Αρχική / More / Life stories / Ποιος είναι ο Αντρέας Ψυχάρης; Η ζωή του και η ηχηρή παραίτηση
Ποιος είναι ο Αντρέας Ψυχάρης; Η ζωή του και η ηχηρή παραίτηση thumbnail

Ποιος είναι ο Αντρέας Ψυχάρης; Η ζωή του και η ηχηρή παραίτηση

Η παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα δεν έπεσε μόνο σαν βόμβα στις τάξεις τηςΝέας Δημοκρατίας. Ποιός είναι ο Ανδρέας Ψυχάρης που άφησε… άφωνους ξαφνικά πολιτικούς και δημοσιογράφους; 


Ο Ανδρέας Ψυχάρης είναι γιός του Σταύρου Ψυχάρη, προέδρου του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Η πολιτική μπήκε από νωρίς στη ζωή του, αφού νονός του ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ωστόσο, εκείνος άργησε να ασχοληθεί μαζί της. 

Γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου του 1967 στην Αθήνα. Σπούδασε δημοσιογραφία στο πανεπιστήμιο Duquesne των Ηνωμένων Πολιτειών. Μιλάει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά. 

Είναι παντρεμένος με την Άνα, με την οποία έχει δυο παιδιά, τον Σταύρο και τη Μέλια. 


Εν αρχή ην η διπλωματίαΜπορεί να σπούδασε δημοσιογραφία αλλά δημοσιογράφος δεν έγινε ποτέ. Αντίθετα, επέλεγε ένα άλλο επάγγελμα από Δ: Διπλωμάτης. Υπηρέτησε στο διπλωματικό σώμα για 19 χρόνια. 

Από το 1993 έως το 1995 υπηρέτησε στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτικών και στη διεύθυνση Κύπρου. Εν συνεχεία ανέλαβε καθήκοντα γενικού προξένου στο Λονδίνο μέχρι το 1998.
Έως το 2000 υπηρέτησε στην ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία και μετά, μέχρι το 2003, στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. Εκεί, είχε ως αρμοδιότητες το Κογκρέσο, την τρομοκρατία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Μέση Ανατολή.
Το 2003 επέστρεψε στην Αθήνα για να υπηρετήσει στη Διεύθυνση Τουρκίας, ενώ το 2005 το υπουργείο Εξωτερικών τον έστειλε στην Τάμπα της Φλόριδα για να ιδρύσει το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας. Υπηρέτησε εκεί ως γενικός πρόξενος μέχρι το 2009. Τα επόμενα δυο χρόνια ήταν γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο. 
Από τη Γερμανία επέστρεψε το φθινοπώρου του 2011 και τότε αποφάσισε να εμπλακεί πιο ενεργά με την πολιτική, αποδεχόμενος την πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά να αναλάβει διπλωματικός του σύμβουλος. 

Έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για βουλευτής στις εκλογές του Μαΐου 2012 και εξελέγη στην Α’ Αθηνών, όπως και στις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου. 


 


 


Το παρασκήνιο μιας παραίτησης 


 


Οσοι δεν επικοινωνούσαν το τελευταίο διάστημα με τον Ανδρέα Ψυχάρη και δεν γνώριζαν τους προβληματισμούς του για την πορεία της κυβέρνησης θα αναρωτήθηκαν σίγουρα ποια μύγα τον τσίμπησε και παραιτήθηκε από βουλευτής.

Αντίθετα, όσοι συνομιλούσαν μαζί του ανά τακτά διαστήματα τους τελευταίους μήνες διαπίστωναν την αυξανόμενη απογοήτευση του πρώην βουλευτή ΝΔ της Α' Αθηνών για την κυβέρνηση και το μέλλον της.

Φαίνεται, μάλιστα, να 
είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο τελευταίος ανασχηματισμός και οι επιλογές που έγιναν σε πρόσωπα ήταν ένα είδος χαριστικής βολής για την κυβέρνηση, που έμοιαζε να διολισθαίνει προς λαϊκίστικες επιλογές σε μια κρίσιμη συγκυρία για την πλειοψηφία, που έπρεπε -όπως πίστευε ο ίδιος- να αναλάβει το πολιτικό κόστος και να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. 

Θεωρούσε, δηλαδή, ότι η είσοδος συγκεκριμένων στελεχών της ΝΔ στην κυβέρνηση αλλοίωνε το μήνυμα που έπρεπε να δώσει η κυβέρνηση, συνεχίζοντας στον δύσκολο δρόμο των αλλαγών που κάποια στιγμή πίστευε ότι θα απέδιδε καρπούς.

Καθοριστικό ρόλο στην απόφασή του έπαιξαν οι επιλογές προσώπων στον τελευταίο ανασχηματισμό

Οι αντίπαλοί του ίσως να σκέφτηκαν ότι η αποχώρησή του από τη Βουλή συνδέεται με το γεγονός ότι η διαφαινόμενη ήττα της ΝΔ στις επόμενες εκλογές -όποτε και αν γίνουν- θα τον άφηνε εκτός Βουλής, αφού στις εκλογές του 2012 ήταν στην 9η και τελευταία εκλόγιμη θέση της Α' Αθηνών και άρα είχε μικρές ελπίδες να επανεκλεγεί, καθώς στην καλύτερη περίπτωση η ΝΔ, αν είναι δεύτερο κόμμα, δεν πρόκειται να εκλέξει περισσότερους από 3 βουλευτές στην Α' Αθηνών. 

