Αρχική / Διατροφή / Κάνω διατροφή και γυμναστική αλλά η ζυγαριά έχει "κολλήσει". Τι να κάνω;
Κάνω διατροφή και γυμναστική αλλά η ζυγαριά έχει "κολλήσει". Τι να κάνω; thumbnail

Σοφία, 26 ετών

Κάνω διατροφή και γυμναστική αλλά η ζυγαριά έχει "κολλήσει". Τι να κάνω;

Ρωτά η αναγνώστρια μας Σοφία Τ.

 

Είμαι 26 χρονών 64 κιλά και ύψος 1,64 έχασα μέσα σε 5 μήνες σχεδόν 10 κιλά, ο στόχος μου είναι τα 58 κιλά αλλά εδώ κ 2 μήνες έχω κολλήσει κ δεν χάνω γραμμάριο ενώ ακολουθώ μια σωστή διατροφή χωρίς λάδι, αλεύρι, ζάχαρη κ σοκολάτες γενικά, έχω ξεκινήσει γυμναστήριο εδώ και 1 μηνά σε συνδυασμό με αερόβια άσκηση περίπου 10 ώρες την εβδομάδα άλλα και πάλι είμαι κολλημένη, τι να κάνωΑπαντάει η Φιλίππου Αμαλία Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

 

Αγαπητή φίλη, καταρχάς σύμφωνα με τα στοιχεία που μου δίνεις υπολογίζω πως ο Δείκτης Μάζας Σώματός σου είναι φυσιολογικός, τουτέστιν το βάρος για το ύψος σου είναι υγιές. Η προσπάθεια σου και η απώλεια που έχεις ήδη πετύχει, είναι αξιέπαινη και είναι πολύ σημαντικό το ότι είσαι τόσο κινητοποιημένη και αποφασισμένη να συνεχίσεις μέχρι να αποκτήσεις ένα κορμί υγιές αλλά και καλλίγραμμο, όπως το ονειρεύεσαι.
Είναι αντιληπτό πως μετά από 5 μήνες υιοθέτησης ενός βασικού προγράμματος δίαιτας ο οργανισμός σου αρχίζει να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες σίτισης και η απώλεια βάρους με την ίδια διατροφή δυσχεραίνει. Σε αυτό το σημείο ένα σημαντικό σημείο-κλειδί είναι η άσκηση. Η άσκηση, θα τονώσει το μεταβολισμό σου και θα αυξήσει τις καύσεις σου έτσι ώστε να πετυχαίνεις αρνητικό ισοζύγιο θερμίδων και να χάνεις βάρος, ωστόσο αυτό που πρέπει να προσέξεις εδώ και να μην αποθαρρυνθείς, είναι το εξής:
Όταν γυμναζόμαστε καίμε λίπος αλλά ταυτόχρονα ενδυναμώνουμε τη μυική μας μάζα. Οι μύες στον ανθρώπινο οργανισμό είναι σαφώς πιο βαρείς από το λίπος για αυτό και συχνά παρατηρούμε πολύ όμορφα, κομψά, γυμνασμένα κορμιά που ζυγίζουν όμως ακριβώς το ίδιο με ένα παχύσαρκο κορμί! Αυτό που θέλω να πω, είναι πως από τη στιγμή που το βάρος σου είναι πλέον σε ένα φυσιολογικό και υγιές επίπεδο, η ένδειξη της ζυγαριάς δεν είναι τόσο σημαντική αυτή καθεαυτή όσο είναι σε συνδυασμό με το ποσοστό λίπους σου. Ζήτησε από το διαιτολόγο σου να σε λιπομετρεί στην αρχή κάθε μήνα έτσι θα έχεις μια σαφή εικόνα της πορείας σου! Παράλληλα, καλό θα ήταν να επανασχεδιάσετε το πρόγραμμα της διατροφής σου, έτσι ώστε να είναι σε σωστό θερμιδικό επίπεδο ενώ σε καμία περίπτωση μην παραλείπεις τη συστηματική σου γυμναστική! Άμεσα θα δεις τον δείκτη της ζυγαριάς να ξεκολλά αλλά κυρίως και το ποσοστό λίπους σου συνεχώς να μειώνεται. Μια επίσης καλή ένδειξη της απώλειας λίπους είναι μέτρηση της περιφέρειας μέσης σου! Αν νιώθεις τα παντελόνια σου να κουμπώνουν πιο άνετα παρόλο που η ζυγαριά δε δείχνει σημαντικές διαφορές, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει απώλεια πόντων! Καλή συνέχεια!

