Επική νίκη και τελικό ο Φέντερερ!

Όσο δράμα δεν είχαμε ολόκληρη την εβδομάδα στο Λονδίνο, το ζήσαμε μέσα σε 3 ώρες, στον απίστευτο δεύτερο ημιτελικό του ATP World Tour Finals ανάμεσα σε Ρότζερ Φέντερερ και Στάνισλας Βαβρίνκα, με τον Βασιλιά του αθλήματος να σώζει 4 match points του αντιπάλου του, σφραγίζοντας τον Τιτάνιο τελικό με τον Νόβακ Τζόκοβιτς! 

Χρειάστηκε να περάσουν 7 ημέρες για να δούμε έναν πραγματικό ΕΠΙΚΟ αγώνα στην Ο2 Arena!

Οι δύο κορυφαίοι Ελβετοί στον κόσμο, που σε μια εβδομάδα θα παλέψουν παρέα για το τρόπαιο του Davis Cup, Ρότζερ Φέντερερ και Στάνισλας Βαβρίνκα έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και πρόσφεραν μεγάλες συγκινήσεις και μια συγκλονιστική παράσταση στους τηλε-θεατές, με τελικό θριαμβευτή τον κορυφαίο τενίστα όλων των εποχών και άξιο συμπρωταγωνιστή τον… Αυστραλέζικο Stan the Man.

Ο Βαβρίνκα έκανε ένα τεράστιο παιχνίδι και είχε στα χέρια του μια τρομερή νίκη, όμως πλήρωσε τις εντελώς λάθος επιλογές στα 4 match points που είχε στη διάθεσή του, επιτρέποντας στον Φέντερερ να παραμείνει ζωντανός στη διεκδίκηση της νίκης και φυσικά ο 33χρονος μαέστρος δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, ολοκληρώνοντας την επική του ανατροπή με 4-6, 7-5, 7-6(6)μετά από σχεδόν 3 ώρες απίστευτου αγώνα στη φοβερή ατμόσφαιρα της Ο2 Arena!

Ήταν ένα από τα παιχνίδια που δεν ήθελες να τελειώσει, με τους δύο σπουδαίους τενίστες να κάνουν επίδειξη του αστείρευτου ταλέντου τους, της ισχυρής θέλησης για τη νίκη, της ψυχικής και σωματικής τους υπόστασης, σε ένα ματς για πολύ γερά νεύρα που κρίθηκε κυριολεκτικά στις λεπτομέρειες.

Απλά ο Φέντερερ ήταν ελάχιστα πιο ψύχραιμος και με καθαρότερο μυαλό στις κρίσιμες στιγμές της αναμέτρησης, την ίδια ώρα που ο Βαβρίνκα επέλεξε λάθος τακτική στις μεγάλες ευκαιρίες που είχε για τη νίκη, όπως για παράδειγμα στα τρία πρώτα match point του, την ώρα που σέρβιρε στο 5-4 του καθοριστικού σετ για τη νίκη, όπου επέλεξε να παίξει θαραλέα μεν, εντελός άστοχα δε, σερβίς/βολέ.

Αντίθετα, ο Φέντερερ ήταν απίστευτος στο φιλέ και κέρδισε σημαντικούς πόντους προς το τέλος του αγώνα, έχοντας απέναντί του έναν φοβερό Βαβρίνκα που “έσπαγε” κάθε μπάλα, με εκπληκτική δύναμη και εντυπωσιακό βάθος.

Έτσι, περίπου ένα μήνα μετά το συναρπαστικό παιχνίδι τους στα ημιτελικά της Σανγκάης, Φέντερερ και Τζόκοβιτς θα διασταυρώσουν τις ρακέτες τους στον μεγάλο Κυριακάτικο τελικό (20:00GR-OTE Sport 6HD) στο Λονδίνο, με τον Ελβετό να αγωνίζεται στον 11ο φετινό του τελικό (5-5 το ρεκόρ του) και συνολικά στον 124ο στην καριέρα του (82-41).

Ο Φέντερερ θα διεκδιήσει τον 7ο τίτλο του στο ATP Finals ενώ ο Τζόκοβιτς τον τρίτο συνεχόμενο και 4ο συνολικά στην καριέρα του.

