Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Πως να μειώσεις τα κιλά του παιδιού χωρίς δίαιτα
Πως να μειώσεις τα κιλά του παιδιού χωρίς δίαιτα thumbnail

Πως να μειώσεις τα κιλά του παιδιού χωρίς δίαιτα


Αλλάζοντας την καθημερινότητα των παιδιών μας- σε 3 βασικές καθημερινές δραστηριότητες – μπορούμε να τα γλιτώσουμε από την παχυσαρκία. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται μία νέα μελέτη των Πανεπιστημίων της Πενσυλβάνια & του Οχάιο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παιδική ρουτίνα παχαίνει και μόνο εάν αλλάξουμε στα παιδιά τις κακές συνήθειες στον τρόπο που τρώνε, κοιμούνται και παρακολουθούν τηλεόραση, θα καταφέρουμε να μη γίνουν παχύσαρκα. 

Καλός ύπνος: Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με την κατανάλωση περισσότερου φαγητού. Ένα παιδί που δεν κοιμάται καλά, ένα γεμάτο 8ωρο, δεν ξεκουράζεται όπως θα έπρεπε και νιώθει αδυναμία και καταβεβλημένο. Τρώγοντας πιστεύει ότι θα ανακτήσει τις δυνάμεις του, αλλά δεν τρώει γιατί πραγματικά πεινάει…


Οικογενειακά γεύματα: Τα παιδιά που τρώνε σπίτι τους, απολαμβάνουν "αναγκαστικά" πιο υγιεινές τροφές. Ιδιαίτερα όταν όλη η οικογένεια τρώει στο τραπέζι, όλοι μαζί, τα παιδιά δε θα φάνε παχυντικά φαγητά, ούτε μεγάλες μερίδες. Επίσης, έτσι θα σταματήσουν να τσιμπολογάνε ό,τι βρουν και κάθε γεύμα τους θα είναι αποκλειστικά και μόνο στο τραπέζι. Κι αν δεν είναι εφικτό να γίνεται αυτό κάθε μέρα, γιατί η σύγχρονη ζωή δεν το επιτρέπει, προσπαθήστε να το κάνετε όσο συχνότερα μπορείτε προσαρμόζοντας το πρόγραμμά σας. Αν μπορείτε, αποτρέψτε τα παιδιά σας από το να τρώνε μόνα, στο πόδι ή μπροστά στην τηλεόραση, γιατί θα αποκτήσουν μια κακή διατροφική συνήθεια που μεγαλώνοντας θα τους κοστίσει.


Λιγότερη τηλεόραση: Οι ατέλειωτες ώρες μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή είναι ένα σύνηθες φαινόμενο της σύγχρονης ζωής, αλλά αρκετά επιβλαβές για την υγεία των παιδιών μας. Ιδιαίτερα η τηλεόραση, έχει κατηγορηθεί πολύ για την παιδική παχυσαρκία. "Κολλώντας" καθημερινά στην τηλεόραση, τα παιδιά απέχουν από οποιαδήποτε μορφή άσκησης, περνώντας ατέλειωτες ώρες στον καναπέ. Το κυριότερο; Mπροστά στην τηλεόραση όλοι τσιμπολογάνε -συνήθως σνακ κι όχι φαγητό- κι όταν μάλιστα αρχίζουν να τρώνε, καταναλώνουν ανεξέλεγκτα μεγάλες ποσότητες, καθώς το κάνουν μηχανικά. Είναι βασικό λοιπόν τα παιδιά να μην κάθονται στην τηλεόραση -και στον υπολογιστή- χωρίς το δικό μας έλεγχο.


Πολύτιμες συμβουλές από τη www.manamia.gr Διαβάστε επίσης: 


Είναι σωστό ή λάθος να κάνει δίαιτα ένα παιδί; 

Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ο ορισμός του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας. Υπάρχουν επίσημα κριτήρια όσον αφορά στην αξιολόγηση της σύστασης τους σώματος και αυτά δεν είναι το μη ρεαλιστικά λεπτό ιδανικό βάρος που πολλά παιδιά και έφηβες κοπέλες πιστεύουν και τις οδηγούν σε ένα μαραθώνιο διαιτών, στερήσεων, απαγορεύσεων και γυμναστικής.

