Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Πώς θα μάθεις στο παιδί να υπακούει σε εντολές ;
Πώς θα μάθεις στο παιδί να υπακούει σε εντολές ; thumbnail

Πώς θα μάθεις στο παιδί να υπακούει σε εντολές ;

Είναι σημαντικό να διδάξετε στο παιδί σας να υπακούει σε εντολές.


Η υπερβολική ενέργεια και ο ζήλος του να ανακαλύψει νέα πράγματα πολλές φορές μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνος για τη σωματική του ακεραιότητα. Πρέπει επομένως να του μάθετε σταδιακά και σταθερά να σταματάει, όταν του το ζητάτε.


Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής (www.mandou.gr) σας παραθέτει ένα απλό παιχνίδι ώστε να μάθετε στο παιδί σας, σύμφωνα με την ηλικία του, να υπακούει σε απλές εντολές:Με το βρέφος
Κατά τη διάρκεια της ενασχόλησης του με ένα παιχνίδι, ζητήστε του να σταματήσει αυτό που κάνει και ταυτόχρονα κρατήστε του τα χεράκια ακίνητα. Επαναλάβετε τη διαδικασία πολλές φορές με διαφορετικές δραστηριότητες.

Με το νήπιο
Παρατηρήστε τις φορές που σταματάει χωρίς τη βοήθεια σας και δώστε του την επιβράβευση. Ξεκινήστε παιχνίδια όπως αυτό με το στριφογύρισμα και φωνάξτε του να σταματήσει. Επαναλάβετε με αντιστροφή των ρόλων. Αφήστε να σας σταματήσει εκείνο και υπακούστε στην εντολή.

Με μεγαλύτερο παιδί
Χρησιμοποιήστε την συζήτηση για να του εξηγήσετε τη σημασία της εντολής. Όταν παρατηρήσετε πως αργεί να υπακούσει διορθώστε το και επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να το επιτύχει. Επιβραβεύστε το όταν τα καταφέρει!

Τέτοιου είδους δραστηριότητες διδάσκουν στο παιδί σας να υπακούει σε απλές αλλά σωτήριες εντολές για τη ζωή του. Χρησιμοποιήστε το παιχνίδι ως μέσο μάθησης και μη ξεχνάτε να το επιβραβεύετε όταν πετυχαίνει τον στόχο. Θα παρατηρήσετε τη χαρά και την υπερηφάνεια που θα το πλημυρίσει.


 


Διαβάστε επίσης : Πώς να του διδάξετε την πειθαρχεία 


Όλο και περισσότερες γυναίκες σήμερα μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους, έχοντας να αντιμετωπίσουν όχι μόνο ατελείωτες υποχρεώσεις, αλλά και το άγχος της σωστής ανατροφής τους. Και επειδή η ψυχική σας ηρεμία είναι εξίσου σημαντική με τη διαπαιδαγώγησή τους, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αντεπεξέλθετε στις δυσκολίες.

1. Νωρίς στο κρεβάτι
. Ο ύπνος δε βοηθάει μόνο στην ανάπτυξή τους, αλλά φέρνει και την πολυπόθητη ηρεμία στο σπίτι. Άλλωστε, έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά που κοιμούνται καλά είναι πιο φρόνιμα και συνεργάσιμα την επόμενη μέρα. 


2. Πρωτότυποι κανόνες συμπεριφοράς. Μην προσπαθείτε να τα κάνετε να πειθαρχήσουν χρησιμοποιώντας τους ίδιους τρόπους, αφού είναι σχεδόν βέβαιο πως σταδιακά θα αρχίσουν να σας αγνοούν. Η τακτική ανανέωση τους θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα χωρίς φωνές και κλάματα. 

3. Χέρι βοηθείας. Όταν η υπομονή σας στερεύει, μη διστάζετε να ζητάτε τη βοήθεια συγγενών και φίλων που εμπιστεύεστε. Τα παιδιά συχνά είναι πιο υπάκουα μπροστά σε τρίτους. Εκμεταλλευτείτε το!

4. Αυτό-συγχώρεση
. Οι τύψεις αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις μέρος της καθημερινότητας μιας ανύπαντρης μητέρας. Για να μη χάνετε, λοιπόν, τον ύπνο σας, ξεκινήστε να συγχωρείτε τον εαυτό σας και να αποδέχεστε τα λάθη σας, όταν όλες οι ευθύνες πέφτουν πάνω σας.


5. Εμπιστοσύνη στο ένστικτο
. Τί και αν όλοι έχουν μια γνώμη για τα δικά σας θέματα; Όταν πρόκειται για τα παιδιά σας καλό θα ήταν να εμπιστεύεστε το μητρικό σας ένστικτο. Δε λένε τυχαία πως είναι αλάνθαστο.


Πολύτιμες συμβουλές από το www.manamia.gr


Διαβάστε επίσης: 


Πώς θα δειδάξω στο παιδί την πειθαρχεία; 


Είναι ιδιαίτερα δύσκολο για ένα γονιό να αντιμετωπίσει τα νευρικά ξεσπάσματα και την απείθαρχη συμπεριφορά του παιδιού του.
Ο κ. Στέλιος Μαντούδης(www.mandou.gr), Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, τονίζει ότι τα παιδιά μετά την ηλικία των έξι ετών θέλουν να εκφράζουν τη δική τους άποψη και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στους κανόνες και στα όρια. Αντιδρούν έντονα και συχνά έχουν ξεσπάσματα θυμού.


Παρακάτω αναφέρουμε χρήσιμες μεθόδους αντιμετώπισης οργής, θυμού και απειθαρχίας των παιδιών:
• Όταν ένα παιδί βρίσκεται σε κάποια έκρηξη μην προσπαθείτε να κουβεντιάσετε μαζί του
• Κρατήστε στην αγκαλιά σας ένα παιδί για να το ηρεμήσετε, ή στείλτε το να ηρεμήσει σε ένα άλλο δωμάτιο
• Αφήστε τα να βρουν κάποια άλλη διέξοδο στο θυμό τους
• Μην απειλείται ποτέ ότι θα κάνετε κάτι που δεν μπορείτε να το κάνετε
• Αντιμετωπίστε με χιούμορ, καλή διάθεση, την προσπάθεια των παιδιών να σας παρασύρουν στο θυμό τους
• Μη συνεχίζετε να υπογραμμίζετε τα λάθη που ήδη έχουν γίνει
• Μην συντηρείται μια κατάσταση ανταγωνισμού και λογομαχίας στο σπίτι
• Προσπαθήστε να μη χρησιμοποιείτε το ξύλο και τις φωνές σαν μέσο επιβολής
• Δείξτε εμπιστοσύνη και όχι υπερβολική προστασία
• Σταματήστε να σκέφτεστε εσείς για αυτά κάνοντάς τα να ξεχνούν τις δικές τους προκλήσεις
• Μη ζητάτε περισσότερα από όσα αυτά μπορούν να σας προσφέρουν


Μη ξεχνάτε να ανταμείβετε την καλή συμπεριφορά του παιδιού σας και να αγνοείτε όσο γίνεται την αρνητική συμπεριφορά. Εάν παρατηρήσετε ότι παρά τις προσπάθειες σας το παιδί συνεχίζει να μην σας ακούει και να έχει ξεσπάσματα θυμού τότε είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε έναν Ειδικό για το πώς να τους χειριστείτε. Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν κάποια διαταραχή χρειάζονται ειδικό τρόπο διαπαιδαγώγησης και οπωσδήποτε καθοδήγηση από θεραπευτή.


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X