Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Τί σημαίνει ο βήχας με καταρροή και φλέματα;
Τί σημαίνει ο βήχας με καταρροή και φλέματα; thumbnail

Βασίλης, 70 ετών

Τί σημαίνει ο βήχας με καταρροή και φλέματα;

Ερώτημα αναγνώστη – Καλήμερα. Θέλω να ρωτήσω το εξής. Μόλις ξαπλώσω το βράδυ αρχίζει ο βήχας με καταρροή και φλέματα καθαρά και κρατάει μισή ώρα. Το ίδιο και το πρωό.
Έκανα ακτινογραφία θώρακος και είναι καθαρή, μπορεί να είναι αλλεργικό άσθμα;
Είμαι 70 ετών, σε αυτή την ηλικία δεν θα έπρεπε να είχε εμφανιστεί πιο μπροστά. Ευχαριστώ πολύ


Στο ερώτημα απάντησε ο Αναστάσιος Σπαντιδέας, παθολόγος –κλινικός φαρμακολόγοςΛείπουν βασικές πληροφορίες για τα συμπτώματα όπως π.χ πόσο καιρό έχει αυτά τα συμπτώματα ο αναγνώστης; Αν τα συμπτώματα είναι σχετικά πρόσφατα και εγκαταστάθηκαν μετά από κάποιο ‘’κρυολόγημα’’ τότε δικαιολογούνται και είναι θέμα χρόνου να περάσουν, αν όμως διαρκούν πολύ καιρό τότε θα πρέπει να σκεφθούμε ίσως κάποια αλλεργική βρογχίτιδα η οποία δεν μεταφράζεται κατ’ ανάγκη σε άσθμα. Καλό είναι πάντως αν τα ενοχλήματα αυτά παραταθούν να επισκεφθεί κάποιο γιατρό για μια σίγουρη διάγνωση και θεραπεία.


 


Διαβάστε ένα προηγούμενο άρθρο του ΜΠΟΡΩ σχετικά με τη βρογχίτιδα


Η βρογχίτιδα είναι η φλεγμονή των κύριων αεραγωγών των πνευμόνων. Μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια, που σημαίνει ότι διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα και συχνά υποτροπιάζει. Δεδομένου ότι η ερεθισμένη μεμβράνη διογκώνεται και γίνεται παχύτερη , στενεύει ή κλείνει τους αεραγωγούς των πνευμόνων , με αποτέλεσμα τη δύσπνοια που συνοδεύεται από βήχα με φλέγματα. Άτομα με άσθμα μπορεί να εμφανίσουν ασθματική βρογχίτιδα, μια φλεγμονή της βλεννογόνου των βρόγχων.


Η οξεία βρογχίτιδα μπορεί να είναι υπεύθυνη για βήχα και την παραγωγή φλέγματος που συνοδεύουν κάποια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μόλυνση είναι ιογενής αλλά σε κάποιες άλλες προκαλείται από βακτήρια. Η χρόνια βρογχίτιδα είναι μια σοβαρή μακροχρόνια διαταραχή που συχνά απαιτεί τακτική ιατρική θεραπεία.


Αν είστε καπνιστής και εμφανίσετε οξεία βρογχίτιδα , θα είναι δυσκολότερο να ανακάμψετε. Αν συνεχίσετε το κάπνισμα , υπάρχει περίπτωση να αυξήσετε τις πιθανότητες ανάπτυξης χρόνιας βρογχίτιδας . Στους χρόνιους καπνιστές  , οι πνεύμονες είναι  ευάλωτοι σε ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, οι οποίες με την πάροδο των χρόνων μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη βλάβη των αεραγωγών των πνευμόνων . Η χρόνια βρογχίτιδα είναι ένας από τους δύο κύριους τύπους της ΧΑΠ . Η άλλη κύρια μορφή της ΧΑΠ είναι το εμφύσημα . Και οι δύο μορφές της ΧΑΠ καθιστούν δύσκολη την αναπνοή του ασθενούς .


Η οξεία βρογχίτιδα είναι συχνή και μπορεί να αντιμετωπιστεί  αποτελεσματικά χωρίς ιατρική βοήθεια . Ωστόσο , εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα ή συμπτώματα που επιμένουν, υψηλό πυρετό , ή αν φτύνετε αίμα , θα πρέπει άμεσα να δείτε το γιατρό σας . Επίσης, ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν έχετε αναπνευστικά προβλήματα ή αν έχετε πόνο στο στήθος. Εάν πάσχετε από χρόνια βρογχίτιδα , έχετε προβλήματα με την καρδιά σας καθώς και πιο σοβαρές ασθένειες των πνευμόνων και λοιμώξεις θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.


Τι προκαλεί την βρογχίτιδα;


Η οξεία βρογχίτιδα συνήθως προκαλείται από διάφορες λοιμώξεις των πνευμόνων , το 90% των οποίων είναι ιογενούς προέλευσης . Επαναλαμβανόμενες επιθέσεις της οξείας βρογχίτιδας , που αποδυναμώνουν και ερεθίζουν τους αεραγωγούς, με την  πάροδο του χρόνου , μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια βρογχίτιδα .Η κύρια αιτία είναι το βαρύ κάπνισμα , το οποίο ερεθίζει τους βρόγχους και τους αναγκάζει να παράγουν υπερβολική βλέννα . Τα συμπτώματα της χρόνιας βρογχίτιδας, επιδεινώνονται από τις υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του θείου και άλλων ρύπων της ατμόσφαιρας .


Οι ασθενείς με χρόνια βρογχίτιδα θα πρέπει να εμβολιάζονται ενάντια στον πνευμονιόκοκκο και στον ιό της γρίπης. Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί σημαντικό τμήμα της συνολικής θεραπείας. Σε πολλές περιπτώσει χρειάζεται  οξυγονοθεραπεία.

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X