Αρχική / More / Life stories / Μιχάλης Τσαούτος: Ο ΕΨΑ-man διψάει για περιπέτεια
Μιχάλης Τσαούτος: Ο ΕΨΑ-man διψάει για περιπέτεια thumbnail

Μιχάλης Τσαούτος: Ο ΕΨΑ-man διψάει για περιπέτεια

Το ότι την προηγούμενη Κυριακή βρέθηκε ανάμεσα στους χιλιάδες δρομείς της κλασικής διαδρομής του Μαραθωνίου δεν ήταν έκπληξη γιατί ο Μιχάλης Τσαούτος, εκτός από καταξιωμένος και δυναμικός επιχειρηματίας στον χώρο των αναψυκτικών, είναι λάτρης κάθε αθλητικής δραστηριότητας. Και όσο πιο ακραία είναι αυτή, τόσο το καλύτερο


Την περασμένη Κυριακή, ένας από τους ελάχιστους Ελληνες επιχειρηματίες που παραβίασαν τον ενδυματολογικό κώδικα που επιβάλλει το περιβάλλον των big deals ήταν ο Μιχάλης Τσαούτος, της γνωστής βιομηχανίας αναψυκτικών ΕΨΑ. 


 Χωρίς το άψογο κουστούμι που φορά καθημερινά, αλλά με αθλητική αμφίεση, αναμείχθηκε με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και έτρεξε στον Μαραθώνιο. "Για μένα η μάχη με την αδρεναλίνη είναι στάση και τρόπος ζωής", εξομολογείται στο "thema people", διευκρινίζοντας: "Ασχολούμαι με τα σπορ εδώ και πολλά χρόνια, σχεδόν από παιδί. Ηταν ένας τρόπος εκτόνωσης και διαφυγής από την καθημερινότητα. Ως παιδί έκανα θαλάσσιο σκι, ενώ συμμετείχα και στην εθνική ομάδα σκι βουνού. Μάλιστα είχα φτάσει να κατακτώ ακόμη και βαλκανικές νίκες. Αργότερα το ενδιαφέρον μου κέρδισαν άλλου τύπου αθλητικές ενασχολήσεις, περισσότερο επίπονες, όπως για παράδειγμα οι μαραθώνιες κούρσες των 42 χλμ.".Γεννημένος στον Βόλο, ο Μιχάλης Τσαούτος εκπροσωπεί την τρίτη γενιά επιχειρηματιών της οικογένειάς του. Η ενασχόληση με τα αναψυκτικά ξεκινά από τον παππού του, ο οποίος διατηρούσε στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας μια σχετικά μικρή βιοτεχνία παρασκευής αναψυκτικών. Σταδιακά η "Λεμονάδα Τσαούτου" έγινε διάσημη πολύ πέρα από τα όρια της πόλης και έτσι, το 1969, η οικογένεια αποφάσισε να μπει πιο δυναμικά στο συγκεκριμένο κομμάτι της βιομηχανικής παραγωγής, αγοράζοντας την εταιρεία αναψυκτικών-σήμα κατατεθέν του Βόλου ΕΨΑ. Χάρη στο όραμα και την εργατικότητα της οικογένειας Τσαούτου, η ΕΨΑ έγινε γνωστή σε κάθε γωνιά της Ελλάδας."Το λεμονατζίδικο του παππού μου, το οποίο στεγαζόταν στο υπόγειο του πατρικού μου σπιτιού, δεν το θυμάμαι γιατί ήμουν μικρός. Διατηρώ, όμως, έντονες μνήμες από το εργοστάσιο της EΨΑ στον Βόλο", μας λέει. Ξεφυλλίζοντας νοερά το άλμπουμ των αναμνήσεών του διηγείται πώς θυμάται τον εαυτό του ως παιδί: "Να χαζεύω τα φορτηγά που ξεφόρτωναν πορτοκάλια και λεμόνια και να κουβαλώ κιβώτια με μικρά μπουκάλια, καθώς παραμένουμε η μοναδική εταιρεία αναψυκτικών στην Ελλάδα που τα μπουκάλια της επιστρέφονται και, αφού πλυθούν, τίθενται ξανά προς χρήση. Ακόμη και το Πάσχα των παιδικών μου χρόνων είναι συνυφασμένο με το οικογενειακό μας εργοστάσιο, αφού για εμάς αποτελούσε οικογενειακή παράδοση να ψήνουμε εκεί το αρνί".


