Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Τι είναι η σεξυπνία; "Υπνοβάτες" που κάνουν σεξ…
Τι είναι η σεξυπνία; "Υπνοβάτες" που κάνουν σεξ...  thumbnail

Τι είναι η σεξυπνία; "Υπνοβάτες" που κάνουν σεξ…

Ένας Σουηδός άνδρας που είχε καταδικαστεί για βιασμό αθωώθηκε με απόφαση εφετείου. Η απόφαση βασίστηκε στο γεγονός ότι ο άνδρας θα μπορούσε να κοιμάται την ώρα που έκανε την επίθεση, εξαιτίας μιας κατάστασης που ονομάζεται σεξυπνία (sexomnia).


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,www.andrologia.gr

Όταν οι ειδικοί πραγματογνώμονες, λοιπόν, εξέτασαν τον άνδρα, βρήκαν ότι κοιμόταν κατά τη διάρκεια της μελέτης και ότι δεν είχε μνήμη του συμβάντος. Η γυναίκα που κατηγόρησε τον άνδρα για βιασμό κοιμόταν στο ίδιο κρεβάτι μαζί του αλλά με διαφορετικές κουβέρτες και ξύπνησε ενώ ο άνδρας τής είχε ήδη επιτεθεί. Η ίδια κάλεσε την αστυνομία το επόμενο πρωί και ο άνδρας βρέθηκε να κοιμάται ακόμα στο κρεβάτι της γυναίκας.

Κατά τη διάρκεια της έφεσης μια προηγούμενη σύντροφος του άνδρα κατέθεσε ότι είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να έρθει σε σεξουαλική επαφή μαζί της, ενώ αυτή κοιμόταν. Όταν τον σταμάτησε, φαινόταν συγχυσμένος και ρωτούσε τι είχε συμβεί. Η μητέρα του επίσης επιβεβαίωσε ότι είχε εμφανίσει διαταραχές στον ύπνο του και παλιότερα.

Αν και ο όρος σεξυπνία φαίνεται να έχει επινοηθεί για την αθώωση του άνδρα, οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μια πραγματική ιατρική διάγνωση που περιλαμβάνει την ακούσια σεξουαλική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του ύπνου. 

Ένας ειδικός στις διαταραχές ύπνου, ο Dr Strohl, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τη σουηδική υπόθεση, αναφέρει ότι η σεξυπνία ανήκει στην κατηγορία των παραϋπνιών, των μη ηθελημένων, δηλαδή, συμπεριφορών κατά τη διάρκεια του ύπνου, μαζί με την υπνοβασία και την υπνολαλία.

Σε κάποιες περιπτώσεις παραϋπνιών το άτομο συνήθως δεν ονειρεύεται, αλλά αντιθέτως προχωρά σε αυτόματες ενέργειες, όπως είναι το περπάτημα, το μπάνιο ή ακόμα και η οδήγηση. Οι συμπεριφορές αυτές φαίνεται να είναι συχνότερες όταν το άτομο είναι πολύ κουρασμένο ή έχει πάρει βοηθήματα για τον ύπνο.

Μπορεί η σεξυπνία να είναι σπάνια, αλλά ο Dr Strohl υποστηρίζει ότι υπάρχουν ξεκάθαρες ερωτήσεις και διαγνωστικά εργαλεία για να διαπιστωθεί εάν κάποιος υποφέρει από αυτήν τη διαταραχή.

Ο Strohl, μάλιστα, τονίζει ότι σε περίπτωση δίκης κατά την οποία το άτομο που δικάζεται ισχυριστεί πως διέπραξε το έγκλημα ενώ κοιμόταν για να αποφύγει την κατηγορία, οι ειδικοί είναι σημαντικό να προσέξουν κατά πόσο το άτομο προσπαθεί να πει ψέματα για τα συμπτώματά του. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι ένα άτομο που στην πραγματικότητα κοιμάται δεν αλληλεπιδρά φυσιολογικά με το περιβάλλον και οι ενέργειές του δεν είναι ραφιναρισμένες. Για παράδειγμα, ένας υπνοβάτης μπορεί να σκοντάψει σε μια καρέκλα χωρίς να κάνει καμία προσπάθεια να διορθώσει την κίνηση. 

Μια σημαντική ένδειξη, λοιπόν, ότι το άτομο ψεύδεται για την παραϋπνία του είναι όταν τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν πράξεις ραφιναρισμένες που ανταποκρίνονται στα περιβαλλοντικά ερεθίσματα. Για παράδειγμα, ένα άτομο θα μπορούσε να προσπαθήσει να φτιάξει ένα κέικ ενώ κοιμάται, αλλά δεν θα μπορούσε να το τελειώσει και να το διακοσμήσει.

Η σεξυπνία είναι μια πραγματική διαταραχή ύπνου, η οποία όμως είναι πολύ σπάνια. Για τον λόγο αυτόν οι ιατροί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αναγνωρίζουν τα άτομα που χρησιμοποιούν αυτήν τη διάγνωση για να απαλλαγούν από την ευθύνη των πράξεών τους. 
Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X