Αρχική / Πολιτισμός / City life / Η Αληθινή Απολογία του Σωκράτη
Η Αληθινή Απολογία του Σωκράτη thumbnail

Η Αληθινή Απολογία του Σωκράτη

Από Πέμπτη 23 Οκτωβρίου έως Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014
Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00
και Κυριακή στις 20.00


Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ

Πολιτική μουσική πράξη παντός καιρού

Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι
Σωκράτης: ο Σταμάτης Κραουνάκης
Κατήγοροι – Μαθητές: Σπείρα Σπείρα


Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Σπείρα – Σπείρα επαναλαμβάνουν για δεκαέξι παραστάσεις την "Αληθινή απολογία του Σωκράτη" του Κώστα Βάρναλη, μετά από γενική απαίτηση όσων δεν πρόλαβαν να το δουν.

Με διθυραμβικές κριτικές και συρροή κόσμου και μετά από παράταση παραστάσεων τον Ιούλιο 2014, "Η αληθινή απολογία του Σωκράτη" επανέρχεται, καταθέτοντας δυναμικά μέσα στην εποχή, τους λόγους και τις αιτίες του ανεβάσματός της σε μουσική παράσταση.

"Η Αληθινή απολογία του Σωκράτη χρησιμοποιεί το ιστορικό γεγονός της δίκης του Αθηναίου φιλόσοφου για να ασκήσει καταλυτική κριτική στην εκμετάλλευση και την ανελευθερία, χωρίς όμως να αγιογραφεί τον εξαθλιωμένο λαό. Η πρόζα του είναι εξαιρετικά δουλεμένη, ωστόσο το έργο έχει τέτοια ζωντάνια και τόση δροσιά που φαίνεται σαν να έχει γραφτεί μονομιάς. Ίσως πρόκειται για το τελειότερο δείγμα ανόθευτης δημοτικής γλώσσας στη λογοτεχνίας μας, όπως και για το κορυφαίο έργο τσουχτερής, καταλυτικής σάτιρας -ενώ παράλληλα ο Βάρναλης δείχνει, χωρίς όμως να επιδεικνύει, τη σπάνια αρχαιομάθειά του".  Νίκος Σαραντάκος


 

Η "Απολογία του Σωκράτη" είναι ένα λυσσαλέο έργο γεμάτο κυνισμό, κέφι και γλύκα, ένα κράμα Λυρισμού και Σαρκασμού.

Από την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 16 Νοεμβρίου, επανέρχεται στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Μέσα από την "απολογία" επιχειρείται η ηθική αποκατάσταση του Σωκράτη. Ο καθένας από εμάς κρύβει ένα Σωκράτη που θα αποφασίσει να κάνει έναν πόλεμο και θα ριχτεί, ανεπιστρεπτί, στη μάχη.

Η παράσταση επικεντρώνεται στην εκρηκτική προσωπικότητα του Σωκράτη που δημιούργησε ο Κώστας Βάρναλης, μ' αυτή την προσωπικότητα "ταυτίζεται" ερμηνευτής (αυτή τη φορά) ο Σταμάτης Κραουνάκης.

Μια απολογία ρεσιτάλ. Ένα μουσικό θέατρο δρόμου.

Η Δημοτική γλώσσα και η αρχαιογνωσία του μεγάλου Έλληνα Ποιητή χορεύουν αντάμα στο σατιρικό αυτό έργο.

Το έργο αυτό αποτελεί καίριο κορμό της επαναστατικής τέχνης. Ο ήρωας δηλώνει: "Γλεντάω και 'φραίνομαι να σας δαγκώνω", αναφερόμενος στους καταπιεστές της ανθρώπινης ύπαρξης. Αυτή είναι και η πεμπτουσία του έργου.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης ερμηνεύει τον βαρναλικό Σωκράτη.

Οι καλλιτέχνες της Σπείρας μοιράζονται μαζί του τα λόγια του Βάρναλη. Άλλοτε ως μαθητές, άλλοτε ως κλέφτες, άλλοτε ως μελλούμενες γενιές, κατήγοροι, λαός, σωκράτηδες. Τραγουδούν μοναδικά τα λυρικά και επικά στάσιμα, μελοποιημένα από τον Άρη Βλάχο.