"Οταν επέστρεψα από το εξωτερικό ξεκίνησα να εργάζομαι στην εταιρεία μας, την ΕΨΑ. Δεν είχα τη νοοτροπία του κακομαθημένου κληρονόμου που ο πατέρας και οι θείοι του είναι βιομήχανοι. Ο πατέρας μου είναι ένας επιχειρηματίας που έδωσε σκληρό αγώνα για να ορθοποδήσει, γι’ αυτό και μέχρι να πετύχει τον στόχο του τον θυμάμαι να κοιμάται στο εργοστάσιο"

Οταν ήρθε η στιγμή να επιλέξει κατεύθυνση για τις σπουδές του, ο Μιχάλης Τσαούτος έκρινε ότι το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ήταν αυτό που του ταίριαζε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Οσο για το μεταπτυχιακό του, επέλεξε ως αντικείμενο μελέτης τη Διοίκηση Επιχειρήσεων σε πανεπιστήμιο της Βρετανίας. 

Κατόπιν, όπως λέει ο ίδιος, "όταν επέστρεψα από το εξωτερικό θέλησα να εργαστώ στην εταιρεία μας, την ΕΨΑ, όπως και έγινε. Δεν είχα τη νοοτροπία του κακομαθημένου κληρονόμου που ο πατέρας και οι θείοι του είναι βιομήχανοι. Ο πατέρας μου είναι ένας επιχειρηματίας που έδωσε σκληρό αγώνα για να ορθοποδήσει, γι’ αυτό και μέχρι να το πετύχει τον θυμάμαι να κοιμάται στο εργοστάσιο".Μετά την επάνοδό του στον Βόλο, ο Μιχάλης Τσαούτος δούλεψε χωρίς κάποια συγκεκριμένη θέση στο εργοστάσιο της ΕΨΑ. Ομως η στενή συνεργασία μεταξύ γονέων και παιδιών συνήθως δεν είναι ό,τι πιο εύκολο, γι’ αυτό και ύστερα από τέσσερα χρόνια εγκατέλειψε την οικογενειακή επιχείρηση και χάραξε τη δική του, ανεξάρτητη πορεία. Επέλεξε τον χώρο του Τύπου και έγινε διευθυντής σε περιοδικά και μπλογκ γνωστού εκδοτικού οργανισμού. Το 2010, μετά από 20 χρόνια αποχής από τις οικογενειακές επιχειρήσεις, επανήλθε στην ΕΨΑ, αναλαμβάνοντας τη θέση του γενικού διευθυντή. Μόνιμος τόπος διαμονής του θα ήταν η Αθήνα και όχι ο Βόλος, όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρείας. 


 

 


Παρόλο που ο πατέρας του έως σήμερα έχει τον πρώτο λόγο στις επιχειρηματικές αποφάσεις, οι περισσότερες αρμοδιότητες είναι κατανεμημένες ανάμεσα στον Μιχάλη Τσαούτο και την αδελφή του, Πένη. Εκείνη ασχολείται με τα χρηματοοικονομικά, ενώ ο ίδιος με τα θέματα παραγωγής και μάρκετινγκ. Το γεγονός ότι η τρίτη γενιά της οικογένειας Τσαούτου έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στη διοίκηση της εταιρείας φέρνει ομολογουμένως αέρα ανανέωσης στην ΕΨΑ. 