Το βέβαιο είναι ότι ο Ανδρέας Ψυχάρης τους τελευταίους μήνες αισθανόταν άβολα στο κόμμα του, άβολα στη βουλευτική του έδρα και έμοιαζε να είχε αποκοπεί ψυχικά από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, του οποίου είχε υπάρξει σύμβουλος πριν από τις εκλογές του 2012. 

Το ακόμα πιο βέβαιο είναι ότι θεωρούσε πως οι ελπίδες ανάκαμψης της πλειοψηφίας ήταν ελάχιστες, καθώς το ένα λάθος διαδεχόταν το άλλο. 

Η απόσυρση την τελευταία στιγμή -μετά από παρέμβαση της Τρόικα- της ένταξης του ΕΝΦΙΑ στη ρύθμιση των 100 δόσεων ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. 

Φαίνεται ότι όλες οι επιφυλάξεις του για τη ζημιά που θα μπορούσε να κάνει στην κυβέρνηση η αποχώρησή του, λόγω του «ειδικού» ονόματός του που συνδέεται με τα δημόσια πράγματα, ήρθησαν μέσα σε λίγα λεπτά.

 Φαίνεται, μάλιστα, ότι εδώ και καιρό -όπως λέγεται- είχε συζητήσει το θέμα της παραίτησής του με τον πατέρα του, Σταύρο Ψυχάρη, και εκδότη του ΔΟΛ, αλλά εκτιμάται ότι το αφεντικό του εκδοτικού συγκροτήματος τον μετέπεισε λόγω των συνειρμών που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτή η παραίτηση, όταν μάλιστα ο ΔΟΛ στήριζε χωρίς επιφυλάξεις τη συγκυβέρνηση. 

Η παραίτησή του τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ενδέχεται να προαναγγέλλει -αν δεν προεξοφλεί- και την «πολιτική στροφή» του ΔΟΛ.

Ισως η ερμηνεία αυτή της παραίτησης να αδικεί τον νεαρό βουλευτή, όμως δύσκολα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι είναι δυνατόν να παραιτηθεί ένας βουλευτής με τόσο «βαρύ» όνομα από το αξίωμά του χωρίς να ενημερώσει την οικογένειά του, όταν μάλιστα αυτή έχει ειδική παρέμβαση στα πράγματα της χώρας.

Ποιοι τον συμβούλευαν να αποχωρήσει από την πολιτική

Πολλοί φίλοι και συνομιλητές του Ανδρέα Ψυχάρη, των οποίων εμπιστευόταν τη γνώμη, του υπεδείκνυαν το τελευταίο διάστημα να αποχωρήσει από την πολιτική και να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση, καθώς το Μνημόνιο και η κρίση έχουν μετατρέψει την πολιτική σε κινούμενη άμμο, με ορατό τον κίνδυνο ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού προσωπικού που διαχειρίστηκε την κρίση να μην υπάρχει αύριο. «Γιατί», τον ρωτούσαν, «εσύ, όταν μάλιστα έχεις δουλειά και δεν ζεις από την πολιτική, να αναλάβεις τον κίνδυνο να παρασυρθείς από τον χείμαρρο που έρχεται;». 

Το βέβαιο είναι πως η παραίτησή του, που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και έχει ευνόητους συμβολισμούς, συνδέεται με τις πολύ πυκνές εξελίξεις που έρχονται στη χώρα και πιθανώς με νέα σχήματα που μοιάζουν να διαμορφώνονται την… επόμενη μέρα.

Οταν ο Ανδρέας Ψυχάρης έπλεκε το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται πως ο Ανδρέας Ψυχάρης αποφάσισε να παραιτηθεί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ώστε να μπορέσει να είναι παρών στις πολιτικές εξελίξεις της επόμενης μέρας. 

Μάλιστα, στην τελευταία συνέντευξή του ως βουλευτής της ΝΔ είχε πλέξει το εγκώμιο του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Action 24 και τη Βίβιαν Μπενέκου, είχε πει:

 «Ο κ. Τσίπρας θεωρώ ότι προσπαθεί και βελτιώνει την εικόνα του, και μαθαίνει γρήγορα… Ο κ. Τσίπρας έχει το πλεονέκτημα ότι είναι ένας νέος άνθρωπος, και αυτό εμπνέει παραπάνω. 

Σε αυτό θα πρέπει η δική μας παράταξη να παλέψει λίγο περισσότερο, ώστε να εμπνεύσουμε τον νέο κόσμο. Αλλά πάντως δεν είναι κακός άνθρωπος».

Μάλιστα, είχε αναφερθεί και σε πιθανή συνεργασία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ: «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να συμβάλει σε αυτό που έχουμε δημιουργήσει, φυσικά και να το κάνει, αλλά υπάρχουν ορισμένοι τους οποίους εξαιρούμε από το να κάνουμε συγκυβέρνηση μαζί».


Πηγές: www.psycharis.gr – Wikipedia 
Φωτογραφίες: Eurokinissi – 
www.psycharis.gr

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X