Αρχική / Ψυχολογία / Ψυχιατρική / Φοβάμαι μην τρελαθώ, πώς το παθαίνουν αυτό οι άνθρωποι;
Φοβάμαι μην τρελαθώ, πώς το παθαίνουν αυτό οι άνθρωποι;  thumbnail

Γιάννης, 36 ετών

Φοβάμαι μην τρελαθώ, πώς το παθαίνουν αυτό οι άνθρωποι;

Aναγνώστης μας ρωτά: 


Kαλησπέρα θα ήθελα να σας ρωτήσω τι είναι η τρέλα και πως κάποιος οδηγείται στο ψυχιατρείο και πως τρελαίνεται. Αυτό που πολλές φορές ακούμε πήγε στο ψυχιατρείο από ερωτική απογοήτευση που μπορεί να οφείλεται; Φοβάμαι μην τρελαθώ, πώς το παθαίνουν αυτό οι άνθρωποι; 


 


Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος Κατερίνα Βαλαβανίδη 


 Αγαπητέ Γιάννη,


Εάν με την λέξη τρέλα αναφέρεστε στην ψυχική νόσο που ονομάζουμε ‘σχιζοφρένεια’ τότε θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής. Η σχιζοφρένεια είναι μια ψυχική διαταραχή η οποία καθιστά δύσκολο το διαχωρισμό μεταξύ πραγματικών και μη πραγματικών γεγονότων και εμπειριών, τη λογική σκέψη, τη φυσιολογική συναισθηματική ανταπόκριση και τη φυσιολογική συμπεριφορά σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Η σχιζοφρένεια είναι αποτέλεσμα διαταραχής του εγκεφάλου , ακριβώς όπως και ο διαβήτης είναι αποτέλεσμα διαταραχής της λειτουργίας του παγκρέατος.  Είναι μια περίπλοκη νόσος. Οι ειδικοί στον τομέα αυτό δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν την αιτία της. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο εγκέφαλος αδυνατεί να επεξεργαστεί πληροφορίες σωστά.


Οι γενετικοί παράγοντες φαίνεται να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο. Άνθρωποι που έχουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον ασθενείς με σχιζοφρένεια φαίνεται ότι μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο. Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν γεγονότα στο περιβάλλον ενός ατόμου που μπορούν να την πυροδοτήσουν. Για παράδειγμα, προβλήματα (λοιμώξεις) κατά την ανάπτυξή τους σαν έμβρυα ή κατά τη γέννηση, πιθανόν να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου στην ενήλικο ζωή. Ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες μπορούν επίσης να επηρεάζουν κατά πολύ την ανάπτυξη της νόσου.


Ο ετήσιος αριθμός νέων περιπτώσεων ανά 1000 άτομα πληθυσμού, υπολογίζεται από μεγάλη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στο 0,67. Στη χώρα μας, ο υπολογιζόμενος αριθμός ασθενών ηλικίας 15-65 ετών ανέρχεται στις 100.000.  Είναι μια νόσος που δεν κάνει διάκριση στο φύλο , την κοινωνική τάξη , την χώρα και τον πολιτισμό.


Η νόσος εκδηλώνεται συνήθως αργά κατά τη διάρκεια μηνών ή και ετών. Τα κλασσικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας όμως περιλαμβάνουν τις Διαταραχές της σκέψης (στη δομή και την οργάνωση, στη ροή, στον έλεγχο και την κατοχή, στο περιεχόμενο της σκέψης), Διαταραχές της αντίληψης (ψευδαισθήσεις, παραισθήσεις),Διαταραχές του συναισθήματος (αμφιθυμία, συναισθηματική δυσαρμονία, κλπ) καιΔιαταραχές της βούλησης και της ψυχοκινητικότητας (αβουλησία, αλογία, κλπ)


Πριν από την έναρξη της σχιζοφρένειας, συνήθως εμφανίζονται συμπτώματα  όπως σύγχυση, άγχος, κατάθλιψη, κλπ τα οποία μπορεί να διαρκούν για μήνες πριν τεθεί η διάγνωση. Κάποια  γεγονότα όπως συναισθηματικά τραύματα, χρήση ουσιών, κλπ μπορεί να πυροδοτήσουν το πρώτο επεισόδιο της νόσου. Όταν κριθεί απαραίτητο , ο ασθενής νοσηλεύεται μέχρι να περάσει η οξεία φάση της κρίσης . Η ερωτική απογοήτευση την οποία αναφέρατε μπορεί να βιωθεί από κάποιον ως σοβαρό συναισθηματικό τραύμα το οποίο μπορεί να πυροδοτήσει και την αναβίωση περασμένων τραυμάτων , στην παιδική ηλικία και στην εφηβεία. Έτσι μια ερωτική απογοήτευση σε κάποιον που έχει την προδιάθεση για την νόσο μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο επεισόδιο και κατ’ επέκταση στην νοσηλεία.   Η σχιζοφρένεια αντιμετωπίζεται με την λήψη αντι-ψυχωσικών φαρμάκων, με την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, με την ψυχοθεραπεία και με την στήριξη από την οικογένεια και το περιβάλλον του ασθενή.Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X