Κιμέτο και Κιπλάγκατ για τον Μαραθώνιο

Ξεκίνησε να τρέχει πριν από πέντε χρόνια, όταν είδε μια ομάδα δρομέας να κάνουν την προπόνηση τους, ενώ εκείνος εργαζόταν ως αγρότης. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει σταματήσει να τρέχει. Για την ακρίβεια έχει αναθεωρήσει αρκετά πράγματα για τον αθλητισμό.

Ο Ντένις Κιμέτο έγινε ο πρώτος δρομέας στην ιστορία του αγωνίσματος, που κατάφερε να τρέξει τον μαραθώνιο, κάτω από 2 ώρες 03. Ο Κενυάτης βρίσκεται από σήμερα στην Ελλάδα, προκειμένου να βραβευτεί από την AIMS ως κορυφαίος μαραθωνοδρόμος της σεζόν. Μαζί του και η νέα κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στον Ημιμαραθώνιο, Φλόρενς Κίπλαγκατ, που θα παραλάβει το βραβείο της κορυφαίας γυναίκας. Οι δύο αθλητές μαζί με τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Κώστα Παναγόπουλο και τον πρόεδρο της AIMS Πάκο Μποράο, μίλησαν στους δημοσιογράφους.

Ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ από τον φετινό Μαραθώνιο του Βερολίνου με 2.02.57 χαρακτήρισε μεγάλη τιμή την βράβευσή του από την AIMS ως κορυφαίου μαραθωνοδρόμου της χρονιάς . «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην Ελλάδα και πραγματικά νιώθω μεγάλη τιμή που βραβεύομαι από την AIMS. Ελπίζω να παραμείνω σε ψηλό επίπεδο κερδίζοντας μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις και βέβαια να ξαναρθω στην Ελλάδα για να βραβευτώ. Όμως θα ήθελα κάποια στιγμή να τρέξω και στον Αυθεντικό Μαραθώνιο. Όλοι οι μαραθωνοδρόμοι θέλουν να αγωνιστούν στον Μαραθώνιο της Αθήνας», είπε ο Κενυάτης, ενώ ο μάνατζερ του Τζεράρντ Βαν Ντε, αναφέρθηκε σε μια ιστορία, λίγους μήνες πριν από τον αγώνα του Βερολίνου. «Ειχα παέι να τον δω στο προπονητικό καμπ. Λίγο πριν φύγω, μου είπε θέλω να κάνω κάτι καλό στο Βερολίνο», είπε ο μάνατζερ και συμπλήρωσε: «Όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν ποιο χρόνο θα κυνηγήσει στο γερμανικό μαραθώνιο, τους είπε «2.02.50», ήξερε πως είναι καλά». Ο Κιμέτο όταν τερμάτισε τον αγώνα του Βερολίνου, ήταν τόσο προσηλωμένος στο στόχο του, που όταν τερμάτισε ρώτησε τον μάνατζερ του, αν έχει κάνει ρεκόρ.

Από την πλευρά της, η 27χρονη Φλόρενς Κίμπλαγκατ, είπε: «Αρκετές φορές σκέφτομαι ότι είμαι η καλύτερη. Χαίρομαι που η ΑΙΜS με επέλεξε για να με τιμήσει με αυτό το βραβείο. Ξέρω τώρα ότι είμαι η καλύτερη και θα συνεχίσω να προσπαθώ για να κρατήσω αυτόν τον τίτλο. Βεβαίως και θα ήθελα να τρέξω στην αυθεντική διαδρομή», δήλωσε ενώ όταν ρωτήθηκε σχετικά με το αν τρέχει κάποιες φορές για να χαλαρώσει, απάντησε: «ποτέ δεν τρέχω για διασκέδαση, τρέχω για να κερδίσω». Η δρομέας από την Κένυα έτρεξε φέτος τον ημιμαραθώνιο σε 1ώρα, 5 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα, επίδοση που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος δήλωσε από την πλευρά του: «Είναι τιμή και ευχαρίστηση να υποδεχόμαστε τους δύο καλύτερους μαραθωνοδρόμους στον κόσμο, μαζί με τον Πρόεδρο της AIMS Πάκο Μποράο. Ο ΣΕΓΑΣ είναι υπερήφανος γιατί διοργανώνει από κοινού με την ΑΙΜS τα βραβεία του Μαραθωνίου. Νιώθουμε ότι είναι σημαντικό και συμβολικό να βραβεύουμε τους καλύτερους στην Ελλάδα τη χώρα στην οποία γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, στην Αθήνα εδώ που η Δημοκρατία άνθισε και στην Αττική που είναι η γενέθλια γη του Μαραθωνίου».

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαραθωνίων Πάκο Μποράο μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην παρουσία των πολύ μεγάλων αθλητών στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και την αποψινή τους βράβευση: «Είμαι ευτυχής για δύο λόγους που βρίσκομαι στην Αθήνα. Πρώτον για το ότι θα συνιδιοργανώσουμε τον Μαραθώνιο της Αθήνας, τον Αυθεντικό και δεύτερο γιατί απόψε θα τιμήσουμε τους δύο κορυφαίους αθλητές του Μαραθωνίου. Είναι η δεύτερη φορά που το Best Marathon Awards, φιλοξενείται στην Αθήνα και θα βραβευθούν οι κορυφαίοι μαραθωνοδρόμοι του κόσμου, που για φέτος είναι ο Ντάνιελ Κιμέτο και η Φλόρενς Κίπλαγκαντ».

Σχετικά άρθρα