Η μήνυση του Κούγια

Ο Αλέξης Κούγιας έδωσε στη δημοσιότητα τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε για το θέμα της αναβολής του αγώνα Παναχαϊκή-ΑΕΚ αλλά και για την επίθεση που δέχτηκε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ, Χριστόφορος Ζωγράφος.

Αναλυτικά:

«ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΈΝΟΥ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

Αλεξίου Κούγια του Χρήστου, Δικηγόρου Αθηνών, κατοίκου Αθηνών, λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας, αρ. 55, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου και ιδιοκτήτου της ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ Γ.Ε. 2005

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπη Κοτζαμάνη
2. Αθλητικό Εισαγγελέα Αθηνών κ. Σημιτζόγλου
3. Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Εφετών Πατρών κ. Σκλήρη
4. Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πατρών κ. Μεϊδάνη

Την Παρασκευή 14.11.2014, αμέσως μετά το συμβούλιο της Super League o Πρόεδρος και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Βαγγέλης Μαρινάκης κάλεσε τους παρισταμένους δημοσιογράφους και ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών κατήγγειλε τη διάπραξη των αδικημάτων της απόπειρας ανθρωποκτονίας από αγνώστους δράστες, ηθικής αυτουργίας στην πράξη αυτή, κακουργηματικής εκβίασης λόγω επανειλημμένης τέλεσης αυτής και παραβάσεως καθήκοντος, τα οποία διεπράχθησαν εις βάρος του Χριστόφορου Ζωγράφου, αναπληρωτή διαιτητή της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΟ, του Προέδρου της ΕΠΟ Γεώργιου Σαρρή, αλλά ως θύμα τελικώς θα είχαν την ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ, της οποίας είμαι Πρόεδρος και ιδιοκτήτης.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων, τις οποίες προσάγω και επικαλούμαι, ο αληθινός ιδιοκτήτης και χρηματοδότης της ΠΑΕ ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης, η οποία διεκδικεί το πρωτάθλημα της Football League μαζί με την ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ, από το πρωί της Δευτέρας 10.11.2014 επικοινωνούσε συνεχώς από τα τηλέφωνα των γραφείων των εταιρειών, των οποίων είναι ιδιοκτήτης, με τον Πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Γεώργιο Σαρρή και τον αναπληρωτή πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΟ κ. Χριστόφορο Ζωγράφο και απειλώντας τους με διάφορες απειλές που, κατά το Βαγγέλη Μαρινάκη, αφορούσαν τη ζωή τους και τη σωματική τους ακεραιότητα, απαιτούσε από αυτούς να ορίσουν ως διαιτητή του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των ομάδων Παναχαϊκή – ΑΕΚ, ο οποίος είχε ορισθεί να διεξαχθεί την 16.11.2014 στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο Πατρών και ήταν το απόλυτο ποδοσφαιρικό ντέρμπι της Football League, αφού θα αναμετρούνταν οι δύο μοναδικές αήττητες ομάδες της κατηγορίας, έναν εκ των εξής διαιτητών, οι οποίοι μετά βεβαιότητος θα ευνοούσαν την ΠΑΕ ΑΕΚ, ώστε να κερδίσει το συγκεκριμένο παιχνίδι, διότι άλλως δεν θα επέλεγε αυτούς από τους πενήντα και πλέον διαιτητές, οι οποίοι σφυρίζουν τα παιχνίδια της Football League. Οι διαιτητές αυτοί είναι οι: Καρυοφίλης, του Συνδέσμου Πειραιώς, Τίκας, του συνδέσμου Τρικάλων, Τσίλος, του συνδέσμου Λάρισας, και Σοσώνης του συνδέσμου Φθιώτιδας.

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, οι εκβιαστικές αυτές πιέσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα 10.11.2014 και διαρκούσαν μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης 12.11.2014, όταν η ΚΕΔ αποφάσισε ποιος διαιτητής τελικώς θα διαιτητεύσει τον επίδικο ποδοσφαιρικό αγώνα. Από τα όσα είπε ο Βαγγέλης Μαρινάκης προκύπτει ότι, μόλις ο Δημήτρης Μελισσανίδης πληροφορήθηκε ότι, παρά τις εκβιαστικές συμπεριφορές του, οι Σαρρής και Ζωγράφος δεν έπραξαν αυτά, τα οποία εκείνος ήθελε, και δεν διόρισαν ως διαιτητή του αγώνα έναν εκ των 4 ως άνω επίορκων διαιτητών, οι οποίοι θα είχαν αποστολή να εκτελέσουν αγωνιστικά την ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ, τους είπε ότι «εγώ αυτό τον αγώνα θα τον αναβάλω».