Μπορεί η μάχη για το Νο1 να κρίθηκε, όμως την Κυριακή ο Φέντερερ θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει το αντίθετο…

Ο δεύτερος ημιτελικός ήταν απλά… χάρμα οφθαλμών…

Ότι τένις δεν καταφέραμε να δούμε τις προηγούμενες ημέρες στο Λονδίνο, το είδαμε μαζεμένο από αυτούς τους δύο χαρισματικούς τενίστες που διαφήμισαν το άθλημα με τον καλύτερο τρόπο.

Ο Βαβρίνκα θύμισε έντονα την εκπληκτική του πορεία στη Μελβούρνη αλλά και στο Μόντε Κάρλο, όπου είχε νικήσει τον Φέντερερ στον τελικό, με το μοναδικό του one handed backhand να βρίσκεται σε εξαιρετική ημέρα αλλά και το forehand να τροφοδοτεί με βαριά/βαθιά χτυπήματα το court του Φέντερερ.

Καλύτερος στο ξεκίνημα του αγώνα ο 29χρονος απ’τη Λωζάνη, πήρε προβάδισμα με διπλό break 5-2 games και παρά την προσωρινή μείωση απ’τον Φέντερερ (5-3), έκλεισε το εναρκτήριο σετ με 6-4 σε 35 λεπτά, παίζοντας πιο επιθετικό και ουσιαστικό τένις απ’τον αντίπαλό του.

Στο 2ο σετ, ο Φέντερερ έγινε πιο πιεστικός και μετά από δύο χαμένες ευκαιρίες για break, πέτυχε τελικά το πολυπόθητο “σπάσιμο” στο τελευταίο game 7-5, αυξάνοντας την επιθετικότητά του και βελτιώνοντας τις επιστροφές του στα πολύ καλά σερβίς του Σταν.

Στο 3ο σετ έπεσαν, κυριολεκτικά, κορμιά…

Μια λανθασμένη υπόδειξη του chair umpire (πήρε πάνω του τη φάση) την οποία ο Φέντερερ αγνόησε, στοίχισε το break στον Ελβετό στο πρώτο game του καθοριστικού σετ (1-0), με τον Βαβρίνκα να εκμεταλλεύεται την παρεξήγηση, δείχνοντας πολύ δυνατός και στιβαρός από τη βασική γραμμή.

Αφού διατήρησε το σερβίς του στη συνέχεια, ο Σταν σέρβιρε στο 5-4 για την κατάκτηση της νίκης, όμως δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί καμία από τις τρεις ευκαιρίες που είχε για match point, πληρώνοντας τις δικές του επιλογές στην τακτική.

Από την άλλη, ο Φέντερερ ήταν περισσότερο παθητικός και απλά περίμενε το λάθος απ’τον αντίπαλό του, καταφέρνοντας τελικά να πάρει πίσω το break (5-5) και να ξεφύγει από δύο ακόμη break points του Βαβρίνκα στο 5-5 15/40.

Τελικά, οι δύο καλοί φίλοι έλυσαν τις διαφορές τους στο tie break, εκεί όπου ο Φέντερερ βρέθηκε μπροστά στο σκορ με 5-3, όμως ο Βαβρίνκα δημιούργησε και 4ο match point στο 6-5!

Με την κούραση να έχει κάνει την εμφάνισή της, απ’την υπερπροσπάθεια των δύο ανδρών, ο Φέντερερ φάνηκε πιο ψύχραιμος στην τελική επιλογή και αφού έσωσε και το 4ο match point του συμπατριώτη του, εκμεταλλεύτηκε την πρώτη του ευκαιρία και ολοκλήρωσε την επική του ανατροπή μετά από 2 ώρες και 48 λεπτά.!

Ο Φέντερερ θα αντιμετωπίσει για 37η φορά τον Νόβακ Τζόκοβιτς, έχοντας βραχεία κεφαλί στο μεταξύ τους head to head με 19 νίκες και 17 ήττες. Θα είναι η 6η τους φετινή συνάντηση με τον Ελβετό να προηγείται 3-2 μέσα στο 2014.

πηγή: tennis24.gr

Σχετικά άρθρα