Αρχική / Πολιτισμός / City life / Σήμερα – Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου!
Σήμερα - Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου! thumbnail

Σήμερα – Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου!

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας από τις 12 έως τις 26 Νοεμβρίου, επιχειρώντας να αναδείξει την πρωτοπορία, όπου και όποτε αυτή έρχεται να ανατρέψει συμβάσεις και συστήματα στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Έχει ανταποκριθεί με επιτυχία στην απαίτηση του ελληνικού κοινού για μια σύγχρονη εστία που θα καλλιεργήσει την κινηματογραφοφιλία, στην πιο πολυδιάστατη μορφή της.

Με αφιερώματα σε εξέχοντες δημιουργούς, διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, ειδικές προβολές, οργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων: ημερίδα, masterclasses και εικαστικές εκθέσεις, το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας ανοίγει την αυλαία του την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου με μια ταινία έκπληξη στην έναρξη.

Πιο αναλυτικά το φεστιβάλ παρουσιάζει τα εξής αφιερώματα:

– Αγόρι Συναντά Κορίτσι: Το Σινεμά του Λεός Καράξ/Boy Meets Girl: The Cinema of Leos Carax 
Ο σκηνοθέτης που αιχμαλώτισε την νιότη που «ξοδεύεται» από τους νέους, όσο κανείς άλλος στο πέρασμα από τα ’80’s στα ’90’s και εφτασε μέχρι την επιστημονική φαντασία, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να παρευρεθεί στο 8ο ΦΠΚΑ και να παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό 7 ταινίες του. Το αφιέρωμα στο Λεός Καράξ / Leos Carax πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Οι ταινίες του αφιερώματος είναι: 
Boy Meets Girl (1984, 100΄), Mauvais sang/Η Δική μας Νύχτα (1986, 105΄), Les Amants Du Pont Neuf/Οι Εραστές της Γέφυρας (1991, 125΄), Sans titre (1997, 9΄), Pola X (1999, 134΄), Tokyo! (2008, 112΄-σπονδυλωτή ταινία των Joon-ho-Bong (επεισόδιο Shaking Tokyo), Leos Carax (επεισόδιο Merde), Michel Gondry (επεισόδιο Interior Design)), Holy Motors (2012, 115΄).


– Πανόραμα Αμερικανικών Πειραματικών Αφηγήσεων Στη Νέα Χιλιετία
Ένα πρόγραμμα με συνολικά 13 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ (μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους) των σκηνοθετών Steve Bilich, Jem Cohen, Jennifer Reeves, Jonas Mekas, Penny Lane, John Gianvito, Bill Morrison, Abigail Child, Mark Street, Julie Talen, Chris Sullivan, Matt Porterfield και Thomas Allen Harris. Από την δεκαετία του ’60, οι ΗΠΑ αποτελούν το πιο ενεργό κέντρο του πειραματικού κινηματογράφου. Το πρόγραμμα του επιμελητή Τζον Γκάρτενμπεργκ που φιλοξενεί το 8ο ΦΠΚΑ, πρόκειται για ταινίες που γυρίστηκαν ανεξάρτητα από τους μηχανισμούς του κυρίαρχου εμπορικού συστήματος της κινηματογραφικής παραγωγής του Χόλιγουντ στις ΗΠΑ. Απαλλαγμένες από τους περιορισμούς της underground πειραματικής σκηνής του παρελθόντος, οι καινοτόμες ταινίες του αφιερώματος ενσωματώνουν αφηγηματικά στοιχεία με ρηξικέλευθες τεχνικές. Καλύπτοντας μια ευρεία γκάμα αφηγήσεων, από τη χρήση αρχειακού υλικού, το animation, τη μυθοπλασία μέχρι το υβριδικό docu-fiction, οι ταινίες αυτές προσφέρουν μια εντυπωσιακή επισκόπηση της κουλτούρας και του κοινωνικο-πολιτικού τοπίου στις ΗΠΑ. Συλλογικά, οι σκηνοθέτες και οι ταινίες αυτού του αφιερώματος αγγίζουν θέματα ατομικής ταυτότητας, ενδοοικογενειακής δυναμικής, συγκρότησης διαφορετικών εθνικών ομάδων/κοινοτήτων, και της ευρύτερης πολιτικής κουλτούρας. Ο επιμελητής του αφιερώματος, Τζον Γκάρτενμπεργκ, καθώς και οι σκηνοθέτες Julie Talen και Abigail Child, θα έρθουν στην Αθήνα για το 8ο ΦΠΚΑ.

– Ο Πειραματικός Κινηματογράφος της Άμπιγκεϊλ Τσάιλντ /The avant-garde cinema of Abigail Child
Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα Άμπιγκεϊλ Τσάιλντ έχει δεσπόζουσα θέση στη φετινή διοργάνωση. Η Τσάιλντ είναι ποιήτρια, σεναριογράφος και σκηνοθέτιδα πειραματικών ταινιών από την δεκαετία του ’70, με περισσότερες από 30 ταινίες, βίντεο και installations, ενώ έχει γράψει και 6 βιβλία. Αναγνωρισμένη πρωτοπόρος στο μοντάζ, οι πρώτες δουλειές της Τσάιλντ έθεταν το ζήτημα της αλληλεπίδρασης ήχου και εικόνας μέσα από την ανάπλαση της αφήγησης και προεικόνιζαν θέματα που αφορούσαν τον σύγχρονο κινηματογράφο και τα μίντια. Η Άμπιγκεϊλ Τσάιλντ θα έρθει στην Αθήνα για το 8ο ΦΠΚΑ.