Πράγματι, από την Τρίτη 11.11.2014 είχαν αρχίσει να δημοσιοποιούνται κάποια περίεργα δημοσιεύματα περί του ότι δήθεν η Αστυνομική Διεύθυνση Πατρών θα ζητούσε την αναβολή του αγώνα και με τη σύμφωνη γνώμη του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ και του Προέδρου μιας ανύπαρκτης ουσιαστικά Επιτροπής, της ΔΕΑΒ (Διαρκής Επιτροπή Αποτροπής Βίας) θα ζητούσαν από τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γεώργιο Ανδριανό, ο οποίος ήταν αρμόδιος να πάρει τελικά την απόφαση αυτή, να αναβληθεί ο αγώνας, διότι δήθεν η Αστυνομική Διεύθυνση Πατρών λόγω του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου την 17.11.2014, την επομένη του αγώνα, δεν είχε δυνάμεις να διαφυλάξει την ασφάλεια των θεατών της συγκεκριμένης ποδοσφαιρικής συναντήσεως.

Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ και εγώ προσωπικά το μεσημέρι της Τετάρτης ήρθαμε σε επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς, Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Ανδριανό, Αρχηγό ΕΛ.ΑΣ κο Τσακνάκη και τον επικεφαλής της Αστυνομικής Διευθύνσεως Πάτρας κο Σεϊντή, προς τους οποίους διετύπωσα τις ενστάσεις μου και ανέπτυξα τα επιχειρήματά μου για το ενδεχόμενο της αναβολής του αγώνα, με κορυφαίο ότι την περσινή περίοδο και ανήμερα 17.11.2013 στην Πάτρα είχε διεξαχθεί η μεγάλης επικινδυνότητας ποδοσφαιρική συνάντηση μεταξύ των πλέον ισχυρών ομάδων του νομού, Παναχαϊκής και Παναιγιάλειου, όπου και κάθε φορά προσέρχονται αστυνομικές ενισχύσεις και από άλλους νομούς, αλλά και το ότι ουδέποτε στο παρελθόν έχουν αναβληθεί ποδοσφαιρικές συναντήσεις με αυτή την αιτιολογία. Ο αγώνας μάλιστα είχε λήξει με σκορ 2-0 υπέρ της Παναχαϊκής.

Τόσο ο Υφυπουργός όσο και οι ως άνω αστυνομικοί μού είπαν ότι κανείς δεν διετύπωσε την άποψη ότι ο αγώνας πρέπει να αναβληθεί και μάλιστα η Αστυνομική Διεύθυνση Πατρών σφράγισε τα εκδοθέντα εισιτήρια, τα οποία άρχισαν να διανέμονται στους οπαδούς, η δε διοργανώτρια αρχή Football League όρισε και τη διεξαγωγή του αγώνα.

Ενώ, λοιπόν, ήμουν βέβαιος ότι ο αγώνας θα διεξαχθεί, διότι αγνοούσα το τι ακριβώς συνέβαινε και ποια εγκλήματα διεπράττοντο εις βάρος της ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ, από τη Δευτέρα 10.1.2014 ως και την ώρα που συνομιλούσα με τα συγκεκριμένα πρόσωπα, την Τετάρτη 12.11.2014, δηλαδή κατά σύμπτωση αμέσως μόλις έγινε γνωστό στο Μελισσανίδη, κατά τις καταγγελίες Μαρινάκη, ότι δεν θα είναι διαιτητής ένας από αυτούς που απαιτούσε ο Μελισσανίδης να είναι, αλλά άλλος, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός ανακοίνωσε ότι κατόπιν εισηγήσεως της Αστυνομικής Διευθύνσεως Πατρών, του Αρχηγού ΕΛ.ΑΣ και του Προέδρου της ΔΕΑΒ, ο αγώνας ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ – ΑΕΚ αναβάλλεται.

Δηλαδή αυτό που είπε ο Μελισσανίδης στους Σαρρή και Ζωγράφο, κατά τους ισχυρισμούς Βαγγέλη Μαρινάκη, έγινε πράξη!!! Ο αγώνας ανεβλήθη!!!

