Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Η βρώμικη, επικίνδυνη δουλειά, που δίνει ενέργεια στην Ελλάδα
Η βρώμικη, επικίνδυνη δουλειά, που δίνει ενέργεια στην Ελλάδα  thumbnail

Η βρώμικη, επικίνδυνη δουλειά, που δίνει ενέργεια στην Ελλάδα

Για τους υπόλοιπους Ελληνες, όλα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού. Για να γίνει όμως αυτό, κάποιοι δουλεύουν αδιάκοπα, φροντίζοντας η χώρα να έχει την ενέργεια που χρειάζεται.


Ο φακός του European Pressphoto Agency στράφηκε στη δυτική Μακεδονία και το κέντρο λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα, εστιάζοντας στα πρόσωπα των ανθρώπων που εργάζονται εκεί. Πιο απλά, εκείνων που κάνουν τη «βρώμικη, επικίνδυνη δουλειά, που δίνει ενέργεια στην Ελλάδα», όπως είναι ο τίτλος της ιστοσελίδας Mashable, η οποία δημοσίευσε το φωτογραφικό αφιέρωμα.


Πρόκειται για το μεγαλύτερο αντίστοιχο κέντρο των Βαλκανίων. «Η εξόρυξη λιγνίτη είναι η βασική πηγή εργασίας στην περιοχή. Χιλιάδες άνθρωποι δουλεύουν σε σκληρές συνθήκες, εκτεθειμένη στην τέφρα, τη σκόνη και τα πυκνά σύννεφα καπνού. Το προσδόκιμο ζωής για έναν εργάτη στο κέντρο είναι τα 67 χρόνια, σε σύγκριση με το μέσο όρο των 80 ετών στην Ελλάδα», αναφέρει το δημοσίευμα.


Ο Βασίλης Σαροσαβίδης, 55 ετών.Ο 43χρονος Δαμιανός Καρακασίδης, δίπλα στους ιμάντες που μεταφέρουν την τέφρα από τη μονάδα παραγωγής, στην περιοχή ταφής.Ο 40χρονος Αλέξανδρος Μούτος ελέγχει τους ιμάντες μεταφοράς.

Ο Νίκος Σαλβαρίδης, 52 ετών, δίνει οδηγίες στον χειριστή του εκσκαφέα.


Το εγκαταλελειμμένο χωριό Χαραυγή. Οπως συνέβη και σε άλλα χωριά, μεταφέρθηκε για να επεκταθούν τα ορυχεία.


Ο βοσκός Γιάννης Ηλίας, 52 ετών, τελευταίος κάτοικος της Χαραυγής, με το σκύλο του, έξω από το σπίτι του.


Εσωτερικό σπιτιού που έχει εγκαταλειφθεί στη Χαραυγή. Το χωριό μεταφέρθηκε σε άλλη περιοχή όταν διαπιστώθηκε ότι εκεί υπήρχαν κοιτάσματα λιγνίτη.


Ο 45χρονος Σάκης Τακίδης, καθαρίζει το πρόσωπό του μετά από τη βάρδιά του
 
Πηγή: www.iefimerida.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X