Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Παραιτήθηκε ο Ανδρέας Ψυχάρης από βουλευτής: Γιατί άραγε;
Παραιτήθηκε ο Ανδρέας Ψυχάρης από βουλευτής: Γιατί άραγε;  thumbnail

Παραιτήθηκε ο Ανδρέας Ψυχάρης από βουλευτής: Γιατί άραγε;

Βόμβα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς ο Ανδρέας Ψυχάρης ανακοίνωσε την παραίτησή του από βουλευτής.


Ο κ. Ψυχάρης παραιτήθηκε αφού πρώτα υπερψήφισε τις τροπολογίες για ΕΝΦΙΑ και "κόκκινα" δάνεια.


Τη θέση του στο Κοινοβούλιο θα πάρει ο επιλαχών Αλέξανδρος Μωραϊτάκης.


 


Τι αναφέρει στην επιστολή του


 


"Αποφάσισα σήμερα να υποβάλω την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα. Επειτα από προβληματισμό μηνών διαπίστωσα ότι δεν αξίζει να υπηρετώ άλλο ένα πολιτικό σύστημα που αδυνατεί να συνεννοηθεί ακόμη και για τα αυτονόητα.


Οταν εισήλθα για πρώτη φορά στη Βουλή τον Μάιο του 2012 πίστευα ότι εντάσσομαι σε μια ομάδα πολιτικών στελεχών που μπορούν να συζητούν για τα προβλήματα της χώρας με σεβασμό του ενός προς τον άλλον και που εργάζονται από κοινού για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της χώρας.


Επειτα από δυόμισι χρόνια, διαπιστώνω ότι είμαι απλά ρομαντικός.


Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για την ευκαιρία που μου έδωσε να συμμετάσχω στις εκλογές του 2012 με τους συνδυασμούς του κόμματός μου.


Αποχωρώ από το πολιτικό σκηνικό, αλλά παραμένω ενεργός πολίτης που θα διεκδικεί και θα μάχεται για να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων αλλά και η εικόνα του πολιτικού συστήματος που θαμπώνει όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό.


Ανδρέας Στ. Ψυχάρης" 


Οσοι δεν επικοινωνούσαν το τελευταίο διάστημα με τον Ανδρέα Ψυχάρη και δεν γνώριζαν τους προβληματισμούς του για την πορεία της κυβέρνησης θα αναρωτήθηκαν σίγουρα ποια μύγα τον τσίμπησε και παραιτήθηκε από βουλευτής.


Αντίθετα, όσοι συνομιλούσαν μαζί του ανά τακτά διαστήματα τους τελευταίους μήνες διαπίστωναν την αυξανόμενη απογοήτευση του πρώην βουλευτή ΝΔ της Α' Αθηνών για την κυβέρνηση και το μέλλον της.


