Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Ιστορία Αναγνώστριας: Άφησα μόνο το παιδί με τη γιαγιά και δες τι έγινε !
Ιστορία Αναγνώστριας: Άφησα μόνο το παιδί με τη γιαγιά και δες τι έγινε ! thumbnail

Aσπασία, 37 ετών

Ιστορία Αναγνώστριας: Άφησα μόνο το παιδί με τη γιαγιά και δες τι έγινε !

Αναγνώστριά μας ζητά τη συμβουλή των ειδικών μας: 


Είμαι μητέρα τριών παιδιών και το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου πήγαμε ένα ταξίδι με τον άνδρα μου και τα δυο μεγαλύτερα παιδιά. Τη μικρή την αφήσαμε στη γιαγιά της είναι 2 ετών. Όταν γυρίσαμε η μικρή είχε αλλάξει πολύ η συμπεριφορά της κρατούσε μούτρα σε όλους μας, στον αδερφό της τον πλησίασε και τον βάρεσε, έχει εφιάλτες στον ύπνο της ξυπνά και με αναζητά. Σας παρακαλώ τι μπορεί να φταίει; Εχει να κάνει που φύγαμε ξαφνικά και την αφήσαμε μόνη; Τι να κάνω; 

 

Στο ερώτημά σας απαντά ο Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής Στέλιος Μαντούδης www.mandou.gr

 

 

 

Νομίζω ότι το παιδί αντέδρασε πολύ φυσιολογικά γιατί σε κανέναν δεν αρέσει να μένει πίσω ή να νιώθει ότι δεν συμμετέχει όπως και οι υπόλοιποι. Θα πρότεινα να μη την αφήσετε ξανά μόνη της, τουλάχιστον μέχρι κάποια ηλικία που θα μπορεί να έχει  πολύ καλή επικοινωνία και να κατανοεί τη θέση του άλλου. Για να διορθώσετε την κατάσταση δείξτε περισσότερο ενδιαφέρον, ασχοληθείτε προσωπικά μαζί της και δώστε της χρόνο.


Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία μιμούνται τους ανθρώπους με τους οποίους έρχονται σε επαφή. Προσπαθήστε να λειτουργήσετε ως θετικό πρότυπο για το παιδί σας και  υπενθυμίζετε του να μη μιλάει άσχημα καθώς και να του διδάσκετε καλούς τρόπους συμπεριφοράς. Όταν το παιδί σας βρίσει προσπαθήστε να μην αντιδράσετε υπερβολικά και βοηθήστε το να καταλάβει την έννοια της κακής κουβέντας που χρησιμοποίησε και για ποιο λόγο δεν πρέπει να την ξαναπεί.


 


Διαβάστε επίσης: Οι κίνδυνοι του να αφήσεις μόνο το παιδί στο σπίτι 


Στις μέρες μας συναντάμε όλο και πιο συχνά παιδιά που μένουν μόνα τους στο σπίτι για κάποιες ώρες, επειδή οι γονείς εργάζονται πολλές ώρες.


Όσο και αν φαίνεται δύσκολο, τα παιδιά, εάν έχουν την κατάλληλη προετοιμασία, καταφέρνουν καλά να εξυπηρετήσουν τις βασικές τους ανάγκες, όπως να ζεστάνουν το φαγητό τους, να πλύνουν τα πιάτα κλπ. Ο κ. Στέλιος Μαντούδης,(www.mandou.gr) Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, επισημαίνει ότι ανεξάρτητα από το πόσο έτοιμο είναι ένα παιδί να μείνει μόνο στο σπίτι, είναι απαραίτητο οι γονείς να το παρακολουθούν διακριτικά, έστω και μέσα από μία απλή τηλεφωνική κλήση.
Δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να μείνει ένα παιδί μόνο του στο σπίτι. Οπωσδήποτε όμως αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί αφού κλείσει τα 7 του χρόνια, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την ωριμότητα του παιδιού. Κάποιο παιδί μπορεί να είναι έτοιμο και πιο δεκτικό στα 9 χρόνια και άλλο στα 13. Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι κάτι που θα το αξιολογήσουν οι γονείς και θα συνοδευτεί από σταδιακά βήματα προετοιμασίας.Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς προτού αφήσουν ένα παιδί μόνο στο σπίτι:
• Καθορίστε τους κανόνες σε λογικά πλαίσια, ώστε να μπορεί το παιδί να τους ακολουθεί και να τους τηρήσει
• Κάνετε μαζί με το παιδί ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε και εξετάστε αναλυτικά πως τα πήγε το παιδί
• Επισημάνετε του καταστάσεις και συμπεριφορές που πρέπει να αποφεύγονται
• Προτείνετε χειρισμούς που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση ανάγκης και παίξτε ένα παιχνίδι ρόλων ώστε να το καταλάβει καλύτερα
• Διδάξτε του βασικούς κανόνες ασφάλειας, όπως να κλειδώνει πάντα την εξώπορτα, να μη μιλάεισε αγνώστους κλπ
• Εκπαιδεύστε το για το πώς να αντιδράσει σε περίπτωση ανάγκης, π.χ. εάν χτυπήσει ή εάν γίνει σεισμός
• Αφήνετε πάντα έναν κατάλογο με τηλέφωνα εκτάκτου ανάγκης, συμπεριλαμβανομένου και του δικού σας αριθμού, και ενημερώστε το παιδί για το που θα ανατρέξει για βοήθεια
• Απαραιτήτως να έχετε συνεννοηθεί με κάποιο συγγενικό ή γνωστό πρόσωπο που να είναι πρόθυμο να βοηθήσει σε περίπτωση ανάγκης
• Εξηγήστε του ότι μόνο μετά από συζήτηση μπορεί να φέρει φίλους στο σπίτι
• Εξηγήστε του ότι θα πρέπει πρώτα να τελειώνει τις εργασίες του προτού ανοίξει την τηλεόραση ή παίξει

Είναι σημαντικό να προετοιμάσετε το παιδί σας προτού το αφήσετε μόνο του στο σπίτι. Δημιουργήστε του το αίσθημα της ασφάλειας και κάντε το να αισθάνεται πως το σκέφτεστε και το νοιάζεστε ακόμη και όταν απουσιάζετε.  Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας και κρίνετε εάν είναι αρκετά ώριμο και έτοιμο ώστε να μείνει μόνο του για λίγες ώρες στο σπίτι.


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X