Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Αίγυπτος- Κύπρος-Ελλάδα: Πώς θα αντιμετωπίσουν τις τουρκικές βλέψεις;
Αίγυπτος- Κύπρος-Ελλάδα: Πώς θα αντιμετωπίσουν τις τουρκικές βλέψεις;   thumbnail

Αίγυπτος- Κύπρος-Ελλάδα: Πώς θα αντιμετωπίσουν τις τουρκικές βλέψεις;

Σαφής αναφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών που δεν έχουν ακόμη συνάψει σχετικές συμφωνίες αναμένεται να έχει το κείμενο της Διακήρυξης του Καΐρου το οποίο θα οριστικοποιηθεί σήμερα το πρωί, μετά την τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.Ο Αντώνης Σαμαράς μαζί με τον Νίκο Αναστασιάδη βρίσκονται από χτες το βράδυ στο Κάιρο και θα έχουν και ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Αλ Σισι. Σύμφωνα με το προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης θα υπάρξει αναφορά στη δυνατότητα διεύρυνσης του μετώπου και με άλλες χώρες όπως για παράδειγμα με το Λίβανο και την Ιορδανία.Επίσης σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί τριμερής σύνοδος κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Ολη αυτή η διπλωματική κινητικότητα στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, η οποία βλέπει γειτονικές της χώρες να συσπειρώνονται και να δημιουργούν ένα στρατηγικό κρίκο συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.Στις δηλώσεις του χτες από τη Λευκωσία ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να αναθεωρήσει τη στάση της αναμένοντας απτά δείγματα, εννοώντας δηλαδή την άμεση αποχώρηση του Barbaros, το οποίο επί 20 ημέρες σταθερά πλέει εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.


Ο αιγυπτιακός Τύπος για τη σημερινή τριμερή Σύνοδο Κορυφής


H εφημερίδα «Al-Gomhuria» σε σημερινό της πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, με τίτλο: «Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου για την αποκατάσταση της ισορροπίας στη Μεσόγειο» και υπότιτλο: 

«Συνεργασία στο φυσικό αέριο και τον τουρισμό – Συζήτηση των θαλάσσιων συνόρων – Καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των τουρκικών βλέψεων», αναφέρεται στις δηλώσεις του επικεφαλής της Egyptian United Nations Association, Πρέσβεως Nabil Badr, ο οποίος τόνισε ότι η Σύνοδος Κορυφής αποτελεί μια άνευ προηγουμένου εξέλιξη στο πεδίο δράσης των τριών χωρών, βασιζόμενη στις καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Η σημερινή συνάντηση αντιπροσωπεύει τη σύγκλιση των τριών χωρών μετά τις 30 Ιουνίου, τόσο στην περιοχή της Μεσογείου όσο και στους διεθνείς οργανισμούς, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο κ. Badr διευκρίνισε ότι ο πολιτικός και οικονομικός συντονισμός μέσω της Συνόδου Κορυφής εκφράζει μια βασική συμφωνία συμφερόντων και κοινές κατευθύνσεις όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων, όπως είναι οι βλέψεις της Τουρκίας ή άλλων χωρών της περιοχής, καθώς και η συνέχιση του παλαιστινιακού προβλήματος λόγω της ισραηλινής αδιαλλαξίας.

Η εφημερίδα Al-Dostour, σε σημερινό της δημοσίευμα με τίτλο: «Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, για την αντιμετώπιση των τουρκικών πειρατικών πράξεων για το αέριο της Μεσογείου», αναφέρει ότι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής, πέραν των συζητήσεων για τις περιφερειακές σχέσεις και τους τρόπους ανάπτυξής τους, θα ασχοληθεί και με τους τρόπους αντιμετώπισης των τουρκικών ερευνών για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν τα ΜΜΕ για τη «Σύνοδο Κορυφής της Ενέργειας», η οποία πραγματοποιείται για την επίτευξη περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών στον ενεργειακό τομέα, τονίζοντας ότι διεθνή έντυπα και ειδησεογραφικά πρακτορεία επαίνεσαν το ρόλο του αιγυπτίου Προέδρου στην επίλυση της κρίσης μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, όσον αφορά τα δικαιώματα φυσικού αερίου στην περιοχή, μετά την είσοδο του Barbaros για έρευνες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Η Al-Dostour αναφέρεται επίσης, στις κατηγορίες τουρκικής δημοσιογραφικής ιστοσελίδας, ότι η Κύπρος εργάζεται για την εμβάθυνση των διαφορών μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, ειδικότερα μετά τις ειδήσεις για εξαγωγή φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Αίγυπτο. Κάποιες πλευρές, κατά την εφημερίδα, θεωρούν ότι αυτός είναι ο σκοπός διαμεσολάβησης της Αιγύπτου μεταξύ των δύο πλευρών εννοώντας την Κύπρο και την Τουρκία.


