Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Ποιο άθλημα να διαλέξω για το παιδί ανάλογα με την ηλικία;
Ποιο άθλημα να διαλέξω για το παιδί ανάλογα με την ηλικία;  thumbnail

Ποιο άθλημα να διαλέξω για το παιδί ανάλογα με την ηλικία;

Η πιο κατάλληλη ηλικία για να ξεκινούν τα παιδιά τη γυμναστική και συγκεκριμένα κάποιο άθλημα, είναι κατά μέσο όρο τα 4 ή 5 χρόνια – εφόσον δεν υπάρχουν θέματα υγείας – και αυτό πάλι εξαρτάται από το κάθε παιδί, μιας και δεν υπάρχουν κανόνες που να ορίζουν αυστηρά κάτι τέτοιο. Κάθε παιδί, όπως και ο κάθε ενήλικας, αποτελεί μια ξεχωριστή και μοναδική οντότητα και πρέπει πάντοτε να λαμβάνουμε υπόψη τις ανάγκες & ιδιαιτερότητές του.

Ηλικίες από 6 ή 8 μηνών

Για τις πολύ μικρές ηλικίες υπάρχει το baby yoga/pilates, baby swimming και άλλες δραστηριότητες που μπορεί να ξεκινήσει ένα βρέφος από τους 6-8 μήνες, σε ήπια πάντα μορφή, ώστε να έρθει σε επαφή με το σώμα του, να ενισχύσει τους δεσμούς με το γονέα, να διασκεδάσει, να αναπτύξει την κοινωνικότητά του και να αποκτήσει ευλυγισία.

Ηλικία των 4
Στην ηλικία των 4 το παιδί μπορεί να ξεκινήσει κυρίως κολύμβηση ή κάποιο ομαδικό άθλημα.

Ηλικίες 6 έως 9
Οι ηλικίες 6 έως 9 είναι οι πιο κατάλληλες και πλέον ιδανικές για να τεθούν οι σωστές βάσεις όσον αφορά στην άσκηση. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία έχουν αναπτύξει σε ικανοποιητικό βαθμό το μυοσκελετικό τους σύστημα, για να μπορούν να αθληθούν, και το γεγονός αυτό τα βοηθάει στην περαιτέρω σωστή ανάπτυξη του συστήματος αυτού. Έχουν αποκτήσει επίσης σε ικανοποιητικό βαθμό τη μυϊκή τους συναρμογή, έχουν δηλαδή καλύτερη αντίληψη και επαφή με το σώμα τους και παράλληλα έχουν την ικανότητα να εξασκηθούν σε ένα συγκεκριμένο άθλημα που τα ευχαριστεί, «ακούγοντας» το δάσκαλο/προπονητή. Επίσης, μετά την κολύμβηση, το άθλημα των ηπίων πολεμικών τεχνών είναι – με βάση στατιστικά στοιχεία – ένα από τα πλέον προτεινόμενα για αυτές τις ηλικίες.

Είναι σημαντικό οι γονείς να μεταφέρουν στα παιδιά αυτής της ηλικίας τη σημαντικότητα, την αξία και την ευχαρίστηση μέσα από την άσκηση & να τους εμφυσήσουν την έννοια της ομαδικότητας και της συνεργασίας που μπορούν να αναπτύξουν στο πλαίσιο μιας ομάδας, ενεργοποιώντας τους έτσι το συναίσθημα της κοινωνικότητας.

Στην εκκίνηση της ενασχόλησης με ένα άθλημα, είτε ομαδικό είτε ατομικό, χρειάζεται να υποστηρίξουμε το παιδί μας στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του και όπως προαναφέραμε στη συλλογική δουλειά (για τα ομαδικά αθλήματα) και ποτέ στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού και του «εγώ» με στόχο την προσωπική μόνο νίκη!

Είναι άλλωστε γνωστό, μέσα από πολυετείς έρευνες και μελέτες, ότι η άθληση/άσκηση χαρίζει στα παιδιά ψυχική και σωματική υγεία και ευρωστία!


Πολύτιμες συμβουλές από τη Nestle και το www.manamia.gr 

Ελένη Πετρουλάκη – Ivic

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X