Οι ταινίες του αφιερώματος είναι:
Πρόγραμμα No #1 – The Subversive Body (78’)
Perils (1986, 5΄), Covert Action (1984, 10΄), Mayhem (1987, 20΄), Mirror World (2006, 14΄), Vis Vis  2013, 24΄),  If I Can Sing a Song about Ligatures (2009, 5΄)
Πρόγραμμα #2 – The Suburban Trilogy (73’)
Cake and Steak (21΄), The Future Is Behind You, (21΄), Surf and Turf (30΄)
Πρόγραμμα #3 – Unbound (67)
Unbound (2013, 67΄)
Πρόγραμμα #4 – The Body Politic (52)
Prefaces (1981, 9΄), Mutiny (1983, 10΄), Mercy (1989, 10΄), To And No Fro. (2005, 4.5΄), Surface Noise, (2000, 18΄)

– Προκαλώντας το παρόν: Τέσσερις Γερμανοί σκηνοθέτες της νέας γενιάς
Τέσσερις Γερμανοί σκηνοθέτες της νέας γενιάς: Jessica Krummacher, Timo Müller, Hannes Lang και Maximilian Linz. Πρόκειται για τέσσερις Γερμανούς σκηνοθέτες της νέας γενιάς, εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους, το έργο των οποίων όμως, ξεχωρίζει για το πώς αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα σήμερα. Τέσσερις χαρακτηριστικές περιπτώσεις δημιουργών, οι οποίοι ενδεχομένως συνθέτουν μια νέα πρωτοπορία στη Γερμανία σήμερα. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen.

Οι ταινίες του αφιερώματος είναι:
Totem της Jessica Krummacher (2011, 86΄), Morscholz του Timo Müller (2008, 104΄), Peak του Hannes Lang (2011, 91΄) και Ich will mich nicht künstlich aufregen (Asta Upset) του Maximilian Linz (2014, 84΄)

 
Επίσης, στο πλαίσιο αυτού του αφιερώματος, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο, στο οποίο ο σκηνοθέτης Maximilian Linz παρουσιάζει ντοκιμαντέρ των πρωτοπόρων του Oberhausen, αλλά και το δικό του κινηματογραφικό έργο «Das Oberhausener Gefühl» (2012). Το πασίγνωστο φεστιβάλ του Oberhausen έχει υπάρξει στη δεκαετία του ’60 το φυτώριο του Νέου Γερμανικού Κινηματογράφο. Ένα σεμινάριο, για την τότε πρωτοπορία με σημερινό βλέμμα από το έργο-σχόλιο του Maximilian Linz .

– Το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα «Αφηγηματικά + Όχι» σε επιμέλεια της Νίνας Βελιγράδη, περιλαμβάνει 9 ταινίες παραγωγής 2013-2014, ανάμεσά τους και βραβευμένες σε διεθνή φεστιβάλ. Το βραβείο του διαγωνιστικού τμήματος είναι 10.000 ευρώ σε υπηρεσίες post production για την επόμενη ταινία του βραβευμένου.

Επίσης, συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά το τμήμα «Κινηματογραφικά Μέτωπα» σε επιμέλεια του Βασίλη Μπούρικα και φέρνουν στο αθηναϊκό κοινό τέσσερεις παραγωγές από την Ελλάδα, τη Νότιο Αφρική, το Μεξικό καθώς και μια συμπαραγωγή Καναδά-Λίβανου. Πρόκειται για ταινίες με ενδιαφέρον θεματικά, από την αρχαιολογία μέχρι την παγκοσμιοποίηση του καταναλωτισμού, που εναρμονίζονται απόλυτα με τους στόχους του συγκεκριμένου τμήματος να προλάβει ένα σινεμά διαφορετικό, αλλά όχι απόμακρο, που παρατηρεί, αλληλεπιδρά και επηρεάζει την ευρύτερη κινηματογραφική γλώσσα.


Πληροφορίες εισιτηρίων


Γενική Είσοδος ανά ζώνη προβολής: 5€
Κάρτα διαρκείας για όλο το Φεστιβάλ: 45€ (Αριθμός καρτών: 50)
Κάρτα για 10 ζώνες προβολής: 25€ (Αριθμός καρτών: 70)
Κάρτα διαρκείας μειωμένη* για όλο το Φεστιβάλ: 30€ (Αριθμός καρτών: 70)
(* για φοιτητές, μαθητές, ανέργους, δασκάλους-καθηγητές, ατέλειες, Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ),  άνω των 65, και νέους 18 έως 26 ετών)


Πληροφορίες εκδήλωσης


Ταινιοθήκη της Ελλάδος


Ιερά Οδός 48 & Μ.Αλεξάνδρου 134-136, 210 3609695,210 3612046, http://www.tainiothiki.gr/


Από τις 12 έως και τις 26 Νοεμβρίου


Συμβουλευθείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της διοργάνωσης για τις αναλυτικές ημέρες & ώρες όλων των προβολών


Είσοδος 5 – 45 ευρώ


 


elculture

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X