Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Το τελεσίγραφο της Τρόικας με τους 19 όρους για να επιστρέψει στην Αθήνα
Το τελεσίγραφο της Τρόικας με τους 19 όρους για να επιστρέψει στην Αθήνα thumbnail

Το τελεσίγραφο της Τρόικας με τους 19 όρους για να επιστρέψει στην Αθήνα

«Τελεσίγραφο» με 19 όρους για την επιστροφή στην Αθήνα.
Ωμές πιέσεις από τους τροϊκανούς, που περίμεναν τις «καθυστερήσεις» της αξιολόγησης, την ώρα του αδιεξόδου,  για να επιβάλουν τις απαιτήσεις τους. 


Κακά τα ψέματα, η χώρα μας βρέθηκε στην ανάγκη, δανείστηκε δισεκατομμύρια από τους «εταίρους» μας και τώρα έχουν μάθει να περιμένουν την απολυτή συμμόρφωση στα σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα που απαιτούν. Αυτήν τη στιγμή  άγνωστη είναι η ημερομηνία επιστροφής  των εκπροσώπων των δανειστών μας σχετικά με την οποία, την προηγούμενη εβδομάδα, στο Eurogroup της Πέμπτης, είχε ειπωθεί ότι θα έρθουν τις επόμενες ημέρες.


Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα έστειλε τις «διαταγές»-επιθυμίες  της στον υπουργό Οικονομικών, με e-mail.  Πρόκειται για 19 δράσεις οι οποίες δημιουργούν πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο, αφού θεωρείται πολύ δύσκολο να περάσουν από την Βουλή και περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα  και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού 2,6 δις ευρώ που έχουν εντοπίσει για του χρόνου.


Oι 19 απαιτήσεις της τρόικας είναι:


1. Κάλυψη δημοσιονομικού κενού που η τρόικα το υπολογίζει στα 2,6 δις για το 2015. Αυτό το κενό υπάρχει καθώς η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί στην επίτευξη 3% του ΑΕΠ πρωτογενούς πλεονάσματος. Το οικονομικό επιτελείο δεν συμφωνεί με αυτό το νούμερο.


2. Αλλαγές στη ρύθμιση των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Τα πάνω- κάτω θέλει να φέρει η τρόικα,  όμως είναι δύσκολο να γίνει αφού οι ρυθμίσεις έχουν ψηφιστεί και δημοσιοποιηθεί από χθες. «Τρέχουν» δηλαδή και οι οφειλέτες ξεκινούν να κάνουν τις ρυθμίσεις που τους συμφέρει.


3. Δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα κάνει οριζόντια ρύθμιση δανείων για νοικοκυριά (δηλαδή στεγαστικών και καταναλωτικών). Επίσης ότι θα άρει τους περιορισμούς στους πλειστηριασμούς στο τέλος του έτους. Ηδη πάντως η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για διατήρηση του «παγώματος» των πλειστηριασμών καθώς πρόκειται για θέμα που «καίει» πολιτικά και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να πάει σε προεδρικές εκλογές με ανοικτό ένα τέτοιο ζήτημα.


4. Διαπίστωση της τρόικας ότι η αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης δεν έχει ολοκληρωθεί όπως αναμενόταν και απαιτείται περαιτέρω ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.


5. Στο θέμα του ασφαλιστικού η τρόικα ζητάει να παράσχει η ελληνική πλευρά παραμετρικές αλλαγές (δηλαδή αλλαγές σε όρια ηλικίας, ποσοστά αναπλήρωσης, απαιτούμενα έτη ασφάλισης μεταξύ άλλων), να εφαρμόσει τα διαρθρωτικά ορόσημα που αναφέρονται στο Μνημόνιο, όπως ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ο εξορθολογισμός του συστήματος της ελάχιστης σύνταξης. Αυτό σημαίνει, όμως, μειώσεις μισθών και συντάξεων και είναι ένα ζήτημα που δύσκολα μπορεί να «ανοίξει» στην παρούσα φάση.


6. Διεύρυνση του αριθμού υπηρεσιών και προϊόντων που βρίσκονται στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ (23%) και κατάργηση εξαιρέσεων και εκπτώσεων (που συνήθως παρέχονται στα νησιά).


7. Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων χρησιμοποιώντας τις προτάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.


8. Η μεταρρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις δεσμεύσεις στο Μνημόνιο. Επίσης η κυβέρνηση πρέπει να κάνει προτάσεις για το lockout σύμφωνα με τις καλύτερες πρακτικές στην Ε.Ε.


9. Αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο.


10. Παρουσίαση του νέου ενιαίου μισθολογίου για τον δημόσιο τομέα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν μειώσεις έως και 30% σε κλάδους υπαλλήλων που σήμερα έχουν εξαιρεθεί.


11. Περιορισμός των επιδομάτων εκτός από τις βασικές αποδοχές στο Δημόσιο (π.χ. οδοιπορικά, εκτός έδρας, πληρωμή κινητού τηλεφώνου κ.λ.π). Να περιοριστούν οι μισθολογικές διαφορές στη δημόσια διοίκηση.


12. Αξιολόγηση δαπανών και στα υπουργεία και όχι μόνο στους δημόσιους φορείς.


13. Προτάσεις αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ.


14. Βελτίωση «δημοσιονομικών κανόνων» που θα προσφέρουν μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία και δημοσιονομική ευελιξία στους δημόσιους φορείς. Θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή το 2015. Σωστό μέτρο.


15. Επισήμανση ότι ο στόχος για τις ιδιωτικοποιήσεις το 2014 έχει χαθεί (ήταν 1,5 δις και τελικά τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις ανέρχονται στα 600-700 εκατομμύρια). Επισήμανση ότι έχουν χαθεί οι στόχοι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες αλλά και οι στόχοι για τις απολύσεις, επιστροφές φόρων και αιτήσεις για συντάξεις που δεν έχουν ικανοποιηθεί.


16. Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στην πώληση των μετοχών του ΟΤΕ, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ αλλά και στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Άλλο μεταρρυθμίσεις και άλλο το γενικό ξεπούλημα που ζητάει η τρόϊκα.


17. Στον τομέα των στατιστικών η τρόικα ζητάει να επεκταθεί η θητεία της ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).  Πώς θα επεκταθεί αν έχει λήξει;


18. Υιοθέτηση ως τις αρχές Δεκεμβρίου της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης. Σωστότατο, ασφαλώς, για να πάρει μπρος η επιχειρηματικότητα.


19. Κατάθεση στη Βουλή του νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου. Σωστό, αλλά ποιους αφορά;


Η τρόικα θέλει να γίνουν όλες οι μνημονιακές δεσμεύσεις πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος και πιστεύει ότι με την απειλή ότι η Ελλάδα από το νέο έτος μπορεί να μείνει χωρίς πρόγραμμα, προσπαθεί να πιέσει την κυβέρνηση στην πλήρη υλοποίηση του προγράμματος. Το όλο σκηνικό βάζει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τη συγκυβέρνηση, αφού ακόμα και αν οι ρυθμίσεις αυτές μπορούσαν να περάσουν από την Βουλή και στον προϋπολογισμό (πιθανός με νέο μεσοπρόθεσμο), η πολιτική φθορά για όσους ψηφίσουν  τα προαναφερόμενα, όπως και  το νέο ψαλίδι σε μισθούς και συντά

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X