείνει τα σύνορά του ο Καναδάς 


 


Την απόφαση να κλείσει τα σύνορα στους ταξιδιώτες που προέρχονται από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής έλαβε η καναδική κυβέρνηση, φοβούμενη μία πιθανή εξάπλωση της επιδημίας του ιού Έμπολα στο έδαφος της. 


 


Όπως ανακοίνωσε σχετικά, ανέστειλε την έκδοση θεωρήσεων εισόδου (βίζα) στους υπηκόους των χωρών που έχουν πληγεί από την επιδημία του Έμπολα, καθώς και στα πρόσωπα που διέμεναν εκεί τους τελευταίους τρεις μήνες. Πρόκειται για τη δεύτερη χώρα που καταφεύγει σε ένα τόσο ριζοσπαστικό μέτρο, μετά την Αυστραλία.


 


«Η Αρχή Ιθαγένειας και Μετανάστευσης του Καναδά δεν θα διεκπεραιώσει κανένα νέο αίτημα έκδοσης θεώρησης εισόδου και δεν θα συνεχίσει τη διαδικασία διεκπεραίωσης κανενός αιτήματος χορήγησης βίζα» στα πρόσωπα που προέρχονται από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν κηρυχθεί πληγείσες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπογραμμίζεται στην εφημερίδα της Κυβέρνησης. 


 


 


antnews

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X