Σε τρία βασικά σημεία κατέληξαν οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Κύπρου, κατά τη συνάντησή τους, αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες, την επίλυση του Κυπριακού και τη στάση της Τουρκίας.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακοτρείου, οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, κατέληξαν στα εξής:


- Δεν τίθεται θέμα συζήτησης της αξιοποίησης ή του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων στην Κύπρο πριν την επίλυση του Κυπριακού.


- Οι δύο κυβερνήσεις έκαναν συνολική ανασκόπηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά τις κινήσεις της Τουρκίας, με σκοπό το συντονισμό του μελλοντικού σχεδιασμού.


- Η Ελλάδα και η Κύπρος ενωμένες υπερασπίζονται τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και εξετάζουν μέσα από ποιες ενέργειες θα αντιμετωπισθούν οι παράνομες κινήσεις της Τουρκίας.


Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα αλλά και προς όσους ζητούν την άμεση επιστροφή της Κύπρου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έστειλε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης. Τη στήριξη της Αθήνας στις αποφάσεις της Λευκωσίας εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.


Μιλώντας κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του Πρωθυπουργού, ο Νίκος Αναστασιάδης, έκανε ξεκάθαρο ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου υπό εκβιασμούς ή απειλές.


«Θέλω να καταστήσω σαφές προς εσάς αλλά και προς όσους έχουν τη δυνατότητα παρεμβάσεων πως δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ τις όποιες πιέσεις για επάνοδο σε ένα διάλογο κάτω από απειλές ή εκβιασμούς προκειμένου να επιβληθεί μία λύση που θα την υπαγορεύει η στρατιωτική ισχύς», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Αναστασιάδης.


Επίσης επανέλαβε πως «ο φυσικός πλούτος της πατρίδας μας, ανήκει στο κράτος και συνεπώς μετά τη λύση τα οφέλη από την αξιοποίηση θα τα καρπωθεί το σύνολο των νομίμων κατοίκων, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι».


«Στρατιωτικές απειλές και παράνομες παρεμβάσεις στο όνομα δήθεν των τουρκοκυπρίων δεν υποβοηθούν στην κατοχύρωση των αυτονόητων. Αντίθετα απομακρύνουν τις προοπτικές εξεύρεσης λύσης και της δυνατότητας αξιοποίησης του κινήτρου που ο φυσικός πλούτος προσφέρει», είπε χαρακτηριστικά.


Παράλληλα εξέφρασε την βούληση της Ε/κ πλευράς να εργαστεί προκειμένου η Κύπρος να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, ειρήνης και ευημερίας. «Όσοι επιθυμούν πραγματικά να συμβάλουν στη λύση, αυτό που υπαγορεύεται να πράξουν είναι να υποβοηθήσουν ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος το συντομότερο μακριά από απειλές και εκβιασμούς ώστε το συντομότερο να επιτύχουμε αν πράγματι ενδιαφέρονται και για τους Τουρκοκύπριους, στη λύση που θα διασφαλίζει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος», τόνισε.


Μήνυμα στήριξης από Σαμαρά


Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είπε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι δύο πλευρές θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν αναλυτικά και να ανταλλάξουν απόψεις για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, στέλνοντας το μήνυμα ότι η αρχή της συναντίληψης  και του συντονισμού παραμένει αναλλοίωτη, σταθερός πυλώνας, παντός καιρού.


«Η επίσκεψη αυτή έρχεται σε μια περίοδο δύσκολη για την ΚΔ και για την γειτονιά μας. Όσο αφορά στην Κύπρο, η Τουρκία για άλλη μια φορά δυστυχώς επέλεξε να ακολουθήσει πολιτική που δεν έχει σχέση με το διεθνές δίκαιο και δεν έχει καμία σχέση με τα ήθη που διέπουν τις διακρατικές σχέσεις τον 21ο αιώνα. Παρακολουθούμε με σύνεση και με νηφαλιότητα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και στηρίζουμε φίλε Πρόεδρε πλήρως την απόφαση σας να αναστείλετε την συμμετοχή σας στις δικοινοτικές συνομιλίες έως ότου συντρέξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Θέλω να πιστεύω ότι η τουρκική πλευρά θα εργαστεί ούτως ώστε να υπάρξουν αυτές οι προϋποθέσεις», είπε ο Πρωθυπουργός.


 


www.madata.gr www.enikos.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X