Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Ότι χρειάζεται να ξέρεις για τον καρκίνο του μαστού
Ότι χρειάζεται να ξέρεις για τον καρκίνο του μαστού thumbnail

Ότι χρειάζεται να ξέρεις για τον καρκίνο του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού θεωρείται ο πιο κοινός καρκίνος στις γυναίκες και τα ποσοστά δείχνουν πως όλο και αυξάνεται χάρη στις αλλαγές του τρόπου ζωής που σχετίζονται με την παγκοσμιοποίηση. Οι γυναίκες οφείλουν να υιοθετήσουν τον τακτικό έλεγχο και εξέταση μέσα στην καθημερινότητα τους. Μερικοί από τους λόγους που οι γυναίκες παγκοσμίως δεν επισκέφτονται το γιατρό για μαστογραφίες είναι η έλλειψη ευαισθητοποίησης, ο φόβος της ασθένειας, δηλαδή του καρκίνου ή ακόμα και η σκέψη πως οι μαστογραφίες είναι μία χρονοβόρα διαδικασία.Ο καρκίνος του μαστού αναπτύσσεται από ένα καρκινογενές κύτταρο, το οποίο αναπτύσσεται στα τοιχώματα του "γαλακτομικού" αδένα σε έναν από τους μαστούς. Ο καρκίνος του μαστού, στις διάφορες μορφές της νόσου, προκαλείται από άναρχο και αφύσικο πολλαπλασιασμό παθολογικών κυττάρων στους ιστούς του σώματος, που, συνακόλουθα, προκαλούν το σχηματισμό κακοήθους όγκου στην περιοχή του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού, όπως και κάθε κακοήθης νεοπλασία, αποτελεί ουσιαστικά κυτταρική νόσο. Τα παθολογικά αυτά κύτταρα έχουν τη δυνατότητα διήθησης – διείσδυσης δηλαδή σε γειτονικούς ιστούς – και συνεπώς είναι σε θέση να επεκταθούν και να προκαλέσουν σοβαρές βλαπτικές συνέπειες στη λειτουργία του οργανισμού.


Συμπτώματα του καρκίνου του μαστού:


Εμφάνιση μίας απροσδιόριστης μάζας (όγκου) στο στήθος


Πολύ χαλαρό δέρμα στην περιφέρεια του στήθους


Ερυθρότητα – Εξάνθημα


Αλλαγές του δέρματος


Πόνος που επιμένει σε όλη την περιφέρεια


Ρώγα που έχει τραβηχτεί εσωτερικά


Έκκριμα θηλής


Αξίζει να αναφέρουμε το πολύ καλό νέο ότι το 90% των περιπτώσεων του μαστού ανιχνεύεται από αυτοεξέταση και γύρω στο 80% των περιπτώσεων που ανιχνεύονται νωρίς είναι ιάσιμες.
Η αυτοεξέταση του μαστού πρέπει να γίνεται μία φορά το μήνα από όλες τις γυναίκες που έχουν συμπληρώσει είκοσι χρόνια ζωής. Το σημαντικότερο στην αυτοεξέταση είναι να ψάξετε και να νιώσετε.


Εξέταση στο Σπίτι για τον Καρκίνο του Μαστού

Στάδιο 1:
Αρχίστε κοιτάζοντας το στήθος σας στον καθρέφτη με τους ώμους σας ίσια και τα χέρια σας στους γοφούς σας. Διαβάστε παρακάτω τι πρέπει να προσέξετε σε αυτό το στάδιο:

Τα στήθη να  έχουν το συνηθισμένο μέγεθος, σχήμα και το χρώμα.
Τα στήθη σας να είναι ομαλά σχηματισμένα χωρίς καμία παραμόρφωση ή πρήξιμο.


Στάδιο 2:
Τώρα, σηκώστε τα χέρια σας και αναζητήστε τις ίδιες αλλαγές.

Στάδιο 3:
Ενώ είστε σε καθρέφτη, πιέστε απαλά κάθε ρώγα μεταξύ αντίχειρα και του δείκτη σας και ελέγξτε για έκκριση από τη θηλή (αυτό θα μπορούσε να είναι ένα γαλακτώδες ή κίτρινο υγρό ή αίμα).


Στάδιο 4:
Στη συνέχεια, αισθανθείτε το στήθος σας, ενώ έχετε ξαπλώσει, χρησιμοποιώντας το δεξί σας χέρι για να νιώσετε το αριστερό σας στήθος και μετά το αριστερό σας χέρι για να νιώσετε το δεξί στήθος σας. Ψηλαφίστε τα στήθη με σταθερές, ομαλές κινήσεις με τα δάχτυλα του χεριού σας, κρατώντας τα δάχτυλα οριζόντια και ενωμένα. Καλύψτε ολόκληρο το στήθος από πάνω προς τα κάτω, από μία πλευρά στην άλλη, και από τη μασχάλη μέχρι το στέρνο.


 


Data courtesy: Padma Bhushan Dr. S H Advani, Director Oncology, Jaslok Hospital & Research Centre


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X