Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Νέο Νομοσχέδιο – Ιθαγένεια μετά τα 18 στα παιδιά νόμιμων μεταναστών
Νέο Νομοσχέδιο - Ιθαγένεια μετά τα 18 στα παιδιά νόμιμων μεταναστών thumbnail

Νέο Νομοσχέδιο – Ιθαγένεια μετά τα 18 στα παιδιά νόμιμων μεταναστών

Νέο νομοσχέδιο τροποποιεί τις διατάξεις του νόμου Ραγκούση και δίνει το δικαίωμα σε μετανάστες δεύτερης γενιάς που διαμένουν στην ελληνική επικράτεια να αποκτήσουν μετά την ενηλικίωσή τους ελληνική ιθαγένεια – Πιο αυστηρά τα κριτήρια – Αναλυτικά οι προϋποθέσεις 


Μετά τα 18 χρόνια θα αποκτούν οι μετανάστες δεύτερης γενιάς το δικαίωμα να αιτηθούν την ελληνική ιθαγένεια, όπως προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Η πρόβλεψη αυτή δεν αφορά τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, αφού γι ' αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει ξεκαθαρίσει το τι θα συμβεί και θα αναλάβει σχετική επιτροπή κώδικα ιθαγένειας. 


Η σύσταση της επιτροπής αυτής θα προβλέπεται στο νομοσχέδιο που να κατατεθεί. Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο Ραγκούση, τις διατάξεις του οποίου τροποποιεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, υπήρχε η πρόβλεψη απόκτησης ιθαγένειας για όσα παιδιά μεταναστών γεννιούνται στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που έχει σταλεί στα συναρμόδια υπουργεία, οι μετανάστες δεύτερης γενιάς θα αποκτούν δικαίωμα υποβολής αιτήματος για ιθαγένεια εφ´ όσον:

– έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση εννέα τάξεων σε ελληνικό σχολείο
– έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε ελληνικό σχολείο
– έχουν πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ και απολυτήριο Λυκείου

Ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να καταθέτει την αίτηση από τα 16 ετών και θα λαμβάνει την Ιθαγένεια μετά τα 18.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμενόταν να κατατεθεί ήδη από τον Φεβρουάριο του 2013, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νομού Ραγκούση του 2010. Τότε την τροποποίηση των διατάξεων είχε αναλάβει ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου.

Η διαφορά του νόμου Ραγκούση με τον νόμο που πρόκειται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή είναι η εισαγωγή της παραμέτρου της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.


Μόνο μετά την ενηλικίωσή τους θα μπορούν να αποκτούν ιθαγένεια οι μετανάστες δεύτερης γενιάς, όπως προβλέπεται με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Πρόκειται για νομοσχέδιο που τροποποιεί τις διατάξεις του νόμου Ραγκούση του 2010 μετά την απόφαση του ΣτΕ τον Φεβρουάριο του 2013 όπου κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την εφαρμογή του νόμου Ραγκούση προ της απόφασης του ΣτΕ από τα 200.000 παιδιά δεύτερης γενιάς μόνο 6.000 είχαν κάνει χρήση των διατάξεων για απόκτηση ιθαγένειας, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Με τις νέες προωθούμενες ρυθμίσεις, δικαίωμα υποβολής αιτήματος για ιθαγένεια θα έχουν στο εξής όσοι μετανάστες δεύτερης γενιάς έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση ή έχουν αποφοιτήσει από ανώτατα ιδρύματα (ΑΕΙ και ΤΕΙ), αφού προηγουμένως έχουν φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο.

Το δικαίωμα, όμως, αυτό θα κατοχυρώνεται μετά τα 18 έτη οπότε και οι μετανάστες δεύτερης γενιάς θα επιλέγουν αν θα καταθέσουν αίτηση για χορήγηση άδειας διαμονής, ή θα ζητήσουν ελληνική ιθαγένεια.

Ωστόσο, σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα όσων παιδιών μεταναστών γεννήθηκαν στην Ελλάδα, το οποίο παραπέμπεται σε ειδική επιτροπή κώδικα ιθαγένειας που θα συσταθεί με το νομοσχέδιο και θα αναλάβει να καταλήξει σε κάποια πρόταση.

 

protothema

 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X