Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Tα οφέλη του σεξ στην υγεία: Τι αλλάζει μετά από 2 βδομάδες επαφής
Tα οφέλη του σεξ στην υγεία: Τι αλλάζει μετά από 2 βδομάδες επαφής thumbnail

Tα οφέλη του σεξ στην υγεία: Τι αλλάζει μετά από 2 βδομάδες επαφής

Στην ερώτηση γιατί ο άνθρωπος κάνει σεξ η απάντηση που άμεσα δίνεται αναφέρεται στην ευχαρίστηση, στην απόλαυση, στην τεκνοποίηση , καθώς και στην έκφραση συναισθημάτων αγάπης και οικειότητας. Οι ειδικοί όμως συμπληρώνουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα ωφελεί συνάμα με διάφορους τρόπους την υγεία.


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Κάποια από τα οφέλη της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι ουσιαστικά τα ίδια με αυτά της φυσικής άσκησης. Ανάλογα λοιπόν με την ένταση της σεξουαλική δραστηριότητας, αυξάνεται ο μυϊκός τόνος, ο καρδιακός ρυθμός ενώ όλο το σώμα κινείται. Σύμφωνα μάλιστα με μια μελέτη του 2013 κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής πράξης με μέση διάρκεια τα 25 λεπτά οι άνδρες καταναλώνουν κατά μέσο όρο 110 θερμίδες και οι γυναίκες περίπου 70.

Εάν μάλιστα το άτομο δεν αισθάνεται κουρασμένο πριν από την πράξη, ο οργασμός μπορεί να το βοηθήσει να κοιμηθεί λίγο πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργασμός ενθαρρύνει τη χαλάρωση του σώματος με την έκκριση μιας ορμόνης που ονομάζεται προλακτίνη.

Σε μια μελέτη του 2005 ζητήθηκε από εθελοντές να καταγράψουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια τους χορηγηθήκαν στρεσογόνες δοκιμασίες, όπως είναι η επίλυση μαθηματικών προβλημάτων και η ομιλία μπροστά σε κοινό. Αυτοί που ήταν σεξουαλικά ενεργοί σε αυτό το διάστημα, είχαν μικρότερες αυξήσεις της αρτηριακής τους πίεσης με συντομότερη επαναφορά σε φυσιολογικά επίπεδα, σε σύγκριση με αυτούς που δεν ήταν σεξουαλικά ενεργοί. Τη θετική αυτή επίδραση βρέθηκε να έχει μόνο το κολπικό σεξ και όχι άλλοι τύποι σεξουαλικής δραστηριότητας. Οι συγγραφείς μάλιστα σημειώνουν ότι το σεξ όχι μόνο μείωσε τα επίπεδα του αντιλαμβανόμενου άγχους των συμμετεχόντων, αλλά επίσης βελτίωσε τη διαχείριση του.Μια βρετανική μελέτη βρήκε ότι οι άνδρες που έκαναν σεξ τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα για 20 χρόνια ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιαγγειακό νόσημα, σε σύγκριση με αυτούς που έκαναν σεξ λιγότερο από μια φορά το μήνα. Μετά από 10 χρόνια μάλιστα, ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου βρέθηκε 50% μικρότερος . Τα ευρήματα αυτά βεβαία δείχνουν μόνο μια απλή συσχέτιση, την οποία οι ειδικοί εξηγούν λέγοντας ότι τα άτομα που έχουν υγιή σεξουαλική ζωή τείνουν να υιοθετούν υγιεινότερο τρόπο ζωής. Υπάρχει βέβαια και ο μηχανισμός σύμφωνα με τον οποίο τα σεξ βελτιώνει τη ρύθμιση σημαντικών ορμονών, όπως είναι τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη, οι οποίες επηρεάζουν όλα τα συστήματα του οργανισμού συμπεριλαμβανόμενου και του κυκλοφορικού.

Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες που εκσπερματώνουν πιο συχνά έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης προστατικού καρκίνου αν και οι διαφορές είναι πολύ μικρές και είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν. Τα οφέλη ίσως είναι πιο ξεκάθαρα στην περίπτωση της πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Μια γαλλική μελέτη βρήκε ότι οι γυναίκες που έκαναν σεξ τουλάχιστον μια φορά το μήνα ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με αυτές που δεν ήταν. Στην περίπτωση των ανδρών μάλιστα, σύμφωνα με μια ελληνική μελέτη, αν και ο κίνδυνος για το συγκεκριμένο τύπο καρκίνου είναι πολύ μικρός, φαίνεται να αυξάνεται στους άνδρες που φτάνουν σε οργασμό λιγότερο από 6 φορές το μήνα.Παράλληλα μια μελέτη του πανεπιστημίου του Wilkes αποκάλυψε ότι η σεξουαλική δραστηριότητα σε εβδομαδιαία βάση μπορεί να προστατέψει από το κοινό κρυολόγημα. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή και έδωσαν δείγμα σίελου για τη μέτρηση της ανοσοσφαιρίνης Α, ενός αντισώματος που βοηθά στην αντιμετώπιση των ιών. Οι συμμετέχοντες που έκαναν σεξ 1-2 φορές την εβδομάδα είχαν 30% περισσότερη ανοσοσφαιρίνη Α από αυτούς που είχαν πιο αραιές επαφές. Είχαν όμως υψηλοτέρα επίπεδα και από αυτούς που είχαν σεξουαλική επαφή περισσότερες από δυο φορές την εβδομάδα, υποδεικνύοντας ότι οι πολύ συχνές επαφές δεν ωφελούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο ένα άτομο, ιδιαίτερα γένους θηλυκού, να αποφεύγει τη σεξουαλική πράξη εξαιτίας κεφαλαλγίας. Μα γερμανική μελέτη όμως, δείχνει πως το σεξ είναι πολύ πιθανό να προσφέρει ανακούφιση. Πιο συγκεκραμένα βρέθηκε ότι το 60% των ατόμων που υπέφεραν από ημικρανίες και το 30% των ατόμων που υπέφεραν από κεφαλαλγίες τάσεως, ανέφεραν μερική η ολική ανακούφιση.Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του οργασμού, καθώς και η αύξηση της ροής του αίματος στη γενετησία περιοχή λειτουργούν συχνά ως αναλγητικά. Ο πόνος συχνά σχετίζεται με τη ροη του αίματος σε μια συγκεκριμένη περιοχή όπως αυτή του κεφαλιού και το σεξ μπορεί να ανακουφιστεί από μέρος της πίεσης αυξάνοντας τη ροη του αίματος σε άλλες περιοχές όπως είναι η γενετησία.Η υγιής σεξουαλική ζωή λοιπόν φαίνεται να ενισχύει με πολλούς τρόπους τη γενική υγεία και ευεξία του ατόμου, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημαντικότητα της συνεπούς φροντίδας της.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X