Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Η ζήλια στα αδερφάκια: Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;
Η ζήλια στα αδερφάκια: Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;  thumbnail

Η ζήλια στα αδερφάκια: Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

Πώς θα το προετοιμάσετε να υποδεχτεί το αδερφάκι και να μη ζηλεύει. 


Μια οικογένεια που μεγαλώνει είναι συνώνυμο αλλαγών. Η σωστή προετοιμασία του παιδιού σας για τον ερχομό του νέου μέλους είναι μια απαραίτητη διαδικασία, προκειμένου η οικογένειά σας να βρει εύκολα και γρήγορα και πάλι τις ισορροπίες της. 

Να θυμάστε πριν κάνετε οποιαδήποτε κουβέντα, ότι η απόκτηση ενός ακόμη παιδιού είναι επιλογή των γονιών και όχι του παιδιού που ήδη έχουν. Γι’ αυτό οι αντιδράσεις του ενδέχεται να είναι απρόβλεπτες. Μπορεί να πετάξει από χαρά, αλλά μπορεί και να βάλει τα κλάματα. Μη διστάσετε να του εξηγήσετε ότι η καθημερινότητά του θα αλλάξει, αλλά ότι εσείς θα συνεχίσετε να είστε δίπλα του και θα το αγαπάτε πάντα. 

Φροντίστε να κάνετε αυτήν την αλλαγή όσο πιο ανώδυνη γίνεται για το πρώτο σας παιδάκι, διαβάζοντάς του ιστορίες με σχετικό περιεχόμενο. Με τον ερχομό του νέου μέλους, δείξτε του ότι είναι ο «μεγάλος»/η «μεγάλη» της οικογένειας, ενθαρρύνοντάς το να αναλάβει ευθύνες, όπως το να σπρώχνει το καροτσάκι. Επίσης, μη ξεχνάτε να ξεκλέβετε λίγη ώρα για να μένετε μόνη μαζί του. Θα είναι η στιγμή της ημέρας που θα σας έχει μόνο για εκείνο, κάτι που μπορεί να το αποτρέψει από εκρήξεις ζήλειας. 

Συχνά τα μεγαλύτερα παιδιά αντιδρούν στα νέα της εγκυμοσύνης, υιοθετώντας συμπεριφορά μωρού. Πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση που σα σκοπό έχει να σας τραβήξει απλά την προσοχή. Είναι απόλυτα φυσικό να αντιστέκεται στη νέα πραγματικότητα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να το καθησυχάσετε, ενώ σε περίπτωση που η συμπεριφορά του χειροτερεύει ζητήστε τη βοήθεια του παιδιάτρου σας. 

Διαβάστε περισσότερα για το παιδί σας εδώ


Δείτε ένα σχετικό ερώτημα αναγνώστριάς μας: 


Αναγνώστριά μας ρωτά:


Καλησπέρα σας, το ερώτημα που ήθελα να σας κάνω είναι σχετικά με τα παιδιά μου. Έχω ένα αγόρι μεγαλύτερο  και μια κόρη. Ο γιος μoυ είναι 12 και η κόρη μου 9. Πρόσφατα η κόρη μου παρουσίασε προβλήματα με το έντερό της, είχε πόνους και πήγαμε στον παιδίατρο. Ακολόυθησαν εξετάσεις αλλά δε φάνηκε να έχει κάτι το παιδι. Μιλήσαμε με μια παιδοψυχολόγο η οποία μιλώντας με το παιδί στο νοσοκομείο μας είπε ότι ίσως πρόκειται για θέμα ανταγωνισμού μεταξύ των αδερφιών. Δεν το περίμενα είναι η αλήθεια γιατί συμπεριφερόαστε και στα δυο παιδιά με τον ίδιο τρόπο αλλά η μικρή πολλές φορές τσακώνεται με τον αδερφό της. Τι πρέπει να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις που το ένα αδερφάκι ζηλεύει το άλλο; Σας ευχαριστώ πολυ.


Αγαπητή αναγνώστρια. Στο ερώτημά σας απάντησε η παιδοψυχίατρος, κυρία Μερσύνη Αρμενάκα 


 


 

Οι κεφαλαλγίες ,τα δερματικά εξανθήματα και το ευερεθιστο έντερο σχετίζονται με συναισθηματικές αντιδράσεις και αγχώδη συναισθήματα .Αυτά έχουν να κάνουν με την ιδιοσυγκρασία του ατόμου αλλά και την καθημερινότητα του.

 

Δεν είναι σπάνιο να υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ αδελφών .Τα παιδιά σας είναι διαφορετικών φύλων και σε άλλη αναπτυξιακή φάση .Συχνα υπάρχουν αισθήματα ζήλειας με αισθήματα καταπίεσης μαζί.Οι καταστάσεις αυτές δεν πρέπει να ενοχοποιούν τους γονείς γιατι δεν σχετίζονται άμεσα με δικές τους αντιδράσεις αλλά έχουν να κάνουν με τον χαρακτήρα του κάθε παιδιού.

 

Αυτό που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να επιτρέπουν και να προωθούν την έκφραση συναισθημάτων των παιδιών τους .Να εκφράζουν τα παιδιά και αρνητικά συναισθήματα για τα αδέλφια τους χωρίς να αισθάνονται άσχημα.Να καταλάβουν οτι είναι δικαίωμα τους να ζηλεύουν ή να ενοχλούνται απο κάτι ,αν το μπλοκάρουμε δημιουργείται φθόνος στην πορεία .Τα παιδιά να αισθάνονται οτι έχουν τον δικό τους χρόνο με κάθε γονιό και ότι μοιράζεται ισομερώς .Όταν υπάρχει κάποιος λόγος π.χ. ιατρικός να ασχολούμαστε περισσότερο με ενα παιδί αυτό οφείλουμε να το εξηγήσουμε στο άλλο παιδί με απλά και κατανοητά λόγια.

 

Αν πιστεύουμε οτι το παιδί μας ,άσχετα με τις παρεμβάσεις μας,καταπιέζεται απο μόνο του καλό είναι να απευθυνθούμε σε παιδοψυχίατρο για ψυχοθεραπεία ή σε ψυχοθεραπευτή παιδιών μέσω τέχνης ή παιχνιδιού . 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X