Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Business Insider: Η ευρωπαϊκή κρίση με το παράδειγμα της Ελλάδας είναι χειρότερη από το αμερικανικό κραχ του '29
Business Insider: Η ευρωπαϊκή κρίση με το παράδειγμα της Ελλάδας είναι χειρότερη από το αμερικανικό κραχ του '29 thumbnail

Business Insider: Η ευρωπαϊκή κρίση με το παράδειγμα της Ελλάδας είναι χειρότερη από το αμερικανικό κραχ του '29

Μέχρι τη στιγμή που ο Πρόεδρος Ρούσβελτ έδωσε την εναρκτήρια ομιλία του τον Μάρτιο του 1933, η Αμερική ήταν ήδη στο πέμπτο έτος της Μεγάλης Ύφεσης. Αυτή η εθνική τραγωδία άφησε πίσω της στρατιές ανέργων – ανθρώπων που βρίσκονταν στην πιο παραγωγική ηλικία τους, ωστόσο δεν μπορούσαν να βρουν δουλειά. Το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 1/3, ενώ η βιομηχανική παραγωγή περίπου στο μισό.
Το Business Insider, κάνοντας μια θλιβερή σύγκριση σημειώνει πως το Κραχη του 29 δεν έχει καμία σχέση με την κρίση στην Ευρωζώνη, καθώς η δεύτερη είναι χειρότερη. Μπορεί τα επίσημα στοιχεία να δείχνουν πως το πραγματικό ΑΕΠ της Ευρώπης μειώθηκε μόνο κατά 5% και η ανεργία έφτασε μόλις στο 12%, όμως, πίσω από αυτά τα στοιχεία υπάρχουν… αμαρτίες που δεν μπορούν να κρυφτούν.


Το άρθρο φέρνει το παράδειγμα της Ελλάδας σημειώνοντας πως η πραγματική μείωση του ΑΕΠ της έφτασε στο 25% από το τελευταίο τρίμηνο του 2007, έως το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Παράλληλα η ανεργία στη χώρα έπιασε υψηλά νούμερα, ειδικά στους νέους, όπως και στην Ιταλία και την Πορτογαλία που ανέβηκε στο 44% και 35% αντίστοιχα.


Και στις δύο περιπτώσεις (Κραχ του 29 και ευρωκρίση), η κρίση επέβαλε ένα βαρύ τίμημα στην κοινωνία και ειδικότερα στις πιο φτωχές και ευάλωτες κατηγορίες ανθρώπων, καθώς είναι εκείνοι που έχουν πληγεί περισσότερο. Αντί μάλιστα να υπάρξουν δράσεις και πολιτικές που θα μετέστρεφαν τα πράγματα, στην πραγματικότητα τα πράγματα αφέθηκαν στη μοίρα τους.


Με σειρά διαγραμμάτων το άρθρο εξηγεί πως η κρίση στην Ευρωζώνη είναι βαθύτερη από εκείνη που βίωσε η αμερικανική κοινωνία, ενώ κάνει αντιπαραβολή εικόνων που μοιάζουν. Άνθρωποι στις ΗΠΑ, να στέκονται στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό. Εικόνα που εμφανίζεται, δεκαετίες μετά, στην Ελλάδα.Η, δε, λήξη της Μεγάλης Ύφεσης στις ΗΠΑ βρήκε ένα έθνος ενωμένο που προσπαθούσε να κλείσει τις πληγές του και να μάθει από την εθνική περιπέτεια. Σε αντίθεση με την Ευρώπη που πλέον είναι χωρισμένη σε δύο μεγάλα κομμάτια. Τους ευρωσκεπτικιστές και εκείνους που επιμένουν στη λιτότητα. 


http://static1.businessinsider.com/


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X