Με την αναβολή του αγώνα η ΑΕΚ πετύχαινε στην ημερομηνία που θα ορίζετο, να αγωνίζονται μαζί της οι διεθνείς ποδοσφαιριστές Μάνδαλος και Μπακάκης, οι οποίοι δεν θα αγωνίζοντο, διότι ήταν στην αποστολή της Εθνικής Ομάδος που θα έπαιζε στις 14.11.2014 στο παιχνίδι με τα νησιά Φερόες και στο φιλικό παιχνίδι με την Εθνική Σερβίας που θα διεξαγόταν στις 18.11.2014 στα Χανιά, αλλά και οι δύο καλύτεροί της παίκτες και πρώην διεθνείς, δηλαδή ο διεθνής με την ομάδα ανδρών Γεωργέας και ο επίσης διεθνής με τις ομάδες Ελπίδων και Νέων Ρόβας, εκ των οποίων ο πρώτος ήταν τραυματίας και ο δεύτερος ασθενής.

Η κορυφαία όμως εγκληματική συμπεριφορά, εφόσον είναι αλήθεια τα όσα ισχυρίστηκε ο Μαρινάκης και δεν διέψευσαν μέχρι σήμερα οι Σαρρής και Ζωγράφος, είναι η απόπειρα ανθρωποκτονίας, η οποία τελέστηκε από άγνωστους δράστες εις βάρος του αναπληρωτή προέδρου της ΚΕΔ Χριστόφορου Ζωγράφου και η οποία συνέβη τις νυχτερινές ώρες της Πέμπτης, δηλαδή λίγες ώρες μετά από την άρνηση, κατά το Βαγγέλη Μαρινάκη, του Χριστόφορου Ζωγράφου να ορίσει έναν εκ των επίορκων διαιτητών, τους οποίους απαιτούσε ο Μελισσανίδης.

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, άγνωστος δράστης κατέβηκε από μοτοσικλέτα, φορώντας κράνος, και με σιδερένιο λοστό χτύπησε το Χριστόφορο Ζωγράφο στο κεφάλι με σκοπό να του αφαιρέσει τη ζωή, προκαλώντας του τραύμα λίγα χιλιοστά από τον εγκέφαλο και με σκοπό να κάμψει την αντίστασή του και να πετύχει το σκοπό του με το ίδιο όπλο, το σιδερένιο λοστό, του έσπασε το ένα χέρι στον καρπό, όταν αυτός προσπαθούσε να αποτρέψει τα χτυπήματα στο κεφάλι και να σώσει τη ζωή του.

Σύμφωνα με τα όσα περιέγραψε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, η εγκληματική αυτή συμπεριφορά κατά του Χριστόφορου Ζωγράφου «φωτογραφίζει» ως ηθικό αυτουργό το Δημήτρη Μελισσανίδη.

Σύμφωνα με το Βαγγέλη Μαρινάκη, ακριβώς η ίδια εγκληματική συμπεριφορά με το ίδιο ακριβώς modus operandi είχε συμβεί και την προηγούμενη χρονιά κατά του μέλους της ΚΕΔ και παλαιού διεθνούς διαιτητού Τσαχιλίδη, κατά σύμπτωση πάλι μετά από διαμαρτυρίες τότε του Ερασιτεχνικού Σωματείου ΑΕΚ, του οποίου χρηματοδότης – αφεντικό ήταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης, για τις εις βάρος της ΑΕΚ διαιτησίες από διαιτητές που όριζε ο Τσαχιλίδης, ο οποίος ήταν αρμόδιος να ορίζει τους διαιτητές της κατηγορίας, στην οποία αγωνιζόταν πέρσι η ΑΕΚ και ο οποίος αμέσως μετά έντρομος παραιτήθηκε από τη θέση του. Η καταγγελία Μαρινάκη μέχρι σήμερα δεν έχει διαψευσθεί από τον Τσαχιλίδη. Στην περίπτωση Τσαχιλίδη πάλι είχε εμφανιστεί μοτοσικλετιστής με κράνος και λοστό, για να διαπράξει το έγκλημα σε βάρος του.

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, η ίδια ακριβώς εγκληματική συμπεριφορά, με τον ίδιο τρόπο, δηλ. μοτοσικλετιστής με λοστό ή μεταλλικό πτυσσόμενο κλομπ έδρασε και εις βάρος του μέλους της ΚΕΔ Καλύβα, διδασκάλου στο επάγγελμα, ο οποίος μετά από λίγο χρονικό διάστημα από την επίθεση εις βάρος του Τσαχιλίδη και αφού προηγουμένως υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες μέσω του φίλα προσκείμενου προς την ΠΑΕ ΑΕΚ έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου για διαιτησίες από διαιτητές που όριζε η επιτροπή, στην οποία μέλη ήσαν οι Τσαχιλίδης και Καλύβας, δέχθηκε εγκληματική επίθεση εις βάρος του και νοσηλεύθηκε για αρκετές ημέρες σε νοσοκομείο.

