Αρχική / Πολιτισμός / City life / Αβελάρδος και Ελοϊζα – Μία must παράσταση
Αβελάρδος και Ελοϊζα - Μία must παράσταση thumbnail

Αβελάρδος και Ελοϊζα – Μία must παράσταση

"Αβελάρδος και Ελοΐζα"
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός


Συμπαραγωγή με την Εταιρεία Θεάτρου SFORARIS και το Φεστιβάλ Αθηνών


Μια εντελώς νέα εκδοχή της παράστασης που ανέβηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.
Στο λυκόφως του Μεσαίωνα, στο Παρίσι του 12ου αιώνα, ο διασημότερος θεολόγος και φιλόσοφος Πέτρος Αβελάρδος και η μαθήτριά του, Ελοΐζα Φυλμπέρ ερωτεύονται παράφορα, αψηφούν μια ολόκληρη κοινωνία και σκανδαλίζουν την Εκκλησία, πληρώνοντας τελικά για όλη τους τη ζωή, το τίμημα ενός έρωτα που δεν χώρεσε στον καιρό του. Μετά, τις δύο sold out παραστάσεις τον Ιούνιο στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, η παραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris, «Αβελάρδος και Ελοϊζα», επιστρέφει. Και δεν πρόκειται για μια απλή επανάληψη, αλλά για μια εντελώς διαφορετική παράσταση από τη φεστιβαλική. Όπως εξηγεί ο Γιάννης Καλαβριανός, που υπογράφει το κείμενο και τη σκηνοθεσία της «πρόκειται για μία νέα και ξαναδουλεμένη εκδοχή της τραγικότερης ίσως ιστορίας αγάπης, με ολοκαίνουργιο κείμενο, ανανεωμένη σκηνοθεσία, νέα κοστούμια και σκηνογραφία, καθώς ο σκηνικός χώρος που έχει διαμορφωθεί τώρα θα θυμίζει αποθήκη “Μουσείου Αβελάρδου και Ελοΐζας”». Επίσης, απουσιάζουν οι βιντεοπροβολές, αλλά και ο 13μελής χορός, που αποτελούνταν από ερασιτέχνες ηθοποιούς της Θεατρικής Ομάδας του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΑΤΕ-Πειραιώς. Ωστόσο, στη σκηνή βλέπουμε και πάλι τους Ελένη Κοκκίδου, Γιώργο Γλάστρα και Χριστίνα Μαξούρη να παρουσιάζουν την άγνωστη στην Ελλάδα αληθινή ιστορία των δύο ερωτευμένων Γάλλων, να εμπνέονται από αυτήν και να μιλούν για όλες τις μεγάλες και δύσκολες αγάπες που μας σημαδεύουν.


Στο Παρίσι του 12ου αιώνα, ο θεολόγος και φιλόσοφος Πέτρος Αβελάρδος και η μαθήτριά του Ελοΐζα Φυλμπέρ ερωτεύθηκαν, αψήφησαν μια ολόκληρη κοινωνία, σκανδάλισαν την Εκκλησία και πλήρωσαν για όλη τους τη ζωή το τίμημα ενός έρωτα που δεν χώρεσε στον καιρό του. 


Στο Παρίσι του 12ου αιώνα, ο θεολόγος και φιλόσοφος Πέτρος Αβελάρδος και η μαθήτριά του Ελοΐζα Φυλμπέρ, ερωτεύθηκαν, αψήφησαν μία ολόκληρη κοινωνία, σκανδάλισαν την Εκκλησία και πλήρωσαν για όλη τους τη ζωή, το τίμημα ενός έρωτα που δεν χώρεσε στον καιρό του. Μετά την πρώτη εκδοχή μεγάλης κλίμακας στο Φεστιβάλ Αθηνών, ο Γιάννης Καλαβριανός, η Ελένη Κοκκίδου, ο Γιώργος Γλάστρας, η Χριστίνα Μαξούρη και οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης, ξαναγράφουν το κείμενο της αληθινής ιστορίας, αλλάζουν τον τόπο και τον χρόνο και παρουσιάζουν τη δεύτερη εκδοχή, μιας από τις τραγικότερες ιστορίες αγάπης. «Γιατί, οι άνθρωποι γίνονται ζώα όταν ερωτεύονται. Και θηρία, όταν ερωτεύονται οι άλλοι…»
Ο κοινός τάφος του Αβελάρδου και της Ελοΐζας, βρίσκεται στο Κοιμητήριο του Père Lachaise στο Παρίσι και έχει πλέον μετατραπεί σε τόπο προσκυνήματος για τους ερωτευμένους και σύμβολο της αιώνιας αγάπης. 
Συντελεστές 


Κείμενο-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός


Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη


Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη


Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης


Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου


Επιμέλεια κίνησης: Χρήστος Παπαδόπουλος


Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριέττα Σπηλιοπούλου
Παίζουν οι ηθοποιοί


Γιώργος Γλάστρας, Ελένη Κοκκίδου, Χριστίνα Μαξούρη
Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου, στο πλαίσιο του προγράμματος "Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014"


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X