Αρχική / Διατροφή / Τι πρέπει να κάνω για να χάσω τα περιττά κιλά;
Τι πρέπει να κάνω για να χάσω τα περιττά κιλά; thumbnail

Φένια, 25 ετών

Τι πρέπει να κάνω για να χάσω τα περιττά κιλά;

Ρωτά η αναγνώστρια μας Φένια Γ.γεια σας είμαι 25χρονων και έχω βάρος 77 κιλα και ύψος 163 έχω 3 παιδιά και θέλω να χάσω τα περιττά κιλά. πως μπορώ;
Απαντάει η Άννα Παπαγεωργίου PhD, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,

Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Αθηνών Καθ.Φυσικής Αγωγής
Το πρώτο θετικό βήμα είναι η θέληση να αποφορτίσουμε το σώμα μας από τα περιττά κιλά. Τα επόμενα βήματα είναι τα πιο εύκολα. Με τη βοήθεια ειδικού θα μπορέσει να σας καθοδηγήσει στο σχεδιασμό του πλάνου. Σε περίπτωση που αποφασίσετε μόνοι σας, πολύ σημαντικό είναι να καταγράψετε τον τρόπο διατροφής και την ενεργειακή κατανάλωση (άσκηση που τυχόν κάνετε ή οποιαδήποτε άλλη φυσική δραστηριότητα π.χ περπάτημα) για όλο το χρονικό διάστημα που πήρατε αυτά τα κιλά. Το ιστορικό αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε που έγιναν και τα λάθη.

Ξεκινήστε λοιπόν και αφαιρέστε τα περιττά τρόφιμα που περιέχουν περισσότερο λίπος και σίγουρα τα χρησιμοποιούσατε πιο συχνά.Αυξήστε την κίνηση (ξεκινήστε για αρχή με καθημερινό περπάτημα αλλά σταθερά για 30 λεπτά και κάθε μέρα)

 

Διαβάστε το άρθρο του boro: Μύθοι της δίαιτας που σου στερούν την απόλαυση στο φαγητό!

 
 Για πολλούς η λέξη δίαιτα είναι συνυφασμένη με το απαγορευμένο και τη στέρηση. Φαντάζει για πολλούς διαιτώμενους σαν ένα πελώριο ΟΧΙ που δεν τους επιτρέπει κατά την διάρκειά της να γευτούν αγαπημένες τροφές και να απολαύσουν φαγητά και γεύσεις που συχνά βρίσκονται στο τραπέζι μας. Να μερικοί μύθοι που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και που μάλλον μας στερούν την ουσία και δεν βοηθούν στη δίαιτά μας.Το ψωμί παχαίνει. Λατρεμένος μύθος από πολλούς guru της επιστήμης της διατροφής που βλέπουν στο ψωμί το θεμέλιο λίθο της παχυσαρκίας. Και όμως το ψωμί ολικής άλεσης (στις διάφορες μορφές του) αποτέλεσε τη βάση της διατροφής για όλους σχεδόν τους ανθρώπους του πλανήτη. Το πρόβλημα όμως δεν βρίσκεται στη τροφή αλλά στη ποσότητα που καταναλώνει συνολικά κάποιος, δηλαδή στο πόσες  θερμίδεςσυνολικά προσλαμβάνει μέσα από την καθημερινή του διατροφή. Είναι εύκολο λοιπόν να μειώσεις την συνολική ποσότητα τροφής αποκλείοντας ομάδες τροφίμων. Όμως αυτό σημαίνει και αποκλεισμό κρίσιμων θρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αλλά και η ωφέλιμη για την υγεία και καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος φυτική ίνα.


Το λάδι παχαίνει. Μια ακόμα διαδεδομένη παρανόηση. Αν και το λαδάκι (αυτό που χρησιμοποιούμε στη καθημερινή μας διατροφή τις έχει τις θερμιδούλες του 9 ανά γραμμάριο) κανείς δεν τολμά να αμφισβητήσει την θρεπτική του αξία και την σημαντική του συνεισφορά στην διατροφή ειδικά των λαών της λεκάνης της Μεσογείου. Και εδώ η κατάχρηση και η υπερκατανάλωσή του κατά τους νεότερους χρόνους προσέθεσε στην αυξημένη συνολική θερμιδική πρόσληψη όχι όμως τόσο πολύ όσο η αύξηση του ζωικού λίπους στην καθημερινή διατροφή.


Τα φρούτα παχαίνουν. Πιθανότατα η πιο ανόητη απαγόρευση. Τα φρούτα αποτελούν ένα θησαυρό θρεπτικών συστατικών με πολλαπλές ωφέλιμες δράσεις στο σώμα μας. Είναι όμως και σημαντικότατη πηγή φυτικής ίνας αλλά και σύνθετων υδατανθράκων. Και αυτή η άστοχη τους ταύτιση με τον άλλο μισητό υδατάνθρακα, τη ζάχαρη τα καταδίκασαν να κουβαλούν άδικα το στίγμα της παχυντικής τροφής.


Τα μακαρόνια παχαίνουν. Επική φράση των οπαδών της διατροφής με βάση την πρωτεϊνη (Atkins κλπ). Όμως η διατροφική παράδοση και κουλτούρα πολλών λαών της μεσογείου (και όχι μόνο) τους ακυρώνει. Γιατί αν ίσχυε το επιχείρημά τους, τότε η παχυσαρκία θα είχε πάρει ενδημικές διαστάσεις από τα αρχαία χρόνια, γιατί από τότε βρίσκουμε συνταγές ζυμαρικών! Αντίθετα τα ζυμαρικά όταν καταναλωθούν με  μέτρο μπορούν να αποτελέσουν μία φτηνή και άριστη πηγή θρεπτικών συστατικών (λόγο των πολυάριθμων συνδυασμών τους με άλλες τροφές). Παραπέρα όμως τα ζυμαρικά ολικής άλεσης μπορούν να αποτελέσουν και ένα χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια για απώλεια βάρους μίας και βοηθούν μαζί με την κορύφωση της απόλαυσης κάποιος να νοιώσει ποιο γρήγορα γεμάτος και χορτάτος.
Πηγή: Επιστημονική Ομάδα του διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (www.diatrofi.gr)


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X