Διαβάστε το άρθρο του boro.gr : Αδυνατίστε γρήγορα: Τα 8 μυστικά για σούπερ μεταβολισμό!

 


 
Ονομάζεται μεταβολισμός και είμαι σίγουρος ότι τον έχεις ακούσει περισσότερες από μια φορές. Σε κάθε καινούργια σου προσπάθεια με κάποια άλλη μαγική δίαιτα αδυνατίσματος αναρωτιέσαι πόσο γρήγορα θα χάσεις το βάρος που σε προβληματίζει. Η συνέχεια είναι πάνω κάτω γνωστή. Διακοπή της δίαιτας και φτου ξανά απ' την αρχή.Τι είναι αυτό που πραγματικά σε "εμποδίζει" να πλησιάσεις στο πολυπόθητο επιθυμητό βάρος; Και συνεχίζεις να αναρωτιέσαι… Μήδε αυτός ο ρημάδι ο μεταβολισμός μου να είναι "καθυστερημένος"; Μια πρώτη απάντηση από κάποιον που πραγματικά γνωρίζει να σε βοηθήσει και να σε ενημερώσει είναι ότι δεν υπάρχει καλός και κακός μεταβολισμός αλλά "καθυστερημένος" και γρήγορος και είναι στο χέρι σου να επιλέξεις με ποιον από του δύο θα ταυτιστείς. Πάμε να ξετυλίξουμε σιγά σιγά το κουβάρι…


Μεταβολισμός και το κακό συναπάντημα


Ο όρος μεταβολισμός ή πιο σωστά βασικός μεταβολισμός, αναφέρεται στο σύνολο των βιοχημικών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα σε έναν οργανισμό με σκοπό τη διατήρησή του στη ζωή. Με απλά λόγια πρόκειται για έναν αριθμό ο οποίος αφορά την ενέργεια που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να διατηρήσει το βάρος του. Η ενέργεια αυτή είναι μοναδική για κάθε άνθρωπο και προορίζεται για την διατήρηση των βασικών λειτουργιών του σώματος.


Η Σάρα αλλά και η Μάρα


Όπως λέμε ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης. Ο μεταβολισμός επηρεάζεται από παραμέτρους που μπορείς να επηρεάσεις αλλά και μη:  • Φύλο: Το ξέρω είναι άδικο… Οι γυναίκες έχουν 5-10% χαμηλότερο μεταβολισμό από εκείνο τον ανδρών. Αυτό συμβαίνει διότι οι άνδρες τείνουν να έχουν μεγαλύτερο μέγεθος σώματος αλλά και περισσότερη άλιπη μάζα σώματος.

  • Ηλικία: Ο μεταβολισμός είναι ιδιαίτερα αυξημένος κατά τα δυο πρώτα χρόνια ζωής του ατόμου όπως επίσης και κατά την εφηβική ηλικία. Το πέρας των χρόνων έχει βρεθεί πως επηρεάζει τον μεταβολισμό σε ποσοστό έως και -2% ανά δεκαετία.

  • Το μέγεθος του σώματος: Τα μικρόσωμα άτομα τείνουν να εμφανίζουν υψηλότερο μεταβολισμό εν συγκρίσει με τα μεγαλόσωμα άτομα.

