Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Πότε πρέπει να βγάλει το παιδί τα κρεατάκια;
Πότε πρέπει να βγάλει το παιδί τα κρεατάκια; thumbnail

Πότε πρέπει να βγάλει το παιδί τα κρεατάκια;

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής 


Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) βρίσκονται στο βάθος της μύτης και μόνον ο Ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να τα δει από το λαιμό με ειδικό καθρεφτάκι. Ανήκουν όπως και οι αμυγδαλές στο «αμυντικό σύστημα» του σώματος, αφού ο ρόλος τους είναι η δειγματοληψία των μικροβίων και η παραγωγή αντισωμάτων.


Στην παιδική ηλικία που το παιδί «πρωτογνωρίζεται» με τα μικρόβια και τους ιούς του περιβάλλοντος, τα κρεατάκια  μεγαλώνουν λόγω …φόρτουεργασίας, όπως ακριβώς μεγαλώνει ένας μυς που γυμνάζεται (αντιδραστική υπερτροφία). Στην εφηβεία όμως τα κρεατάκια πρέπει να έχουν «μαζέψει» και να έχουν ασήμαντο μέγεθος.


Τα παιδιά με υπερτροφικά κρεατάκια παθαίνουν συνεχώς ωτίτιδες, δεν κοιμούνται καλά, ροχαλίζουν και δεν αναπτύσσονται σωστά.


 


Δυστυχώς, σε μερικά παιδιά τα κρεατάκια παραμένουν μόνιμα μεγάλα σε σημείο να φράζουν τη μύτη. Πολλές φορές μάλιστα τα ίδια τα κρεατάκια μολύνονται (οξεία αδενοϊδίτιδα) με αποτέλεσμα να πρήζονται ακόμα περισσότερο και να αρχίσουν να δημιουργούν προβλήματα, ειδικά αν η λοίμωξη διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες (χρόνια αδενοϊδίτιδα).


Τα υπερτροφικά κρεατάκια εκτός από το ότι αποτελούν τα ίδια πλέον «δεξαμενή» μικροβίων, φράζουν τελείως τη μύτη και το παιδί αναγκάζεται να αναπνεύσει από το στόμα. Ακόμα χειρότερα, φράζουν και τα σωληνάκια που αερίζουν το αυτί (Ευσταχιανές σάλπιγγες) και το αυτί γεμίζει με υγρό που μολύνεται (οξεία μέση ωτίτιδα). Το παιδί για μήνες μπορεί να έχει καταρροή, να είναι κουρασμένο και χωρίς ζωντάνια, να βήχει, να έχει πονοκέφαλο και να μην έχει όρεξη να φάει, αφού δεν έχει όσφρηση, άρα ούτε και γεύση!


Η απόφραξη της αναπνοής από τη μύτη προκαλεί ακόμα πιο σοβαρά προβλήματα: παραμορφώνεται το πρόσωπο και «πετάνε» τα δόντια προς τα εμπρός (αδενοειδές προσωπείο), το παιδί ροχαλίζει και κάνει άπνοιες με αποτέλεσμα να μην ξεκουράζεται και να μην αναπτύσσεται σωματικά (μικροκαμωμένο παιδί) ή πνευματικά (πνευματική υστέρηση), ενώ η μείωση της ακοής από το υγρό στα αυτιά εμποδίζει την μάθηση και τη σωστή ομιλία.


Η μοναδική και σωτήρια λύση είναι η αφαίρεση των αδενοϊδών εκβλαστήσεων με Αδενοτομή, μια  ανώδυνη μικρο-επέμβαση που δεν απαιτεί νοσηλεία και η διάρκειά της είναι 20-30 λεπτά.


 


Ο πιο συχνός Μύθος


«Μου είπαν πως όταν μεγαλώσει το παιδί θα μικρύνουν τα κρεατάκια και πως δεν πρέπει να τα βγάλουμε γιατί είναι φίλτρο» ή «μου είπαν πως αν αφαιρεθούν τα κρεατάκια σε μικρή ηλικία ξαναβγαίνουν».


 


Η Αλήθεια


Εφόσον τα κρεατάκια «δουλεύουν» σωστά, ναι, είναι φίλτρο. Όταν όμως διογκωθούν και κλείσουν τη μύτη και τις Ευσταχιανές σάλπιγγες, σημαίνει πως έχουν πλέον …χαλάσει και δεν λειτουργούν πλέον σαν φίλτρο αλλά προκαλούν μόνο προβλήματα, τα οποία είναι και σοβαρά.  Αν υπάρχει υπερτροφία των αδενοϊδών, μέχρι να μεγαλώσει το παιδί η ζημιά που θα έχει γίνει θα είναι σοβαρή και μόνιμη. Αν η αφαίρεση στα κρεατάκια γίνει σωστά και με ακρίβεια ώστε να μην παραμείνουν υπολείμματα, δεν ξαναβγαίνουν ποτέ και το παιδίθεραπεύεται οριστικά.


 


Τι να κάνετε


Αν το παιδί ροχαλίζει, αναπνέει με ανοιχτό το στοματάκι, δεν ακούει καλά, είναι συνεχώς κρυωμένο, αδύναμο ή υποτονικό, πρέπει να το δει το συντομότερο ένας Ωτορινολαρυγγολόγος. Η παρέμβασή του μπορεί να είναι σωτήρια για τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού σας.


Διαβάστε τη συνέχεια στο www.nowdoctor.gr


 


www.nowdoctor.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X