Σκηνοθέτης κι οδηγός ο Ένκε Φεζολλάρι.


Το εμβληματικό κείμενο του Ποιητή Κώστα Βάρναλη έρχεται σ’ αυτή την ώρα της εθνικής δυστυχίας, να θυμίσει να κωμωδήσει και να βάλει βαθειά το δάχτυλο στην πληγή …
"Λεύτεροι πολίτες δικιά μας η πατρίδα, μα τίποτα δικό μας μέσα σ’ αυτήν, όλα ξένα"…


Κριτικές για την παραστάση:
Ο Κραουνάκης "έδειξε": Μελλούμενες γενιές, κατηγόρους, λαό, "Σωκράτηδες"…


 


Ναταλί Χατζηαντωνίου – ETETRADIO.GR"Η αληθινή απολογία του Σωκράτη", αυτές τις μέρες και μέχρι το Σάββατο 19 του μηνός, παίζεται στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, στην Πειραιώς. Σε εξαιρετική σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι. Εμπνευσμένη μουσική σύνθεση τουΆρη Βλάχου. Υψηλής ποιότητας δραματουργική επεξεργασία της Ναταλί Μινιώτη.Εκπληκτική παρουσία των παιδιών της "Σπείρα – Σπείρα". Και με έναν Σταμάτη Κραουνάκη ε-κρη-κτι-κό και συ-γκλο-νι-στι-κό στο ρόλο του βαρναλικού Σωκράτη.


Μπογιόπουλος Νίκος –  ENIKOS.GR


Η "Σπείρα – σπείρα" του Σταμάτη Κραουνάκη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε δημιουργική σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολάρι, με σκηνικά – κοστούμια του ίδιου, δίνει μια ευφρόσυνη, διασκεδαστική και ταυτόχρονα βαθιά πολιτική παράσταση της "Αληθινής απολογίας", αφήνοντας να προβάλλει το αυθεντικό και ανθρώπινο πρόσωπο του μάρτυρα της αλήθειας, Σωκράτη. Με την έξοχη, πρωτότυπη μουσική για πιάνο του Άρη Βλάχου, ένα θέαμα κουρδισμένο σε τρομερούς ρυθμούς, με τον πληθωρικό, εκρηκτικό Κραουνάκη στον κεντρικό ρόλο () και με όλους τους συνεργάτες του (Αθηνά Αφαλίδου, Χρήστο Γεροντίδη, Αναστασία Έδεν, Τζέρομ Καλούτα, Σάκη Καραθανάση, Χρήστο Μουστάκα, Κώστα Μπουγιώτη, Ελευθερία Σικινιώτη, Γιώργο Στιβανάκη). Αυτά μόνο θα πω, πηγαίνετε να το απολαύσετε.


