Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Τι διαφορετικό έχουν τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδιο;
Τι διαφορετικό έχουν τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδιο; thumbnail

Τι διαφορετικό έχουν τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδιο;

Τα παιδιά λατρεύουν τα ζώα, ειδικά όταν βρίσκονται σε πολύ μικρή ηλικία!


Τα θεωρούν ένα ζωντανό παιχνίδι που μαζί του μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Ένα ζήτημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι πολλοί γονείς είναι η επιθυμία του παιδιού να αποκτήσει κατοικίδιο. Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, (www.mandou.gr) επισημαίνει ότι η αγορά ενός κατοικίδιου παίζει θετικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός παιδιού. Βοηθάει το παιδί να αναπτύσσει συναισθήματα και σχέσεις εμπιστοσύνης με τους γύρω του. Η καλή σχέση με τα ζώα βοηθάει το παιδί να γίνει περισσότερο υπεύθυνο και να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες.Συγκεκριμένα:
• Βοηθάει το παιδί να αναπτύσσει συναισθήματα και σχέσεις εμπιστοσύνης με τους γύρω του
• Αυξάνετε η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση του
• Βοηθάει το παιδί να καλύψει τις συναισθηματικές του ανάγκες
• Χαλαρώνει ψυχικά και σωματικά το παιδί
• Ενισχύονται συναισθήματα αγάπης και πίστης (ειδικά όταν πρόκειται για σχέση παιδιού-σκύλου)

Πρέπει οι γονείς να αγοράσουν ένα ζωάκι όταν τους το ζητήσει το παιδί τους;
Παρόλα τα θετικά συναισθήματα που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ ενός ζώου και ενός παιδιού, οι γονείς δεν πρέπει να επηρεαστούν μόνο από αυτό το κριτήριο. Τα πολύ μικρά παιδιά ηλικίας 3-4 ετών δεν έχουν ακόμα την ωριμότητα να αναλάβουν την ευθύνη ενός ζώου και ίσως όχι και την υπομονή να το φροντίσουν. Ο γονέας πρέπει να είναι πλήρη συνειδητοποιημένος ότι θα πρέπει να επιβλέπει συνεχώς το παιδί με το κατοικίδιο. Ακόμη και εάν έχετε ένα παιδί ηλικίας 10 ετών και είναι αρκετά ώριμο ώστε να αναλάβει τη φροντίδα ενός ζώου, πάλι ο γονέας θα πρέπει να συμμετέχει ενεργά τόσο στην επίβλεψη όσο και στις ανάγκες του.
Το παιδί θα πρέπει να παρατηρεί και να μαθαίνει να είναι υπεύθυνο έχοντας εσάς ως πρότυπο. Διδάξτε στο παιδί σας πώς να δίνει φαγητό, νερό στο ζωάκι του και πώς να καλύπτει τις βασικές του ανάγκες. Το παιδί σας θα μάθει για την υπευθυνότητα παρατηρώντας τη δική σας συμπεριφορά.


Διαβάστε επίσης: 


Τι να πεις στο παιδί αν πεθάνει τπο κατοικίδιο 


Οι μικροί τετράποδοι φίλοι είναι ιδανική συντροφιά τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες.


Δυστυχώς όμως η διάρκεια ζωής τους είναι σύντομη και τα παιδιά συχνά περνούν την επώδυνη δοκιμασία, του να χάσουν το αγαπημένο τους κατοικίδιο. Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής(www.mandou.gr), τονίζει ότι αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην απόφαση των γονιών να αγοράσουν κάποιο ζωάκι στο παιδί τους. Ο θάνατος αποτελεί μέρος της ζωής και ακόμη και τα μικρά παιδιά έχουν μια ιδέα για το τι είναι.


 


Πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας για το αναπόφευκτο
Είναι καλό προτού αγοράσετε ένα κατοικίδιο στο παιδί σας να του έχετε μιλήσει για τον ενδεχόμενο θάνατο του και να συζητήσετε μαζί του ότι μπορεί να το απασχολεί. Συγκεκριμένα:
• Διευκρινίστε του πόσο χρόνο ζωής έχουν η γάτα, ο σκύλος, το καναρίνι κλπ
• Σε κάθε ευκαιρία μιλήστε του για τη ζωή και τον θάνατο
• Απαντήστε σε όλες του τις ερωτήσεις με απλότητα και σαφήνεια

Πώς να ανακοινώσετε την απώλεια του κατοικίδιου σας
• Εάν πρόκειται για έναν αναμενόμενο θάνατο ενημερώστε το παιδί σας έγκαιρα
• Μιλήστε του για το πώς μπορεί να αποχαιρετήσει το αγαπημένο του ζωάκι και να εκφράσει τα συναισθήματα του
• Εάν πρόκειται για αναγκαστική ευθανασία εξηγήστε του ότι αυτή η διαδικασία είναι ανώδυνη
• Μιλήστε του με απλά, κατανοητά και αληθινά λόγια όπως το σκυλάκι αρρώστησε και πέθανε και όχι έφυγε ή κοιμήθηκε. Μπορεί να του δημιουργήσετε λανθασμένες απόψεις

Τι να κάνετε την περίοδο του πένθους
• Μη προσπαθήσετε να ξεχάσετε το αγαπημένο σας ζώο. Εάν το παιδί σας το έχει ανάγκη κρεμάστε μια φωτογραφία του στον τοίχο του δωματίου
• Να αναφέρεστε συχνά στο ζωάκι και να του θυμίζετε όμορφες στιγμές της καθημερινότητας σας
• Εξηγείστε του ότι επειδή πέθανε δεν σημαίνει ότι δεν είναι ακόμη στην καρδιά μας
• Παροτρύνετε το να εκφράσει τα συναισθήματα του είτε μέσα από τη ζωγραφική ή τη μουσική

Το κάθε παιδί αντιλαμβάνεται και αντιδρά διαφορετικά όταν έρχεται αντιμέτωπο με τον θάνατο του αγαπημένου του ζώου. Αυτό που έχει σημασία είναι να αφήσετε το παιδί σας να αντιδράσει όπως αισθάνεται και να μη το κρίνετε από τη στάση του. Η απώλεια ενός ζώου μπορεί να είναι μια σημαντική τραυματική εμπειρία που να το ακολουθεί για αρκετό χρονικό διάστημα και να έχει παρόμοια συναισθήματα με την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται να διαχειριστεί την απώλεια και παρουσιάζει συμπτώματα στην συμπεριφορά του όπως εσωστρέφεια, ξεσπάσματα θυμού, απώλεια ενδιαφερόντων, επισκεφτείτε έναν Ειδικό προκειμένου να σας καθοδηγήσει και να βοηθήσει το παιδί.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X