Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Αποστολή «Ροζέτα»: Οι πρώτες φωτογραφίες του κομήτη από το ρομπότ «Philae»
Αποστολή «Ροζέτα»: Οι πρώτες φωτογραφίες του κομήτη  από το ρομπότ «Philae» thumbnail

Αποστολή «Ροζέτα»: Οι πρώτες φωτογραφίες του κομήτη από το ρομπότ «Philae»

Η ειρωνική ανακοίνωση της αμερικανικής NASA – Tα ραντάρ της συσκευής Philae -που έχει μέγεθος πλυντηρίου ρούχων- ανίχνευσαν θερμότητα, άγνωστο όμως από που προέρχεται δεδομένο ότι οι επιστήμονες το μόνο που ξέρουν για το συγκεκριμένο κομήτη είναι ότι πρόκειται για μία χιονόμπαλα, έναν παγωμένο κομήτη.


Το ρομπότ Philae, το οποίο προσεδαφίστηκε την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου στον κομήτη Τσούρι, στο πλαίσιο της αποστολής Ροζέτα, έχει να μας μάθει πολλά πράγματα. Το ρομπότ θα σκανάρει τον κομήτη ώστε να φέρει στον κόσμο περισσότερες πληροφορίες για την καταγωγή των πλανητών και της ζωής στη Γη.


Παρότι, προς το παρόν, υπάρχουν αμφιβολίες για τη λειτουργία του ρομπότ, το μόνο σίγουρο είναι ότι προσεδαφίστηκε. Οπως έχει σχεδιαστεί, μια συνέντευξη Τύπου θα δοθεί σήμερα, Πέμπτη, για τα τελευταία νέα της αποστολής.
Δείτε τις πρώτες εικόνες που έστειλε το ρομπότ από τον κομήτη. 'Ένα 24ωρο μετά την ιστορική προσεδάφιση της συσκευής Philae στον κομήτη 67P, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ξεπέρασε το εμπόδιο που ενέσκηψε καθώς, έπειτα από ένα 24ωρο από την προσεδάφισή της στο έδαφος του "Τσουριούμοφ Γκερασιμένκο, (το επιστημονικό όνομα του κομήτη), η συσκευή έχει σταθεροποιηθεί, μετέδωσε το BBC.


Η Ευρώπη έγραψε την δική της ιστορία στο Διάστημα, επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ με τη NASA να επικροτεί με ειρωνικό τρόπο την διαστημική επιτυχία της γηραιάς ηπείρου αγνοώντας τις μέχρι τώρα διαστημικές ευρωπαικές αποστολές: «Έγινε το πρώτο βήμα για να εγκαταλείψει ο άνθρωπος τον πλανήτη Γη και να κατακτήσει το Ηλιακό Σύστημα», ήταν η σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.  Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα "Bild", το πιο ενδιαφέρον στοιχείο μέχρι στιγμής είναι ότι τα ραντάρ της συσκευής Philae ανίχνευσαν θερμότητα, άγνωστο όμως από που προέρχεται δεδομένο ότι οι επιστήμονες το μόνο που ξέρουν για το συγκεκριμένο κομήτη είναι ότι πρόκειται για μία χιονόμπαλα, έναν παγωμένο κομήτη. Αξιωματούχοι του Κέντρου Ελέγχου της Ευρωπαικής Διαστημικής Υπηρεσίας προσπαθούν να εντοπίσουν την πηγή της θερμότητας και την ίδια ώρα αναρωτιούνται τους λόγους για τους οποίους το Philae απέτυχε να ενεργοποιήσει τα δύο άγκιστρα που θα το συγκρατούσαν σταθερό στην επιφάνεια. Το ενθαρρυντικό όμως είναι ότι η συσκευή έχει βυθιστεί σε βάθος τεσσάρων εκατοστών, μέσα σε κάποιο σχετικά μαλακό υλικό, και παραμένει σταθερό και υγιές, επισημαίνουν οι ειδικοί. 

Λόγω της απόστασης των 510 εκατομμυρίων χιλιομέτρων που χωρίζουν τον κομήτη 67P από τη Γη, ό,τι  συμβαίνει στην αποστολή γίνεται γνωστό με καθυστέρηση μισής ώρας.Το πάνω "χέρι" της αποστολής το έχουν οι Γερμανοί.
Το συνολικό κόστος της ευρωπαικής διαστημικής Rosetta αγγίζει τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Η συσκευή Philae που απελευθερώθηκε από το σκάφος είναι κατασκευασμένη από μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία, με επικεφαλής τη γερμανική διαστημική υπηρεσία "DLR¨". Η συσκευή Philae φέρει εννέα όργανα, καθώς και ένα τρυπάνι που μπορεί να φτάσει σε βάθος 20 εκατοστών για τη συλλογή δειγμάτων. Τις επόμενες ημέρες, τα όργανα του Philae θα μετρήσουν την πυκνότητα και τις θερμικές ιδιότητες της επιφάνειας, θα αναζητήσουν περίπλοκα οργανικά μόρια, και θα εξετάσουν την αλληλεπίδραση του κομήτη με τον λεγόμενο ηλιακό άνεμο, ένα συνεχές ρεύμα σωματιδίων που πηγάζουν από τον Ήλιο.  
 


protothema

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X