Φαίνεται, μάλιστα, να είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο τελευταίος ανασχηματισμός και οι επιλογές που έγιναν σε πρόσωπα ήταν ένα είδος χαριστικής βολής για την κυβέρνηση, που έμοιαζε να διολισθαίνει προς λαϊκίστικες επιλογές σε μια κρίσιμη συγκυρία για την πλειοψηφία, που έπρεπε -όπως πίστευε ο ίδιος- να αναλάβει το πολιτικό κόστος και να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Θεωρούσε, δηλαδή, ότι η είσοδος συγκεκριμένων στελεχών της ΝΔ στην κυβέρνηση αλλοίωνε το μήνυμα που έπρεπε να δώσει η κυβέρνηση, συνεχίζοντας στον δύσκολο δρόμο των αλλαγών που κάποια στιγμή πίστευε ότι θα απέδιδε καρπούς.Καθοριστικό ρόλο στην απόφασή του έπαιξαν οι επιλογές προσώπων στον τελευταίο ανασχηματισμόΟι αντίπαλοί του ίσως να σκέφτηκαν ότι η αποχώρησή του από τη Βουλή συνδέεται με το γεγονός ότι η διαφαινόμενη ήττα της ΝΔ στις επόμενες εκλογές -όποτε και αν γίνουν- θα τον άφηνε εκτός Βουλής, αφού στις εκλογές του 2012 ήταν στην 9η και τελευταία εκλόγιμη θέση της Α' Αθηνών και άρα είχε μικρές ελπίδες να επανεκλεγεί, καθώς στην καλύτερη περίπτωση η ΝΔ, αν είναι δεύτερο κόμμα, δεν πρόκειται να εκλέξει περισσότερους από 3 βουλευτές στην Α' Αθηνών. Το βέβαιο είναι ότι ο Ανδρέας Ψυχάρης τους τελευταίους μήνες αισθανόταν άβολα στο κόμμα του, άβολα στη βουλευτική του έδρα και έμοιαζε να είχε αποκοπεί ψυχικά από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, του οποίου είχε υπάρξει σύμβουλος πριν από τις εκλογές του 2012. Το ακόμα πιο βέβαιο είναι ότι θεωρούσε πως οι ελπίδες ανάκαμψης της πλειοψηφίας ήταν ελάχιστες, καθώς το ένα λάθος διαδεχόταν το άλλο. Η απόσυρση την τελευταία στιγμή -μετά από παρέμβαση της Τρόικα- της ένταξης του ΕΝΦΙΑ στη ρύθμιση των 100 δόσεων ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Φαίνεται ότι όλες οι επιφυλάξεις του για τη ζημιά που θα μπορούσε να κάνει στην κυβέρνηση η αποχώρησή του, λόγω του "ειδικού" ονόματός του που συνδέεται με τα δημόσια πράγματα, ήρθησαν μέσα σε λίγα λεπτά. Φαίνεται, μάλιστα, ότι εδώ και καιρό -όπως λέγεται- είχε συζητήσει το θέμα της παραίτησής του με τον πατέρα του, Σταύρο Ψυχάρη, και εκδότη του ΔΟΛ, αλλά εκτιμάται ότι το αφεντικό του εκδοτικού συγκροτήματος τον μετέπεισε λόγω των συνειρμών που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτή η παραίτηση, όταν μάλιστα ο ΔΟΛ στήριζε χωρίς επιφυλάξεις τη συγκυβέρνηση. Η παραίτησή του τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ενδέχεται να προαναγγέλλει -αν δεν προεξοφλεί- και την "πολιτική στροφή" του ΔΟΛ.
Ισως η ερμηνεία αυτή της παραίτησης να αδικεί τον νεαρό βουλευτή, όμως δύσκολα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι είναι δυνατόν να παραιτηθεί ένας βουλευτής με τόσο "βαρύ" όνομα από το αξίωμά του χωρίς να ενημερώσει την οικογένειά του, όταν μάλιστα αυτή έχει ειδική παρέμβαση στα πράγματα της χώρας.


Ποιοι τον συμβούλευαν να αποχωρήσει από την πολιτική


Πολλοί φίλοι και συνομιλητές του Ανδρέα Ψυχάρη, των οποίων εμπιστευόταν τη γνώμη, του υπεδείκνυαν το τελευταίο διάστημα να αποχωρήσει από την πολιτική και να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση, καθώς το Μνημόνιο και η κρίση έχουν μετατρέψει την πολιτική σε κινούμενη άμμο, με ορατό τον κίνδυνο ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού προσωπικού που διαχειρίστηκε την κρίση να μην υπάρχει αύριο. "Γιατί", τον ρωτούσαν, "εσύ, όταν μάλιστα έχεις δουλειά και δεν ζεις από την πολιτική, να αναλάβεις τον κίνδυνο να παρασυρθείς από τον χείμαρρο που έρχεται;". Το βέβαιο είναι πως η παραίτησή του, που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και έχει ευνόητους συμβολισμούς, συνδέεται με τις πολύ πυκνές εξελίξεις που έρχονται στη χώρα και πιθανώς με νέα σχήματα που μοιάζουν να διαμορφώνονται την… επόμενη μέρα.


Οταν ο Ανδρέας Ψυχάρης έπλεκε το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα


Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται πως ο Ανδρέας Ψυχάρης αποφάσισε να παραιτηθεί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ώστε να μπορέσει να είναι παρών στις πολιτικές εξελίξεις της επόμενης μέρας. Μάλιστα, στην τελευταία συνέντευξή του ως βουλευτής της ΝΔ είχε πλέξει το εγκώμιο του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Action 24 και τη Βίβιαν Μπενέκου, είχε πει: "Ο κ. Τσίπρας θεωρώ ότι προσπαθεί και βελτιώνει την εικόνα του, και μαθαίνει γρήγορα… Ο κ. Τσίπρας έχει το πλεονέκτημα ότι είναι ένας νέος άνθρωπος, και αυτό εμπνέει παραπάνω. Σε αυτό θα πρέπει η δική μας παράταξη να παλέψει λίγο περισσότερο, ώστε να εμπνεύσουμε τον νέο κόσμο. Αλλά πάντως δεν είναι κακός άνθρωπος".


Μάλιστα, είχε αναφερθεί και σε πιθανή συνεργασία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ: "Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να συμβάλει σε αυτό που έχουμε δημιουργήσει, φυσικά και να το κάνει, αλλά υπάρχουν ορισμένοι τους οποίους εξαιρούμε από το να κάνουμε συγκυβέρνηση μαζί".


 
Πηγή: axortagos.gr iefimerida.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X