Λέανδρος Πολενάκης – ΑΥΓΗ


Επικαλέστηκα μήνυμα από την εφημερίδα (υπαρκτό) και από την θέση μου στο Ίδρυμα Κακογιάννη, διακτινίστηκα από το ασανσέρ υπηρεσίας πίσω στα καμαρίνια. Εδώ άκουγα τον λόγο του Βάρναλη στα πέντε μέτρα και αφέθηκα στον τοίχο για να καταλάβω, να νιώσω, να δω αλλιώς τον κύριο Κραουνάκη και την Σπείρα, τον συνθέτη Άρη Βλάχο και το κοινό. Λόγος χειμαρρώδης, λόγος ποιητικός, λόγος που τούμπαρε τον κανονικό λόγο του Πλάτωνα. Ας μην ξεχνάμε πως ο Σωκράτης δεν ήταν φιλόσοφος, μια μέθοδο πρότεινε αλλά πολεμήθηκε για αυτό ακριβώς: γιατί πήγε να αλλάξει τον τρόπο. Λόγος επίσης όχι επίκαιρος γιατί αν έτσι τον χαρακτηρίσω θα είναι σαν να δέχομαι πως μια μέλλουσα (με την σειρά της) επικαιρότητα θα τον βάλει στο χρονοντούλαπο. Λόγος άχρονος και κλασικός. Δεν ξέρω αν θα προλάβετε τις επόμενες 8 παραστάσεις για να δείτε μια συγκλονιστική στιγμή ενός μη-ηθοποιού αλλά ηθοποιού με αριστοτεχνικές μουσικές παύσεις και των ταλαντούχων και πειθαρχημένων παιδιών που πιάναν σαν δάδα την στροφή της σελίδας και την γύριζαν. Ξέρω πως οφείλω να μετακενώσω την φράση "δικιά μας η πατρίδα αλλά τίποτε δικό μας μέσα σε αυτήν" και τα τελευταία δύο μουσικά θέματα του συνθέτη Άρη Βλάχου, μνημείο μουσικού θεάτρου. Σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολάρι-που εξελίσσεται σε μια μεγάλη δύναμη της νέα φρουράς- μετρημένη, ζυγισμένη.
Κυρίες και κύριοι η φλεγόμενη Αληθινή Απολογία του Σωκράτη του Βάρναλη ακούγεται εδώ δίπλα μας από τον Κραουνάκη και τα παιδιά του για οκτώ ακόμη μέρες
ΥΓ Μέσα στο πλήθος ξεχώριζε η μπρεζνιεφική και ευγενής φιγούρα του κυρίου Κουτσούμπα (ΓΓ της ΚΕ του πιο ιστορικού κόμματος αυτού του τόπου), Συγκινημένος και δικαιωμένος για τον λόγο και του δικού του ποιητή.


Δημήτρης Μανιάτης


Και η αλήθεια είναι ότι όταν η Σπείρα Σπείρα τραγουδάει το τελευταίο τραγούδι της παράστασης ("Λέφτεροι Πολίτες") και ο Κραουνάκης λέει "δικιά μας η πατρίδα μα τίποτα δικό μας μέσα σ’ αυτή/ όλα ξένα, όλα ξένα", η… αλογόμυγα δίνει γερή δαγκωματιά, για να ‘χεις να πορεύεσαι, ώρα μετά.


Χάρις Ποντίδα – TOSPIRTO.GR


Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση, πιάνο: Άρης Βλάχος
Σύμβουλος δραματουργίας: Ναταλί Μινιώτη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίνα Κανελλοπούλου
Επιμέλεια σκηνικού χώρου και κοστουμιών: Ένκε Φεζολλάρι, Σταμάτης Κραουνάκης
Ήχος: Δημήτρης Μουρλάς
Φωτισμοί: Ένκε Φεζολλάρι
Χειρισμός φωτισμών: Δημήτρης Στίγκας
Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης
Οργάνωση Παραγωγής: Ελένη Συροπούλου
Προβολή/Επικοινωνία: Δέσποινα Κραουνάκη

Σωκράτης: Σταμάτης Κραουνάκης

Μαθητές – Κατήγοροι: Σπείρα Σπείρα

Αθηνά Αφαλίδου
Χρήστος Γεροντίδης
Αναστασία Έδεν
Τζέρομ Καλούτα
Σάκης Καραθανάσης
Χρήστος Μουστάκας
Κώστας Μπουγιώτης
Ελευθερία Σικινιώτη
Γιώργος Στιβανάκης


Από Πέμπτη 23 Οκτωβρίου έως Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014
Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00
Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ

Πολιτική μουσική πράξη παντός καιρού

Αίθουσα: Θέατρο
Διάρκεια: 80’
Τιμές εισιτηρίων: 16€
κανονικό, 12€ Μαθητικό/ Φοιτητικό/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου)/ Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ)/ Νεανικό (έως 26 ετών)/ Κάτοχοι Κάρτας Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών/ Κάτοχοι Κάρτας ΟΤΟΕ (Τραπεζοϋπάλληλοι)/ Κάτοχοι Κάρτας ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας)/ ΑμΕΑ/ Ανω των 65 ετών

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος
(Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση

Αγορά με πιστωτική κάρτα:
210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται και στα Εκδοτήρια Ticket Services Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου)
 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X