  • Το κλίμα: Ο μεταβολισμός και το ποσοστό ενέργειας που δαπανάται για διάφορες σταθερές εργασίες έχουν μελετηθεί και έχει αποδειχθεί ότι άτομα τα οποία ζουν σε αρκτικές περιοχές εμφανίζουν υψηλότερο μεταβολισμό σε σχέση με τα άτομα που ζουν σε τροπικά κλίματα της τάξης του 15-20%.

  • Πυρετός: Λοιμώξεις ή πυρετός αυξάνουν τον μεταβολισμό περίπου 12-13%.

  • Ποσοστό σωματικού λίπους και η σύνθεση του σώματος: Είναι γνωστό ότι ο μυϊκός ιστός είναι μεταβολικά περισσότερο ενεργός απ' ότι ο λιπώδη ιστός. Όσο πιο αναπτυγμένο είναι το μυϊκό σου σύστημα τόσο πιο αυξημένο μεταβολισμό θα έχεις.

  • Ενδοκρινείς αδένες: Εκκρίσεις ορισμένων αδένων όπως του θυρεοειδούς επηρεάζουν τον μεταβολισμό. Ο θυρεοειδής είναι ο αδένας που ρυθμίζει ανά πάσα στιγμή το μεταβολισμό. Αυξάνει ή μειώνει το μεταβολισμό ανάλογα με τις συνθήκες, τις ανάγκες, την συναισθηματική κατάσταση αλλά και την κατάσταση λειτουργίας του (υπό-/υπέρ-θυρεοειδισμός). Επομένως καλό θα είναι να υποβάλλεσαι σε τακτικό έλεγχο για να βεβαιωθείς ότι όλα λειτουργούν ρολόι!

  • Δίαιτα και Διατροφική κατάσταση: Η διατροφική κατάσταση ενός ανθρώπου επηρεάζει έμμεσα και τον μεταβολισμό του. Το σώμα δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι ο άνθρωπος υποβάλλεται σε δίαιτα με σκοπό να επηρεάσει το βάρος του. Κάθε προσπάθεια σου λοιπόν με κάποια άλλη μαγική δίαιτα αδυνατίσματος, αντιλαμβάνεται από το σώμα ως ότι έφτασε η περίοδος του λιμού. Το σύστημα λοιπόν ως έξυπνο και πονηρό, αναπροσδιορίζει τις ενεργειακές του ανάγκες προκειμένου να παραμείνεις στην ζωή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εσύ μπορεί να τρως πολύ μικρότερες ποσότητες ή ακόμη και να αποφεύγεις ολόκληρα γεύματα αλλά η ποσότητα που θα καταναλώσεις είναι ικανή να σε διατηρήσει στο τωρινό σου βάρος.


Στα δύσκολα πάρε την βοήθεια του κοινού


1. Ξεκίνα την ημέρα σου με έμπνευση!


Ξεκίνα σωστά, δηλαδή με το πρωινό σου! Έστω και αν έχεις κάνει την νύχτα μέρα το πρωινό μπορεί να σε ξελασπώσει!


2. Κάθε τρεις (ώρες) και λίγο.


Η διατροφή είναι σαν τα οικονομικά. Αν δεν τα προβλέψεις, θα φαλιρίσεις! Συνέχισε την ημέρα σου συνδυάζοντας μικρά σνακ με φρούτα ή και λαχανικά κάθε τρεις (ώρες) και λίγο. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεις δύο πράγματα: Εφοδιάζεις το σώμα σου με την κατάλληλη ενέργεια για να μην αισθανθείς ποτέ πεινασμένη/ος και ταυτόχρονα ότι ο μεταβολισμός σου θα συνεχίσει να δουλεύει ακούραστα στο φουλ. Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια!


3. Το μάτι το αχόρταγο!