Σε περίπτωση που όντως υπάρχει παχυσαρκία σε ένα παιδί τότε σίγουρα θα πρέπει να επιτευχθεί και να διατηρηθεί ένα υγιές σωματικό βάρος μέσα σε διεθνώς παραδεκτά πλαίσια γιατί το υπερβάλλον βάρος δεν αποτελεί μόνο αισθητικό πρόβλημα αλλά και σημαντικό κίνδυνο για την υγεία, τόσο την σωματική όσο και την ψυχική.

Πώς επηρεάζει η παχυσαρκία την ενήλικη ζωή του ατόμου;

Τόσο το σωματικό βάρος όσο και η σύσταση του σώματος στην παιδική ηλικία αποτελούν σημαντικούς προδιαθεσιακούς παράγοντες παχυσαρκίας κατά την ενήλικη ζωή. Ιδιαίτερα δε η περίοδος"λιπογενετικής έκρηξης" από 7-12 ετών θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς η εμφάνιση παχυσαρκίας σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες παιδιών έχει συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη κ.α στην μετέπειτα ζωή τους.

Ποιες είναι οι αρνητικές συνέπειες της παχυσαρκίας στην ψυχική υγεία του παιδιού και του εφήβου;

Ο κοινωνικός ρατσισμός, η απογοήτευση και η υποτίμηση που βιώνουν τα υπέρβαρα παιδιά και οι υπέρβαροι έφηβοι δεν πρέπει να παραβλεφθεί. Ο λόγος; Η εξιδανίκευση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και της κοινωνίας γενικότερα, της λεπτής και πιο συγκεκριμένα παθολογικά ισχνής σιλουέτας, ως σήμα της ανώτερης τάξης, της ομορφιάς και της επιτυχίας, με αποτέλεσμα πολλά υπέρβαρα παιδιά να αισθάνονται ανίκανα και άσχημα.

Πως, όμως, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το υπέρβαρο παιδί; 

Η δίαιτα σαν έννοια αλλά και η λανθασμένη αντιμετώπιση του υπέρβαρου σε ένα παιδί και έφηβο μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες όσον αφορά στην ανάπτυξη, την υγεία την σωματική αλλά και την ψυχική του παιδιού και εφήβου. Οι στερήσεις, οι απαγορεύσεις, το αίσθημα του "διαφορετικού" μόνο κακό μπορούν να επιφέρουν σε ένα παιδί ενώ είναι πολύ πιθανή η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών όπως η νευρογενής ανορεξία και βουλιμία αλλά και μια γενικότερα κακή σχέση με το φαγητό.

Η λύση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας δεν είναι η δίαιτα αλλά η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, η διατροφική εκπαίδευση και η τροποποίηση της συμπεριφοράς. Με λίγα λόγια, το θέμα είναι να μάθεις γιατί πρέπει να τρέφεσαι σωστά. Να εντοπίσεις τα λάθη που έκανες μέχρι τώρα και να μάθεις πως μπορείς να υιοθετήσεις και να εντάξεις στον τρόπο ζωής σου σωστές διατροφικές συνήθειες.

Απαιτείται, λοιπόν, η συνεργασία παιδιού, του γονιού και των ατόμων που ασχολούνται με την φροντίδα του παιδιού με έναν ειδικό επιστήμονα διαιτολόγο και αυτή η συνεργασία δεν θα στοχεύει απλά σε μια δίαιτα για χάσιμο των κιλών αλλά στην σωστή διατροφική εκπαίδευση, στην παροχή των απαιτούμενων γνώσεων, τεχνικών, στρατηγικών και υποστήριξη με σκοπό την επίτευξη και διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους μέσα σε διεθνώς παραδεκτά διατροφικά πλαίσια, την εκγύμναση του μυαλού σε συνήθειες και ενέργειες (και γενικότερα μιας στάσης ζωής) που θα προάγει και θα διατηρούν μια γενικότερη καλή υγεία και πνευματική και σωματική ευεξία.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X