Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / ΣτΕ: 6 μήνες προθεσμία στη Κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες
ΣτΕ: 6 μήνες προθεσμία στη Κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες thumbnail

ΣτΕ: 6 μήνες προθεσμία στη Κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δίνει έξι μήνες προθεσμία στη κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με τις οποίες ληστεύονται οι ιδιοκτήτες.


Οι δικαστές προχώρησαν σε αυτή την κίνηση, προκειμένου να αποφευχθεί η αιφνίδια διαταραχή των φορολογικών εσόδων του κράτους, κάτω από τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες, με μία απόφαση που θα έκανε δεκτή την προσφυγή φορολογουμένων πολιτών και θα ακύρωνε αναδρομικά τις αντικειμενικές αξίες.


Μετά την παρέλευση του εξαμήνου, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα συνέλθει εκ νέου για δει εάν έχει συμμορφωθεί ή όχι το υπουργείο Οικονομικών και να εκδώσει οριστική απόφαση.


Κατ΄ αρχάς η Ολομέλεια (πρόεδρος ο Σωτήρης Ρίζος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Δημήτρης Σκαλτσούνης) με την υπ΄ αριθμ. 4003/2014 απόφασή της έκρινε ότι: "yφίσταται παράνομη παράλειψη της διοίκησης να προβεί στην επιβαλλόμενη από το άρθρο 41 του νόμου 1249/1982 έκδοση απόφασης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της χώρας. Η παράλειψη αυτή συντελέστηκε με την πάροδο εύλογου χρόνου από την παρέλευση διετίας από την αναπροσαρμογή των τιμών του έτους 2007".


Όμως, οι σύμβουλοι Επικρατείας ούτε λίγο ούτε πολύ υπογραμμίζουν ότι κανονικά έπρεπε να ακυρώσουν αναδρομικά την παράλειψη της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, αλλά σταθμίζοντας το συμφέρον των πολιτών και το έντονο δημόσιο συμφέρον, που θα πλήξει αιφνιδιαστικά τα έσοδα του κράτους με την έκδοση μιας αρνητικής απόφασης για την Κυβέρνηση, δίνουν την εξάμηνη αυτή προθεσμία στο υπουργείο Οικονομικών για να προβεί  στην επίμαχη αναπροσαρμογή.


Ειδικότερα, η Ολομέλεια αναφέρει στην εν λόγω απόφασή της: "Η παράλειψη της διοίκησης να προβεί στην επιβαλλόμενη από το άρθρο 41 του νόμου 1249/1982 έκδοση απόφασης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της χώρας θα ήταν ακυρωτέα, κατ' αποδοχή προβαλλόμενου λόγου, και μάλιστα από τον χρόνο συντέλεση αυτής.


Όμως, το Συμβούλιο της Επικρατείας εκτιμώντας τις συνθήκες της υπόθεσης και σταθμίζοντας αφενός τα έννομα συμφέροντα των πολιτών που προσέφυγαν στο ΣτΕ και αφ' ετέρου το έντονο δημόσιο συμφέρον, "συνιστάμενο στην αποφυγή αιφνίδιας διαταραχής των φορολογικών εσόδων του Κράτους υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες, κρίνει ότι πρέπει, αντί αναδρομικής ακυρώσεως, να αναβληθεί η έκδοση οριστικής απόφασης, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στη διοίκηση να προβεί στην άνω οφειλόμενη νόμιμη ενέργεια".


Δεν παραλείπουν οι δικαστές να αναφέρουν ότι "κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και ιδίως από το 2011, οι τιμές των ακινήτων της χώρας μειώνονται".  


Μάλιστα επικαλούνται έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος  στην οποία περιλαμβάνονται συγκεκριμένα στοιχεία.


Συγκεκριμένα, για την πτώση των τιμών των ακινήτων αναφέρεται ότι το δ΄ τρίμηνο του 2012 έφθασε η υποχώρηση των τιμών στο 27,9% και το 2013 στο 33,4%.


Στην έκθεση αυτή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρεται ακόμη ότι "η φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας στην διάρκεια της κρίσης έχει επιτείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων και έχει αποθαρρύνει σημαντικά τη ζήτηση".


Σε άλλο σημείο της εν λόγω έκθεση αναφέρεται ότι "η στρέβλωση η οποία προκαλείται από την ύπαρξη των αντικειμενικών αξιών που σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν σημαντικά τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, οδηγεί σε τεχνική υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και σε περαιτέρω μη ορθολογική πλέον συμπίεση των αξιών".


Στο ΣτΕ  έχουν προσφύγει 13 φορολογούμενοι πολίτες οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας.


Οι 13 ζητούν να ακυρωθεί η άρνηση της Κυβέρνησης να έκδοση -ανά διετία, όπως είχε υποχρέωση από το νόμο 1249/1982- απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.


Οι φορολογούμενοι τον Νοέμβριο του 2013 είχαν υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών  για να εκδώσει σύμφωνα το άρθρο 41 του νόμου 1249/1982 απόφαση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Όμως, το αίτημα των 13 πήγε στο καλάθι των αχρήστων και έτσι οι φορολογούμενοι προσέφυγαν στο ΣτΕ.


Στις αιτήσεις τους οι πολίτες υπογραμμίζουν ότι η παράλειψη της Κυβέρνησης (παράλειψη νόμιμης ενέργειας όπως λέγεται στην νομική ορολογία) να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες μέσα στην προβλεπόμενη από την νομοθεσία διετία και η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στην φοροδοτική τους ικανότητας.


Και αυτό γιατί ο φόρος υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών που καθορίστηκαν για τελευταία φορά το 2007  και για ορισμένες περιοχές το 2010 και απέχουν πολύ των πραγματικών αξιών.


Όπως επισημαίνουν οι 13 οι αντικειμενικές αξίες προσδιορίστηκαν με υπουργική απόφαση το 2007 (εκτός από το Δήμο Ψυχικού που αναπροσαρμοσθήκαν τον περασμένο χρόνο μετά από σχετική απόφαση του ΣτΕ), ενώ το 2010 εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα 4.489 οικισμοί ανά την χώρα.


Όμως, αυτές οι αντικειμενικές αξίες κατά τους φορολογούμενους δεν ανταποκρίνονται πλέον στις αγοραίες αξίες των ακινήτων λόγω της σημαντικής μείωσης της αξίας τους που επήλθε  εξ αιτία της οικονομικής κρίσης.


 


Kontranews.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X