Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Η διαδρομή, τα πόθεν έσχες και η παραίτηση – Τι δηλώνει ο Καρατζαφέρης
Η διαδρομή, τα πόθεν έσχες και η παραίτηση - Τι δηλώνει ο Καρατζαφέρης  thumbnail

Η διαδρομή, τα πόθεν έσχες και η παραίτηση – Τι δηλώνει ο Καρατζαφέρης

Τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη βάζουν στο μικροσκόπιό τους ορκωτοί λογιστές, ύστερα από σχετικό αίτημα των εισαγγελικών αρχών και τη διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή για τις δύο υπεράκτιες εταιρείες, όπου εντοπίστηκαν εμβάσματα ύψους 1,6 εκατ. Ευρώ.

Η Realnews αποκάλυψε την Κυριακή σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της το εισαγγελικό αίτημα στη Βουλή για τον έλεγχο του πόθεν έσχες του Προέδρου του ΛΑΟΣ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, «τα δύο εμβάσματα προέρχονται από την εταιρεία Premium Properties του Αλέξανδρου Τσάτσου, ο οποίος -μαζί με τον Σταύρο Κομνόπουλο- μεσολάβησε στη σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με τη γαλλική εταιρεία Eurocopter για προμήθεια των ελικοπτέρων».

Με βάσει την έρευνα της δικαιοσύνης, η εταιρεία Catalina International, προκύπτει, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Realnews, να έχει λάβει εμβάσματα συνολικού ύψους 1.650.000 ευρώ, σε δύο διαφορετικές περιόδους από πρόσωπο που ήταν ο μεσάζοντας για να κλείσει η συμφωνία για την αγορά των ελικοπτέρων Super Puma.
 
Βορίδης για Καρατζαφέρη: Τα νόμιμα και ό,τι προβλέπεται

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης αν και εφόσον από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι δεν είχε συμπεριλάβει τις δυο υπεράκτιες στις δηλώσεις πόθεν έσχες μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με δύο ποινικά αδικήματα αφενός για την αναληθή δήλωση πόθεν έσχες και αφετέρου για συμμετοχή σε υπεράκτια εταιρία, καθώς με νόμο του 2010 έχει απαγορευθεί σε πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν στη σύνθεση offshore εταιριών. 

Μετά την αποκάλυψη της Realnews ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ φέρεται να είναι σε δύσκολη θέση.  Ο κ. Καρατζαφέρης εμφανίζεται έτοιμος να παραιτηθεί, μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση, από την προεδρία του ΛΑΟΣ. Ο ίδιος με δήλωσή του το απόγευμα της Κυριακής, είπε ότι «σχετικά με την βασιμότητα και έκταση των αναφερομένων στο δημοσίευμα της εφημερίδας REALNEWS δηλώνω ότι αγνοώ παντελώς τα πρόσωπα που αναφέρονται σε αυτό. Εκτιμώ την προσπάθεια της εφημερίδας να ρίξει άπλετο φως σε τέτοιες υποθέσεις που άλλωστε είναι ξένες στον αξιακό και πολιτικό κώδικα και χαρακτήρα μου».

Με δήλωσή του,  αργά το βράδυ της Δευτέρας (10/11), την οποία δημοσιοποίησε λίγες ώρες αργότερα η πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε: «Δεν υποχωρώ, δεν υποτάσσομαι, δεν συμβιβάζομαι. Το όλο θέμα είναι προσωπική μου υπόθεση και δεν αφορά το κόμμα. Αυτό εννοούσα με την φράση μου στην ανακοίνωση που αφορά την «απρόσκοπτη λειτουργία του κόμματος». Τέλος, τονίζω και κάνω σαφές ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψω την ηγεσία του κόμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Real.gr- ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ by realmedialive 

Ο κ. Καρατζαφέρης σημείωσε ότι ο ίδιος θα κάνει τις επιλογές του (σ.σ. στο πλαίσιο αυτό όπως προαναφέραμε θα υποβληθεί και η παραίτησή του) ώστε να διευκολύνει την απρόσκοπτη λειτουργία του κόμματος, έως ότου λάμψει η αλήθεια. «Πάντως στέλνω προς όλους το μήνυμα ότι είμαι εδώ, όρθιος και «έχουν γνώσιν οι φύλακες» τόνισε.

Εν αναμονή της απάντησης για τα πόθεν έσχες

Η επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής θα ενημερωθεί πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, για τα αποτελέσματα του ελέγχου, στη συνεδρίαση όπου θα αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι με τους πρώην υπουργούς που είχαν ελλιπή πόθεν έσχες. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε δυο δηλώσεις πόθεν έσχες για τα έτη 2009 και 2012 δεν υπάρχει πουθενά αναφορά στην ύπαρξη των δυο επίμαχων υπεράκτιων εταιριών. 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΤΟΥ 2009ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΤΟΥ 2012Η ανώνυμη καταγγελία

Το κουβάρι της υπόθεσης ξεκίνησε να ξετυλίγεται πριν από ένα χρόνο, όταν μια ανώνυμη καταγγελία έφθασε στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Αμέσως ξεκίνησε η προκαταρκτική έρευνα για την προμήθεια των 4 ελικοπτέρων super puma από την Eurocopter ύψους 64.000.000 ευρώ, όπου όπως αποκάλυψε η Realnews φαίνεται να εμπλέκονται και off shore του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Από την έρευνα προέκυψε ότι στο πλαίσιο της υλοποίησης της σύμβασης μεταξύ της εταιρίας και του ελληνικού δημοσίου, εμφανίζονται ως μεσάζοντες δύο εταιρίες. Η KESTREL και η MALWERN, συμφερόντων των επιχειρηματιών Τσάτσου και Κομνόπουλου.

Από το 2000 έως και το 2008 ο λογαριασμός που τηρούσε στο JERSEY (νησί κάπου στο πουθενά…) η off shore εταιρία MALWERN (με έδρα τον Παναμά) είχε πιστωθεί με εμβάσματα 5,5 εκατομμυρίων ευρώ από τις λιβανέζικες εταιρίες COPSI SAL και MEDIFIN SAL οι οποίες ανήκουν σε μεγαλομέτοχο της EUROCOPTER. 

Από την εισαγγελική έρευνα προκύπτουν ενδείξεις ότι το ποσό των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ αφορούσε σε παράνομες πληρωμές με τη μεσολάβηση των δύο επιχειρηματιών για την υπογραφή και υλοποίηση της σύμβασης. 

Το μεγαλύτερο μέρος της μίζας φαίνεται να μεταφέρθηκε σε τραπεζικούς λογαριασμούς συμφερόντων των δύο επιχειρηματιών (Τσάτσου και Κομνόπουλου) στην Ελλάδα, στο Jersey και στην Ελβετία, ενώ ένα μικρότερο μέρος σε τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων πολιτών στο νησί Gernsey που βρίσκεται στα στενά της Μάγχης. Ανάμεσα στους αποδέκτες ήταν και τρεις πρώην στρατιωτικοί καθώς και άλλα πρόσωπα τα οποία ωστόσο δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά στην ανάκριση.

Οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Ν. Ελευθεριάνος και Π.Παπανδρέου που διενήργησαν την προκαταρκτική έρευνα, άσκησαν ποινική δίωξη για ενεργητική και παθητική δωροδοκία καθώς και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Ανάμεσα στα ευρήματα και στις απαντήσεις που έλαβαν από τράπεζες, μετά από αιτήματα δικαστικών συνδρομών, προέκυψε και η off-shore του Γιώργου Καρατζαφέρη με το έμβασμα που δέχεται τον Νοέμβριο του 2007.
Real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X