Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Πειθαρχεία: 5 πράγματα που πρέπει να κάνει κάθε μάνα
Πειθαρχεία: 5 πράγματα που πρέπει να κάνει κάθε μάνα  thumbnail

Πειθαρχεία: 5 πράγματα που πρέπει να κάνει κάθε μάνα

Όλο και περισσότερες γυναίκες σήμερα μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους, έχοντας να αντιμετωπίσουν όχι μόνο ατελείωτες υποχρεώσεις, αλλά και το άγχος της σωστής ανατροφής τους. Και επειδή η ψυχική σας ηρεμία είναι εξίσου σημαντική με τη διαπαιδαγώγησή τους, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αντεπεξέλθετε στις δυσκολίες.

1. Νωρίς στο κρεβάτι
. Ο ύπνος δε βοηθάει μόνο στην ανάπτυξή τους, αλλά φέρνει και την πολυπόθητη ηρεμία στο σπίτι. Άλλωστε, έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά που κοιμούνται καλά είναι πιο φρόνιμα και συνεργάσιμα την επόμενη μέρα. 


2. Πρωτότυποι κανόνες συμπεριφοράς. Μην προσπαθείτε να τα κάνετε να πειθαρχήσουν χρησιμοποιώντας τους ίδιους τρόπους, αφού είναι σχεδόν βέβαιο πως σταδιακά θα αρχίσουν να σας αγνοούν. Η τακτική ανανέωση τους θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα χωρίς φωνές και κλάματα. 

3. Χέρι βοηθείας. Όταν η υπομονή σας στερεύει, μη διστάζετε να ζητάτε τη βοήθεια συγγενών και φίλων που εμπιστεύεστε. Τα παιδιά συχνά είναι πιο υπάκουα μπροστά σε τρίτους. Εκμεταλλευτείτε το!

4. Αυτό-συγχώρεση
. Οι τύψεις αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις μέρος της καθημερινότητας μιας ανύπαντρης μητέρας. Για να μη χάνετε, λοιπόν, τον ύπνο σας, ξεκινήστε να συγχωρείτε τον εαυτό σας και να αποδέχεστε τα λάθη σας, όταν όλες οι ευθύνες πέφτουν πάνω σας.


5. Εμπιστοσύνη στο ένστικτο
. Τί και αν όλοι έχουν μια γνώμη για τα δικά σας θέματα; Όταν πρόκειται για τα παιδιά σας καλό θα ήταν να εμπιστεύεστε το μητρικό σας ένστικτο. Δε λένε τυχαία πως είναι αλάνθαστο.


Πολύτιμες συμβουλές από το www.manamia.gr


Διαβάστε επίσης: 


Πώς θα δειδάξω στο παιδί την πειθαρχεία; 


Είναι ιδιαίτερα δύσκολο για ένα γονιό να αντιμετωπίσει τα νευρικά ξεσπάσματα και την απείθαρχη συμπεριφορά του παιδιού του.
Ο κ. Στέλιος Μαντούδης(www.mandou.gr), Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, τονίζει ότι τα παιδιά μετά την ηλικία των έξι ετών θέλουν να εκφράζουν τη δική τους άποψη και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στους κανόνες και στα όρια. Αντιδρούν έντονα και συχνά έχουν ξεσπάσματα θυμού.


Παρακάτω αναφέρουμε χρήσιμες μεθόδους αντιμετώπισης οργής, θυμού και απειθαρχίας των παιδιών:
• Όταν ένα παιδί βρίσκεται σε κάποια έκρηξη μην προσπαθείτε να κουβεντιάσετε μαζί του
• Κρατήστε στην αγκαλιά σας ένα παιδί για να το ηρεμήσετε, ή στείλτε το να ηρεμήσει σε ένα άλλο δωμάτιο
• Αφήστε τα να βρουν κάποια άλλη διέξοδο στο θυμό τους
• Μην απειλείται ποτέ ότι θα κάνετε κάτι που δεν μπορείτε να το κάνετε
• Αντιμετωπίστε με χιούμορ, καλή διάθεση, την προσπάθεια των παιδιών να σας παρασύρουν στο θυμό τους
• Μη συνεχίζετε να υπογραμμίζετε τα λάθη που ήδη έχουν γίνει
• Μην συντηρείται μια κατάσταση ανταγωνισμού και λογομαχίας στο σπίτι
• Προσπαθήστε να μη χρησιμοποιείτε το ξύλο και τις φωνές σαν μέσο επιβολής
• Δείξτε εμπιστοσύνη και όχι υπερβολική προστασία
• Σταματήστε να σκέφτεστε εσείς για αυτά κάνοντάς τα να ξεχνούν τις δικές τους προκλήσεις
• Μη ζητάτε περισσότερα από όσα αυτά μπορούν να σας προσφέρουν


Μη ξεχνάτε να ανταμείβετε την καλή συμπεριφορά του παιδιού σας και να αγνοείτε όσο γίνεται την αρνητική συμπεριφορά. Εάν παρατηρήσετε ότι παρά τις προσπάθειες σας το παιδί συνεχίζει να μην σας ακούει και να έχει ξεσπάσματα θυμού τότε είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε έναν Ειδικό για το πώς να τους χειριστείτε. Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν κάποια διαταραχή χρειάζονται ειδικό τρόπο διαπαιδαγώγησης και οπωσδήποτε καθοδήγηση από θεραπευτή.


 
 
Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X