Η Τούμπα ανοίγει τις πύλες της! (photos)

Σε έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής, το Open House, συμμετέχει εφέτος ο ΠΑΟΚ δίνοντας την ευκαιρία το διήμερο 15 και 16 Νοεμβρίου στο κοινό να επισκεφτεί το γήπεδο της Τούμπας, να ξεναγηθεί στους χώρους της ιστορικής έδρας του ΠΑΟΚ, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Μηνά Τρεμπέλα και να ενημερωθεί για την αρχιτεκτονική του γηπέδου και των εσωτερικών χώρων του, οι οποίοι ανακαινίστηκαν από το γραφείο «Nomen architects».
Η ιδέα του Οpen House ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε 26 πόλεις ανά την υφήλιο αποκτώντας συστηματικούς υποστηρικτές και επισκέπτες που εξερευνούν και κατανοούν την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος.
Κάθε χρόνο για ένα Σαββατοκύριακο δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της. Στόχος της δράσης είναι η προβολή της αρχιτεκτονικής κάθε πόλης και περιλαμβάνει δωρεάν ξεναγήσεις για ένα τριήμερο κάθε έτος και διαδρομές σε ιστορικά κτίσματα, καθώς και επισκέψεις σε σύγχρονους επαγγελματικούς χώρους, σε δημόσια κτίρια και σε ιδιωτικά διαμερίσματα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.
Το Open House έχει πραγματοποιηθεί ήδη δύο χρονιές στην πόλη της Θεσσαλονίκης με μεγάλη ανταπόκριση από το ευρύ κοινό. Το 2013 στο πρόγραμμα συμμετείχαν 300 εθελοντές, οι οποίοι επιμελήθηκαν τις ξεναγήσεις σε 67 χώρους, ενώ σημειώθηκαν 22.000 επισκέψεις μέσα σε ένα τριήμερο. Το τρίτο Open House Thessaloniki έχει προγραμματιστεί για τις 14, 15, 16 Νοεμβρίου 2014 και ανάμεσα στους 63 επισκέψιμους χώρους εκτός από το γήπεδο της Τούμπας έχουν προστεθεί αρκετά νέα κτίσματα.
Το ωράριο των επισκέψεων στο γήπεδο της Τούμπας είναι και το Σάββατο 15/11 και την Κυριακή 16/11 από τις 11.00 το μεσημέρι ως τις 19.00, ενώ όσοι επισκεφθούν κάποιον από τους χώρους του Open House Thessaloniki έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε διαγωνισμό φωτογραφίας. Οι καλύτερες φωτογραφίες θα βραβευτούν.
Οι ξεναγήσεις περιλαμβάνουν τόσο το εξωτερικό του κτιρίου όσο και κάποιους χώρους στο εσωτερικό. Τους επισκέπτες ξεναγούν ειδικά εκπαιδευμένοι εθελοντές, οι οποίοι υποδέχονται και καταγράφουν τους επισκέπτες, τηρώντας με τον τρόπο αυτόν σειρά προτεραιότητας και στοιχεία των επισκεπτών για λόγους ασφαλείας και ακολούθως οδηγούν το κοινό ανά γκρουπ στους επισκέψιμους χώρους του κτιρίου, ενώ οι αρχιτέκτονες παρέχουν κάποιο βασικό κείμενο-οδηγό για τη ξενάγηση.

Σχετικά άρθρα