Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Πρέπει να τις ξέρεις: Οι διορθώσεις στο Ε9 που μειώνουν τον ΕΝΦΙΑ
Πρέπει να τις ξέρεις: Οι διορθώσεις στο Ε9 που μειώνουν τον ΕΝΦΙΑ thumbnail

Πρέπει να τις ξέρεις: Οι διορθώσεις στο Ε9 που μειώνουν τον ΕΝΦΙΑ

Άνοιξε χθες η εφαρμογή του Taxisnet για τη διόρθωση του Ε9.Περίπου 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων "έχασαν" την έκπτωση που δικαιούνται κατά περίπτωση από τον ΕΝΦΙΑ εξαιτίας λαθών στη συμπλήρωση του εντύπου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, τα παρακάτω 6 είναι οι σημαντικότερες περιπτώσεις λαθών στο έντυπο Ε9 και οι γκρίζες ζώνες, οι οποίες εφόσον διορθωθούν οδηγούν σε μείωση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων.

1. Κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο (έκπτωση ΕΝΦΙΑ 20%): Αφορά ακίνητα που καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2013 ήταν κενά και χωρίς ρεύμα.  Συμπληρώνονται αθροιστικά οι ενδείξεις:

- στη στήλη 32 του πίνακα 1 αναγράφεται ο κωδικός 8 "κενό κτίσμα"

- στη στήλη 30  του πίνακα 1 αναγράφεται η ένδειξη "ΝΑΙ" ότι είναι δηλαδή ηλεκτροδοτούμενο αφού ηλεκτροδοτούμενο θεωρείται κάθε ακίνητο στο οποίο υπάρχει παροχή ρεύματος (μετρητής ρεύματος) ανεξάρτητα αν η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί.

- στη στήλη 31του πίνακα 1 αναγράφεται ο αριθμός παροχής ρεύματος.

2. Ημιτελές ακίνητο (έκπτωση ΕΝΦΙΑ 60%): Για ακίνητο το οποίο δεν είναι αποπερατωμένο, δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα και είναι κενό, συμπληρώνονται αθροιστικά οι ενδείξεις:

- στη στήλη 10 του Πίνακα 1 αναγράφεται ο κωδικός 99 "ημιτελές κτίσμα"

- στη στήλη 30 του Πίνακα 1 αναγράφεται η ένδειξη ΟΧΙ "μη ηλεκτροδοτούμενο" ή, αν αναγραφεί η ένδειξη ΝΑΙ, συμπληρώνεται ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και

- στη στήλη 32 του Πίνακα 1 συμπληρώνεται κωδικός 8 "κενό κτίσμα".

Δεν συμπληρώνεται, η στήλη 32 αν πρόκειται για κτίσμα που έχει μεν αποπερατωθεί, αλλά αναγράφεται ως ημιτελές γιατί έχει μερική έλλειψη στέγης ή έχει υποστεί ουσιώδεις βλάβες, που το καθιστούν μη λειτουργικό.

3. Όροφος κατοικίας

Πολλοί ξέχασαν να δηλώσουν τον όροφο στον οποίο βρίσκεται το ακίνητό τους με αποτέλεσμα η εφορία να υπολογίσει τον ΕΝΦΙΑ λαμβάνοντας υπόψη ότι το ακίνητο βρίσκεται στον έκτο όροφο πολυκατοικίας ανεβάζοντας κατά πολύ τον σχετικό συντελεστή.

Για να διορθώσουν λάθη… ορόφου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ανατρέξουν στη στήλη 11 του πίνακα 1 για τα κτίσματα και να γράψουν τον σωστό κωδικό. Οι κωδικοί είναι Υ για υπόγειο, Ο για ισόγειο, 1 για πρώτο όροφο, 2 για δεύτερο κ.ο.κ . Για μεζονέτες αναγράφεται ο υψηλότερος όροφος. Αν δηλαδή πρόκειται για μεζονέτα δεύτερου και τρίτου ορόφου, ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει τον αριθμό 3.

4. Συνιδιοκτησία

Για τα κτίσματα η συνιδιοκτησία δηλώνεται στη στήλη 16 (πίνακας 1), για τα οικόπεδα στη στήλη 20 (πίνακας 1), για τα γήπεδα στη στήλη 19 (πίνακας 2). Προσοχή, το ποσοστό συνιδιοκτησίας δηλώνεται με πέντε δεκαδικά ψηφία.

Βοηθητικοί χώροι που έχουν έκπτωση 90% στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τους κύριους χώρους:

α) Οι βοηθητικοί χώροι αναγράφονται ως προς την επιφάνειά τους στη στήλη 13 του πίνακα 1.

β) Οι θέσεις στάθμευσης δηλώνονται με τον κωδικό 6 στη στήλη 9 του πίνακα 1. Θέση στάθμευσης είναι ο ιδιωτικός χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων όπως προσδιορίζεται είτε από την οικοδομική άδεια είτε από τον τίτλο κτήσης, που αποτελεί αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία. Εφόσον η θέση στάθμευσης δεν είναι αυτοτελής οριζόντια ιδιοκτησία, αναγράφεται ως βοηθητικός χώρος (με τον κωδικό 5 προσδιορίζονται αποθήκες0βοηθητικοί χώροι). Αν δεν πρόκειται η επιφάνεια της θέσης στάθμευσης από την οικοδομική άδεια ή τον τίτλο αυτής, η επιφάνεια θεωρείται ότι είναι 20 τ.τμ εκτός αν η πραγματική επιφάνεια είναι μεγαλύτερη.

γ) Οι βοηθητικοί χώροι-θέσεις στάθμευσης που δεν είναι αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες, βρίσκονται στους κοινόχρηστους ή κοινόκτητους χώρους πολυκατοικίας και δεν ανήκουν ως παρακολούθημα σε οριζόντια ιδιοκτησία της πολυκατοικίας δεν αναγράφονται στο Ε9.

δ)Το πατάρι αν έχει λειτουργική ενότητα με το λοιπό κτίσμα προσαυξάνει την επιφάνεια του κύριοι ή βοηθητικού χώρου ανάλογα με τη χρήση του. Πατάρια-κύριοι χώροι δηλώνονται ως προς τα τετραγωνικά τους στη στήλη 12 ενώ τα πατάρια-βοηθητικοί χώροι στη στήλη 13.

5. Κατοικία ενός αγροτεμαχίου

Στη στήλη 17α αναγράφεται η επιφάνεια κατοικιών, στη στήλη 17β η επιφάνεια αποθηκών και γεωργικών κτισμάτων, στη στήλη 17γ η επιφάνεια επαγγελματικών ή ειδικών κτιρίων και στη στήλη 17 αναγράφεται το άθροισμα της επιφάνειας όλων των κτισμάτων. Στην περίπτωση που έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου κατά τον υπολογισμό ΝΕΦΙΑ, θεωρείται ότι στο αγροτεμάχιο βρίσκεται κατοικία, με αποτέλεσμα ο φόρος να είναι πολύ υψηλός.

6. Γεωργικά κτίσματα τα οποία απαλλάσσονται πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ

Οι βοηθητικοί χώροι και τα μαντριά γεωργών και κτηνοτρόφων για να εξαιρεθούν από τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει αν δηλωθούν: Στον κωδικό 51 δηλώνονται στον πίνακα 1 στήλη 9 τα ειδικά κτίρια γεωργικής χρήσης, με τον κωδικό 52 τα ειδικά κτίρια κτηνοτροφικής χρήσης.


 


πηγη news247.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X