Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Γιατί οι καλοί και ευγενικοί συνέχεια την "πατάνε";
Γιατί οι καλοί και ευγενικοί συνέχεια την "πατάνε";  thumbnail

Xριστίνα, 19 ετών

Γιατί οι καλοί και ευγενικοί συνέχεια την "πατάνε";

Αναγνώστριά μας ρωτά: 


Καλησπερα. Συνεχίζω να εχω προβλήματα. Οι φίλες μου δεν μου πολυμιλάνε και δε με συμπαθούν. Μια απο αυτές η αρχηγός ενώ είναι τοσο κακιά και ενοχλητική στους αλλούς οι άλλοι τις μιλάνε και την συμπαθούν πάρα πολύ αλλά και την φοβούνται. Εγώ που είμαι ήρεμη καλή ευγενική δεν με συμπαθούν…


Ο ψυχολόγος ομαδικός θεραπευτής, Δημήτρης Κατσαρός απαντάΑγαπητή αναγνώστρια:

 

Ευχαριστούμε πολύ που μας εμπιστεύεστε ξανά. Διαβάζοντας το γράμμα σας δεν μπορώ παρά να σταθώ στις αντιθέσεις από τις οποίες προκύπτουν κάποιες ερωτήσεις: α)λέτε "δεν μου πολυμιλάνε και δεν με συμπαθούν" όμως αναφέρεστε σ'αυτές σαν "φίλες". Αναρωτιέμαι λοιπόν μήπως έχετε κάποιο θυμό που δεν βγαίνει απέναντι σ'αυτές τις κοπέλες και τις ονομάζετε φίλες παρ'όλο που δεν σας συμπεριφέρονται όπως έχετε ανάγκη. β)Λέτε "η αρχηγός τους φέρεται άσχημα αλλά παρ'όλα αυτά τη συμπαθούν". Αναρωτιέμαι μήπως θαυμάζετε την κοπέλα αυτή που μπορεί να εκφράσει το θυμό της, ή την διαφωνία της και παρ'όλα αυτά να τη θέλουν ακόμα για φίλη οι υπόλοιπες κοπέλες της παρέας.

 

Στο τέλος κάνετε μια σύγκριση με τον εαυτό σας και την αρχηγό της παρέας σας και βρίσκετε πως παρ'όλες τις ποιότητες που έχετε σαν άνθρωπος οι φίλες σας προτιμούν αυτήν. Νομίζω πως η σύγκριση που κάνετε έχει να κάνει με το πόσο συγκρατείτε το θυμό σας ή την διαφωνία σας. Αν νιώθετε πως συχνά συγκρατείτε κάτι "για να μη προσβάλετε", "για να μη στεναχωρήσετε", "για να μη δημιουργήσετε πρόβλημα" τότε οι άνθρωποι που έχετε απέναντί σας θα εκτιμούν αρχικά ότι τους αποδέχεστε όμως μετά θα θέλουν να δουν και τη δική σας γνώμη, τη δική σας σκέψη και το δικό σας συναίσθημα για να νιώσουν ότι έχουν κι αυτοί την ευκαιρία να σας αποδεχτούν εξίσου. Αν δεν εκφράζεστε τότε θα νιώθουν ότι "κάτι κρατάτε μέσα σας" και θα απογοητεύονται που δεν το μοιράζεστε μαζί τους. Η σύγκριση αν θέλετε είναι ότι πολλές φορές οι άνθρωποι προτιμούν να μοιράζεστε έστω και τη διαφωνία σας ή το θυμό σας μαζί τους παρά να τους τα κρατάτε μυστικά.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X