Το 2011 παρουσιάστηκαν τα βιολογικά αναψυκτικά, το 2012 κυκλοφόρησαν τα αναψυκτικά light με στέβια, ενώ φέτος που η εταιρεία κλείνει 90 χρόνια ζωής το αγοραστικό κοινό έρχεται σε επαφή με νέες γεύσεις, όπως το σαγκουίνι και το κόκκινο τσάι. Η ΕΨΑ επεκτείνεται στο εξωτερικό, κερδίζει τη μάχη των εξαγωγών – καθώς και πολλά βραβεία υψηλής ποιότητας από διεθνείς φορείς.

Ωρα για σπορ

"Παρά την έντονη επαγγελματική ενασχόληση, τα σπορ εξακολουθούν να αποτελούν για μένα εκτόνωση και διαφυγή από τη σκληρή επιχειρηματική πραγματικότητα", δηλώνει ο Μιχάλης Τσαούτος στο "thema people". Φαίνεται όμως ότι η λέξη "σπορ" στο μυαλό του επιχειρηματία παραπέμπει σε δραστηριότητες πολύ πέρα από τα συνηθισμένα: "Οταν πήρα για πρώτη φορά μέρος στο Camel Τrophy, έναν εξαιρετικά δύσκολο αγώνα, το περιβάλλον μου ένιωσε αγωνία και αμηχανία. Ομως δεν πρόβαλαν αντίσταση, καθώς υπάρχει η άποψη ότι καθένας πρέπει να κάνει στη ζωή του αυτό που πραγματικά αγαπά και επιθυμεί. Με επέλεξαν για τον αγώνα που πραγματοποιήθηκε στον Νότιο Ειρηνικό, μεταξύ των Νησιών Τόγκα και Σαμόα. Ηταν ένας μήνας πραγματικής περιπέτειας καθώς μέναμε σε κοραλλιογενή μικροσκοπικά νησιά, τις ατόλες, τρώγοντας αποξηραμένη τροφή που είχε φέρει ο καθένας από το σπίτι του. Σε λίγα σημεία συναντήσαμε πολιτισμό, γι’ αυτό και το συγκεκριμένο ταξίδι θα μου μείνει αξέχαστο. Αργότερα πήρα μέρος στο Land Rover Challenge, μια extreme αθλητική διοργάνωση η οποία πραγματοποιήθηκε σε τέσσερις χώρες της Ασίας, νιώθοντας πάλι την αδρεναλίνη να χτυπάει κόκκινο και να κατακλύζει την ψυχή και το σώμα μου".Καθώς μαθαίνει να αναμετράται με τις προσωπικές του δυνάμεις, παίρνει την απόφαση να τρέξει και στον Μαραθώνιο – και μάλιστα εις διπλούν: μία φορά στην Ελλάδα και άλλη μία στη Νέα Υόρκη. 
Το 2007, μετά από αθλητική προετοιμασία δυόμισι μηνών, λαμβάνει μέρος στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας και τερματίζει. Λίγους μήνες αργότερα δοκιμάζει την τύχη του στις διοργανώσεις της άλλης όχθης του Ατλαντικού. Οπως σημειώνει ο ίδιος, "ο Μαραθώνιος της Νέας Υόρκης είναι ένα μεγάλο αθλητικό πάρτυ. Σαράντα χιλιάδες συμμετοχές και ενάμισι εκατομμύριο θεατές τα λένε όλα. Αν δεν είχα τραυματίσει τα πόδια μου θα έπαιρνα μέρος και πάλι".

Στον πρόσφατο Μαραθώνιο της Αθήνας ο επιχειρηματίας έτρεξε διαδρομή 10 χλμ. ξαναβρίσκοντας τη φόρμα του. "Ουσιαστικά ποτέ δεν εγκατέλειψα τα σπορ. Εδώ και κάποια χρόνια ασχολούμαι με το τρίαθλο, δηλαδή κολύμπι, τρέξιμο και ποδήλατο, ενώ πρόσφατα πήρα επίσης μέρος σε έναν αγώνα στην Αυστρία. Για μένα ο επόμενος στόχος είναι ένας αγώνας τριάθλου υψηλών αξιώσεων με φόντο τη ρομαντική Μαγιόρκα", σημειώνει γεμάτος ενθουσιασμό. Αθλητισμός και business διανύουν δρόμους παράλληλους; "Φαινομενικά όχι, στην πραγματικότητα όμως σαφώς και ισχύει κάτι τέτοιο. Τζίροι και χρονόμετρα απαιτούν την καλύτερη δυνατή φυσική και ψυχική κατάσταση, οπότε δίνεις πάντα μάχη, κυρίως με τον ίδιο σου τον εαυτό", απαντά.