Κατόπιν των ως άνω ο οποιοσδήποτε καλόπιστος πολίτης θα ανέμενε από τον Αθλητικό Εισαγγελέα Αθηνών αμέσως να δώσει εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, όπου την αμέσως επομένη ημέρα, δηλ. την Παρασκευή, θα καλούντο να καταθέσουν όλοι οι γνωρίζοντες τι ακριβώς συνέβη και συγκεκριμένα οι Βαγγέλης Μαρινάκης, Χριστόφορος Ζωγράφος, Γιώργος Σαρρής, Γιάννης Ανδριανός, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, ο πρόεδρος της ΔΕΑΒ, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πατρών και κυρίως εγώ προσωπικώς, αφού, εκτός των δραστών, των θυμάτων και των καταγγελλόντων, προκύπτει και εμπλοκή ανωτάτων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, διότι ο στόχος όλης αυτής της παράνομης συμπεριφοράς ήταν να οριστεί επίορκος διαιτητής, ο οποίος θα ωφελούσε την ΑΕΚ και θα έβλαπτε την ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ και επειδή αυτός ο κύριος στόχος δεν επετεύχθη, έγινε και η απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος του Χριστόφορου Ζωγράφου, για να τιμωρηθεί αυτός παραδειγματικά, γιατί δεν υπέκυψε στους εκβιασμούς, και «στήθηκε» η αναβολή του αγώνα με συμμετοχή των ως άνω αξιωματικών, αφενός μεν γιατί δεν επελέγη ο διαιτητής που ήθελε ο Μελισσανίδης, οπότε, αν είχε επιλεγεί, θα ήταν αδιάφορο αν θα παίξουν οι 4 παίκτες που δεν αγωνίζονταν και ο αγώνας θα διεξαγόταν χωρίς να αναβληθεί, αφού η ΠΑΕ ΑΕΚ θα είχε την εύνοια της διαιτησίας και θα κέρδιζε ούτως ή άλλως, αφετέρου δε γιατί σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα ετέθη σε εφαρμογή το εναλλακτικό σχέδιο, δηλ. η αναβολή του αγώνα, ώστε την ημέρα που θα οριζόταν, να συμμετέχουν οι 4 ποδοσφαιριστές, όπως και πράγματι έγινε.

Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι το «στήσιμο» της αναβολής και η ανυπαρξία της αιτίας, δηλ. ο εορτασμός της 17 Νοεμβρίου, αποδεικνύεται και από το επιχείρημα ότι είναι η πρώτη φορά που ο Αστυνομικός Διευθυντής Πατρών, ο Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ και ο Πρόεδρος της ΔΕΑΒ ζητούν αναβολή αγώνα με τη συγκεκριμένη δικαιολογία, αφού ακριβώς την προηγούμενη χρονιά, όχι την προηγουμένη του εορτασμού της 17 Νοεμβρίου, αλλά ανήμερα του εορτασμού της 17 Νοεμβρίου διεξήχθη στην Πάτρα το απόλυτης επικινδυνότητος τοπικό ντέρμπι της Παναχαϊκής με τον Παναιγιάλειο, όπου συνεχώς τα τελευταία 20 χρόνια σημειώνονται επεισόδια και όπου καλούνται να διασφαλίσουν την ασφάλεια των θεατών μονάδες αστυνομίας και εκτός της Πάτρας.

Επειδή ενόψει των ως άνω προκύπτει ότι είναι ενδεδειγμένη η διερεύνηση της διαπράξεως των εγκλημάτων της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή, αλλά και της παραβάσεως καθήκοντος.

Επειδή προσάγω και επικαλούμαι και τα δημοσιεύματα, τα οποία αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς μου.

Επειδή η παρούσα μηνυτήρια αναφορά είναι βάσιμη ουσιαστικά και νομικά.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ – ΑΙΤΟΥΜΑΙ

Όπως αμέσως μόλις μελετήσετε την παρούσα, αλλά και τα δημοσιεύματα που προσκομίζω, να διατάξετε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, δίνοντας την εντολή να τη διενεργήσει ο αρμόδιος Αθλητικός Εισαγγελέας ή ο οποιοσδήποτε άλλος Εισαγγελέας που υπηρετεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2014

Ο ΥΠΟΒΑΛΛΩΝ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ».

Σχετικά άρθρα