Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Πώς θα μάθεις το παιδί από μικρό να είναι μελετηρό;
Πώς θα μάθεις το παιδί από μικρό να είναι μελετηρό;  thumbnail

Πώς θα μάθεις το παιδί από μικρό να είναι μελετηρό;

Θέλοντας και μη θα μάθει να διαβάζει. Μεγαλύτερη, όμως, σημασία έχει να μάθει να αντιμετωπίζει το διάβασμα ως μια ευχάριστη δραστηριότητα. Πρόκειται για ένα εφόδιο που θα ωφελήσει το παιδάκι σας στην ενήλικη ζωή του. Δε μένει παρά να ανακαλύψετε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να το καταφέρετε.

1. Βελτιώστε την ομιλία του. Ανάλογα με την ηλικία του, διαλέξτε να του διαβάσετε μια ιστορία ή να τη διαβάσει εκείνο. Ύστερα, ζητήστε του να σας πει τα αγαπημένα του κομμάτια. Επαναλαμβάνοντας κάποιες λέξεις του κειμένου που του εντυπώθηκαν, θα εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του και θα αναπτύξει σταδιακά την περιέργειά του για την εξέλιξη και άλλων ιστοριών.

2. Διαβάστε του αρκετές ιστορίες μέσα στην ημέρα. Όσο περισσότερο έρχεται σε επαφή με τη λογοτεχνία, τόσο εκείνη θα γίνεται μέρος της καθημερινότητάς του. Επίσης, θα οξυνθεί η φαντασία του και θα διευρυνθούν οι ορίζοντές του.

3. Περικυκλώστε το με γραπτά. Είτε πρόκειται για βιβλία, είτε για περιοδικά και εφημερίδες, φροντίστε να τοποθετείτε στο οπτικό του πεδίο ενδιαφέρον υλικό για διάβασμα. 

4. Ενθαρρύνετέ το να ασχοληθεί με δραστηριότητες που περιλαμβάνουν διάβασμα. Αφήστε το να διαβάσει το μενού στα εστιατόρια, τους τίτλους των ταινιών, τις πινακίδες, τους κανόνες των επιτραπέζιων παιχνιδιών ή τον καιρό. Φροντίστε έτσι ώστε να έχει πάντα κάτι να διαβάσει στον ελεύθερό του χρόνο.

5. Αφήστε το να διαλέξει αυτό που θα διαβάσει. Είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αγαπήσει το διάβασμα και να συγκρατεί τις πληροφορίες.

Διαβάστε περισσότερα για το παιδί και το διάβασμα στο www.manamia.gr


Διαβάστε επίσης Πώς θα βοηθήσεις το παιδί με το διάβασμα 


Τα περισσότερα παιδιά βλέπουν το διάβασμα για το σπίτι σαν απαραίτητο κακό, αλλά μερικά παιδιά είναι όλο καθυστέρηση, αναβολή και δικαιολογίες.


Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, www.mandou.gr Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής επισημαίνει οτι τα πρώτα χρόνια οι σχολικές εργασίες παίζουν μικρό ρόλο στη μάθηση αλλά στην εφηβεία η ικανότητα οργάνωσης, η ικανότητα αφοσίωσης μέχρι την ολοκλήρωση μιας εργασίας και η ικανότητα να διαβάζει ανεξάρτητα είναι τα τρία απαραίτητα συστατικά για την επιτυχία.


Η βάση για σωστή μελέτη από τους γονείς
Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, συμβουλεύει οτι οι βάσεις για τη σωστή μελέτη πρέπει να μπούν απο νωρίς και οι γονείς πρέπει να πάρουν ενεργά μέρος.
Οι γονείς συγκεκριμένα:
• Mπορούν να παρέχουν δομή, ενθάρρυνση και ένα μέσο ελέγχου της ποιότητας της εργασίας
• Δεν πρέπει να τα προσφέρουν όλα έτοιμα στα παιδιά ή να κάνουν τις εργασίες οι γονείς

Οι τρόποι για να ενθαρρύνετε τα παιδιά να κάνουν τις εργασίες του σχολείου είναι:
• Δώστε από την αρχή στο παιδί να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι το διάβασμα στο σπίτι
• Να γνωρίζετε και να ενδιαφέρεστε για το πρόγραμμα των μαθημάτων
• Nα βεβαιώνεστε πως έχει γίνει όλο το διάβασμα και να δείχνετε ενθουσιασμό για τους καλούς βαθμούς
• Να θέτετε μια καθορισμένη ώρα για το διάβασμα του σχολείου και να την τηρείτε αυστηρά κάθε μέρα
• Μετά το σχολείο αφήστε είκοσι λεπτά τα παιδιά να αλλάξουν, να τσιμπήσουν κάτι και να προετοιμαστούν
• Δώστε δεκάλεπτες, πεντάλεπτες, και ενός λεπτού προειδοποιήσεις – μετά αρχίζουμε
• Τα παιδιά καλό είναι να διαβάζουν σε ένα μέρος συγκεκριμένο που συνδυάζουν με το διάβασμα του σχολείου
• Βοηθήστε τα να ξεκινήσουν, δείτε τις οδηγίες, δομήστε το διάβασμά τους και θέστε χρονικά όρια
• Εάν δεν μπορούν να μείνουν συγκεντρωμένα για πολύ ώρα, υπολογίστε είκοσι λεπτά συγκέντρωσης, δέκα λεπτά διάλειμμα, και μετά άλλα είκοσι λεπτά
• Χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο για να κάνει το διαιτητή ή μια κλεψύδρα σκόνης.
• Όταν ολοκληρωθεί η δουλειά, ελέγξτε την αλλά μην απογοητεύετε το παιδί ή ψάχνετε για λάθη. Εάν χρειάζεται διορθώστε την
• Μην αφήνετε τις εργασίες του σχολείου να καταστρέψουν τη σχέση μεταξύ γονιού και παιδιού. Εάν δημιουργείται ένταση, συζητήστε τι πρέπει να γίνει με το δάσκαλο της τάξης

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X