Αρχική / More / Εργασιακά / Μπορώ να κατοχυρώσω δικαίωμα και τι χρειάζομαι και εξαγορά πλασματικών ετών;
Μπορώ να κατοχυρώσω δικαίωμα και τι χρειάζομαι και εξαγορά πλασματικών ετών; thumbnail

Μπορώ να κατοχυρώσω δικαίωμα και τι χρειάζομαι και εξαγορά πλασματικών ετών;

Καλημέρα Είμαι γεννηθείς το 1974 Στις 31/12/10 είχα 58926 ένσημα Ο υιός μου γεννήθηκε το 2012 Μπορώ να κατοχυρώσω δικαίωμα και πότε με βάση το 2010 ή το 2012μητέρα με ανήλικο χρειάζομαι και εξαγορά πλασματικών ετών; Αν δεν έχω, λόγο του ότι την διάρκεια των σπουδών μου εργαζόμουν οπότε έχω και ένσημα με καλύπτει με καποιο τρόπο η 25ετία με ανήλικο; Σε συνέχεια των ανωτέρω να σας πώ ότι είμαι μητέρα και είμαι ασφαλισμένη πρίν το 1993. Ευχαριστώ.


 

Στο ερώτημά σας απάντησε ο Δικηγόρος-Εργατολόγος κ.Λεωνίδας Παππάς Κατοχύρωση το 2012 για μειωμένη στα 55 ή πλήρη στα 60.


Διαβάστε επίσης 
Εξοδο στη σύνταξη πριν από τα 62 μπορούν να κατοχυρώσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014 χιλιάδες ασφαλισμένοι από όλα τα ταμεία, συμπληρώνοντας τα ένσημα που λείπουν από πλασματικούς χρόνους ασφάλισης.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος", οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ, στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΕΤΑΑ) μπορούν να αναγνωρίσουν έως 7 πλασματικά έτη. Οι δημόσιοι υπάλληλοι αναγνωρίζουν μέχρι και 12 πλασματικά έτη, εκ των οποίων 7 έτη όπως ισχύουν για τους ασφαλισμένους των άλλων ταμείων και έως 5 έτη λόγω τέκνων.


Τα πλασματικά έτη χρησιμοποιούνται με δύο τρόπους: 1. Για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τους ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει την ηλικία εξόδου, αλλά τους λείπει ο απαιτούμενος χρόνος για να συνταξιοδοτηθούν. Σε αυτή την περίπτωση, τα πλασματικά έτη αναγνωρίζονται άμεσα με την υποβολή της αίτησης για σύνταξη.

 2. Για την κατοχύρωση ευνοϊκών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης με αναδρομική αναγνώριση πλασματικών ετών, ώστε να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης ως το 2012 και έτσι οι ασφαλισμένοι να "κλειδώσουν" τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που αντιστοιχούν στα έτη ασφάλισης που έπρεπε να είχαν μέχρι τις 31/12/2012.


Οι αναγνωρίσεις πλασματικών ετών συμφέρει να γίνουν πριν μπει το 2015. Ακόμη και αν γίνουν αλλαγές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, τα πλασματικά έτη που θα έχουν αναγνωριστεί δεν χάνονται, ούτε καταργούνται από την ασφαλιστική ιστορία των εργαζομένων.


Πάντως, σημειώνεται ότι στα πλασματικά έτη υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτά που ισχύουν για όσους θέλουν να συμπληρώσουν χρόνο ασφάλισης ως το 2010 και σε αυτά που αξιοποιούνται από το 2011 και μετά. • Για το 2010, μπορούν να αναγνωριστούν μόνο η στρατιωτική θητεία, όπως και 200 ημέρες από επιδοτούμενη ανεργία, ή 200 ημέρες από επιδοτούμενη ασθένεια, με την προϋπόθεση ότι ασθένεια και ανεργία υπήρξαν την τελευταία δεκαετία.

 • Από το 2011 και μετά, και προκειμένου να γίνουν αναγνωρίσεις πλασματικών ετών, οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων θα πρέπει να συμπληρώσουν 12 έτη πραγματικής εργασίας. Στα έτη αυτά συνυπολογίζεται μόνο ο χρόνος από προαιρετική ασφάλιση, δηλαδή 11 πραγματικά + 1 από προαιρετική ασφάλιση. Στα 12 έτη δεν συνυπολογίζεται ο χρόνος κύησης και λοχείας για τις γυναίκες.


Πόσα χρόνια εξαγοράζονται και πότε: • Για να συμπληρωθεί ο χρόνος ασφάλισης το 2011 αναγνωρίζονται μέχρι 4 πλασματικά έτη

 • Για να συμπληρωθεί ο χρόνος ασφάλισης το 2012 αναγνωρίζονται μέχρι 5 πλασματικά έτη

 • Για να συμπληρωθεί ο χρόνος ασφάλισης το 2013 αναγνωρίζονται μέχρι 6 πλασματικά έτη

 • Από το 2014 και εφεξής αναγνωρίζονται μέχρι 7 πλασματικά έτη


Ποιοι χρόνοι είναι δωρεάν: 1. Χρόνος παιδιών γεννηθέντων μετά το 2000, μόνο για θεμελίωση προϋποθέσεων για πλήρη σύνταξη μετά το 2013.

 2. Χρόνος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας. Συνυπολογίζεται για να συμπληρωθούν οι 4.500 ημέρες ασφάλισης αν πρόκειται για μετατροπή αναπηρικής σύνταξης σε γήρατος.

 3. Χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας – ασθένειας.

 4. Χρόνος κύησης – λοχείας.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X