Αμέσως μόλις σερβίρεις στο πιάτο το φαγητό σου ο εγκέφαλός σου "διαπραγματεύεται" με το πόσο χορταστικό θα είναι το γεύμα σου για τον ίδιο. Αν έχει την οποιαδήποτε υπόνοια, θα σε βάλει να προσθέσεις λίγο ακόμη. Η κίνηση αυτή γίνεται ασυνείδητα. Μια καλή τακτική που μπορείς να ακολουθήσεις είναι η τακτική του ΌΛΑ σε ένα πιάτο. Χώρισε το πιάτο σου στα τέσσερα. Γέμισε το 1/2 σου πιάτο με λαχανικά εποχής, το άλλο 1/4 με οτιδήποτε αποτελεί πρωτεΐνη (κρέας, γαλοπούλα, κοτόπουλο, τυρί κτλ.) και το άλλο 1/4 με οποιαδήποτε αμυλούχα τροφή (ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες, ψωμί, πίτες κτλ.) και επιπλέον 6-7 πιρουνιές απ' ό,τι ζηλέψεις. Με την τακτική του ΟΛΑ σε ένα πιάτο αφενός διασφαλίζεις ότι δεν θα ξεφύγεις ακόμα και αν βρεθείς στην άκρη της Γης και αφετέρου, ότι ο μεταβολισμός σου θα συνεχίσει να δουλεύει στο ρελαντί!


4. Άσκηση


Ο μεταβολισμός εξαρτάται κατά κόρων από την φυσική σου δραστηριότητα. Όσο πιο τακτική τόσο καλύτερα. Το πόσο μπορείς να τον επηρεάσεις θα εξαρτηθεί από το είδος, την ένταση και την διάρκεια της άσκησής σου. Ένταξε 30-45 λεπτά άσκησης όπως πχ. περπάτημα, χορός, ποδήλατο κτλ. 4-5 φορές την εβδομάδα για να διατηρήσεις σε διαρκή λειτουργία τον μεταβολισμό σου.


5. Το νερό νεράκι


Το νερό είναι μοναδικά μαγικό. Θα το διαβάζεις παντού και για όλη σου την ζωή. Η επαρκής ενυδάτωση συμβάλει στην εύρυθμη μεταβολική λειτουργία. Και για να δελεάσω πιο πολύ τις Κυρίες να αυξήσουν την κατανάλωση υγρών, αρκεί να σου αναφέρω πως η μη επαρκής ενυδάτωση επιδεινώνει ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα εσάς τις γυναίκες και που ονομάζεται κυτταρίτιδα! Ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε σου γεύμα και λίγο μετά, φτάνει και περισσεύει.


6. Τσάι, καφές και πράσινα ή κόκκινα άλογα


Αν είσαι φανατική/ός οπαδός της τηλεόρασης σίγουρα κάπου θα πήρε το μάτι σου στις ένα εκατομμύριο διαφημίσεις για τον καφέ και το τσάι που υπόσχονται γρήγορο αδυνάτισμα. Σίγουρα το πράσινο τσάι και ο καφές συμβάλουν στην ενίσχυση του μεταβολισμού και στην απώλεια βάρους όταν αυτά συνοδεύονται από ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής αλλά πίστεψέ με ο μόνος τρόπος για να αδυνατίσεις ΜΟΝΟ με πράσινο τσάι είναι να τρέχεις στα βουνά και να το μαζέψεις μόνη/ος σου!


7. Λίγος ύπνος, πολλά κιλά


Διαταραχές του ύπνου μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον μεταβολισμό σου. Αυτό συμβαίνει διότι διαταράσσονται τα επίπεδα δυο ορμονών που σχετίζονται με την πείνα και την όρεξη, της γκρελίνης και της λεπτίνης. Ως αποτέλεσμα λίγος ύπνος σε οδηγεί σε μεγάλη κατανάλωση τροφίμων και άρα πολλά κιλά. Φρόντισε λοιπόν για τον ύπνο σου.


8. Spices


Βάλε λίγο φαντασία και χρησιμοποίησε μυρωδικά και μπαχαρικά για την παρασκευή των γευμάτων σου. Είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και φυσικά συμβάλλουν στην αύξηση του μεταβολισμού!


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X