Με ετήσιο τζίρο 12 εκατ. ευρώ 

Η δημιουργία οικογένειας ήρθε στη ζωή του Μιχάλη Τσαούτου σχετικά νωρίς, αφού σήμερα, στα 49 του χρόνια, η μεγαλύτερη από τις κόρες του είναι ήδη 19 χρόνων. Ο άνθρωπος που διαχειρίζεται ετησίως τζίρους ύψους 12 εκατ. ευρώ μοιράζεται με τη σύζυγό του Γεωργία το ίδιο πάθος για τη σωματική άσκηση, αφού και εκείνη προτού γίνει full time μαμά ήταν επαγγελματίας γυμνάστρια. "Στα πρώτα μου ταξίδια η σύζυγός μου ανησυχούσε. Το γεγονός ότι είχα επικοινωνία με το σπίτι μου μέσω δορυφορικού τηλεφώνου μία φορά την εβδομάδα δυσκόλευε την κατάσταση", παραδέχεται και συνεχίζει: "Ομως με τον καιρό το συνήθισε καθώς είδε ότι τέτοιες ενασχολήσεις εκτονώνουν την ενέργειά μου και με κάνουν να νιώθω ευτυχισμένος, ενώ από την άλλη διαπίστωσε ότι φροντίζω να είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός προκειμένου να επιστρέφω υγιής. Ευτυχώς ο στενός οικογενειακός μου κύκλος αποδέχτηκε το συνεχές κυνήγι μου για το ριψοκίνδυνο ως κάτι φυσιολογικό".


Ξεκίνησε από την εθνική ομάδα σκι, για να πειραματιστείσε κάθε ριψοκίνδυνο άθλημα

Σήμερα ο γνωστός επιχειρηματίας έχει τρία παιδιά. Τη 19χρονη Κατερίνα και τις δίδυμες Αλεξία και Μαριλένα, 16 ετών. Ο ίδιος μάλιστα δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι σε κάποιες επικίνδυνες αθλητικές αποστολές έχει βιώσει extreme καταστάσεις: "Η αλήθεια είναι ότι κάποιες φορές έχω φοβηθεί για τη ζωή μου. Στα νησιά Σαμόα θυμάμαι ότι το κύμα ήταν τόσο μεγάλο ώστε κάποια στιγμή νόμιζα ότι δεν θα μπορούσα να βγω από τη θάλασσα και ότι το νερό θα με κατάπινε. Τελευταία στιγμή όμως λειτούργησα έξυπνα βρίσκοντας έναν ψηλό βράχο, απ’ όπου κατάφερα και κρατήθηκα". Αυτή ήταν σίγουρα και η πιο άγρια εμπειρία που βίωσε στη μέχρι τώρα αθλητική του καριέρα ο Βολιώτης επιχειρηματίας. Πάντως, σύσσωμη η οικογένεια Τσαούτου αγαπά τα σπορ και οι αθλητικές δραστηριότητες είναι για όλους τρόπος ζωής. Η πρωτότοκη Κατερίνα ασχολείται με το τένις, η Αλεξία με τα 400 μ. εμπόδια, ενώ η Μαριλένα με το μήκος και το τριπλούν. "Τον χειμώνα έχουμε δραστηριότητες όλοι μαζί. Ξεκλέβουμε χρόνο για να πάμε στο βουνό και να κατέβουμε με τα πέδιλά μας τις πλαγιές, ενώ το καλοκαίρι ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας σε βουτιές, κολύμπι, σερφ και σκι θαλάσσης. Αναμφισβήτητα είμαστε όλοι σε φοβερή φυσική κατάσταση!".
Protothema.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X