Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Χυτήρης-Τσιπλάκος παραπέμπονται μαζί με Καρατζαφέρη
Χυτήρης-Τσιπλάκος παραπέμπονται μαζί με Καρατζαφέρη thumbnail

Χυτήρης-Τσιπλάκος παραπέμπονται μαζί με Καρατζαφέρη

Εκτός από το θέμα Καρατζαφέρη, η Επιτροπή πόθεν έσχες ασχολήθηκε και με τις υποθέσεις του Τηλέμαχου Χυτήρη και Αριστείδη Τσιπλάκου.


Εκτός από το «καυτό» ζήτημα του Γιώργου Καρατζαφέρη και με τις offshore στις οποίες φέρεται να είχαν μεταφερθεί χρήματα από μίζες για τα εξοπλιστικά, η επιτροπή πόθεν έσχες ασχολήθηκε και με άλλες υποθέσεις.


Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Επιτροπής παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη και οι Αριστείδης Τισμπλάκος, πρώην βουλευτής ΝΔ, και Τηλέμαχος Χυτήρης, πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ, καθώς ο αναδρομικός έλεγχος έδειξε αναντιστοιχίες.


Οι ελεγκτές εντόπισαν απόκλιση μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων τους και των τραπεζικών τους λογαριασμών, που ξεπερνά το σχετικό όριο των 40.000 ευρώ.


 


Για κακούργημα παραπέμπεται ο Καρατζαφέρης


 


Για ανειλικρινή δήλωση πόθεν έσχες, αλλά και για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος – Καταγγελία Χρυσοβελώνη ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έχει και τρίτη offshore στην κατοχή του – Η υπόθεση παραπέμπεται τόσο στον εισαγγελέα Εφετών, όσο και στο Ελεγκτικό Συνέδριο που ζητά την επιστροφή συνολικά 1,65 εκατ. ευρώ από τα επίμαχα εμβάσματα προς τις offshore


Την παραπομπή του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη στη Δικαιοσύνη για ανειλικρινή δήλωση πόθεν έσχες αποφάσισε ομόφωνα η επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής, μετά και το πόρισμα που έλαβαν από τους ορκωτούς λογιστές.


 Ωστόσο, σύμφωνα με τους δικαστικούς που μετέχουν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και οι οποίοι έχουν γνώση του περιεχομένου της δικογραφίας, προκύπτει ευθέως και το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Με τον τρόπο αυτό, το κατηγορητήριο που σχηματίζεται γίνεται ιδιαιτέρως επιβαρυντικό για τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, καθώς περιλαμβάνει τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, την παράνομη κατοχή εξωχώριων εταιρειών και της ανειλικρινούς δήλωσης πόθεν έσχες.

Ειδικότερα, ενημέρωσαν τα μέλη της Επιτροπής πως τα τρία εμβάσματα, ύψους 1,65 εκατ. ευρώ από την εταιρεία εξοπλιστικών Κεστρέλ, δεν ήταν δάνειο, αλλά από αθέμιτη συναλλαγή και καταβολές από μίζες για τη διευκόλυνση προμηθειών εξοπλιστικών.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί καταγγελία της βουλευτού των ΑΝΕΛ, Μαρίνας Χρυσοβελώνη, περί ύπαρξης και τρίτης offshore εταιρείας, συμφερόντων του προέδρου του ΛΑΟΣ.

Η βουλευτής και μέλος της Επιτροπής κατέθεσε έγγραφα του βρετανικού οργανισμού που κρατά τα μητρώα των offshore εταιρειών, σύμφωνα με τα οποία, όπως λέει, η εταιρεία “Deckrock ltd”  ανήκει στον κ. Καρατζαφέρη.

Σε κάθε περίπτωση, το διαβιβαστικό της Επιτροπής προς τον εισαγγελέα Εφετών θα αναφέρει πως από τον έλεγχο που διενεργήθηκε, προέκυψε πως ο κ. Καρατζαφέρης δεν δήλωνε στα πόθεν έσχες του τις δύο offshore εταιρείες, Catalina και Homeric.

Πέραν αυτού, επιστολή θα σταλεί και προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να υπάρξει καταλογισμός για τον αδικαιολόγητο πλουτισμό του προέδρου του ΛΑΟΣ.

Ερωτήματα και για τους ορκωτούς λογιστές

Την ίδια στιγμή τα μέλη της Επιτροπής δεν έκρυψαν τον… προβληματισμό τους έναντι των ορκωτών λογιστών που είχαν αναλάβει τους ελέγχους στον κ. Καρατζαφέρη. Τα μέλη της Επιτροπής διερωτώνται γιατί τόσο στους τελευταίους ελέγχους, όσο και στον αναδρομικό έλεγχο, οι ορκωτοί λογιστές, οι οποίοι μάλιστα πληρώθηκαν 800.000 ευρώ γι' αυτή τη δουλειά δεν εντόπισαν το παραμικρό στοιχείο από τις offshore και τα διακινούμενα εμβάσματα…

Παραπέμπονται και οι Αρ. Τσιμπλάκος και Τ. Χυτήρης

Πέραν αυτών τα μέλη της επιτροπής έκριναν ότι από τα ευρήματα του αναδρομικού ελέγχου προκύπτει η ανάγκη παραπομπής στην Δικαιοσύνη των πρώην υπουργού της ΝΔ κ.κ. Αριστείδη Τσιμπλάκου και του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχου Χυτήρη. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελεγκτές εντόπισαν διαφορές που ξεπερνούν το σχετικό όριο των 40.000 ευρώ μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων τους και των τραπεζικών τους καταθέσεων. Οι ελεγχόμενοι είχαν κληθεί για εξηγήσεις οι οποίες όμως δεν ικανοποίησαν τους ορκωτούς λογιστές.

Πέραν αυτών, κατά την συνεδρίαση αποφασίστηκε να ζητηθούν περαιτέρω εξηγήσεις από τον κ. Νίκο Κωνσταντόπουλο και την κυρία Μαριέττα Γιαννάκου. Υπενθυμίζεται, ο αναδρομικός έλεγχος έδειξε ότι στο πόθεν έσχες του πρώην προέδρου του ΣΥΝ για το οικονομικό έτος 2002 δεν δικαιολογούταν ποσό 68.000 ευρώ. Οι ελεγκτές ζήτησαν εξηγήσεις και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ προσκόμισε απόδειξη από την οποία προκύπτει ότι το ποσό αντιστοιχεί σε δάνειο που έλαβε από το κόμμα. Ο ίδιος σε συνομιλία του με δημοσιογράφους εξήγησε ότι η υπόθεση είναι γνωστή από το 2003 καθώς η σχετική βεβαίωση για την λήψη δανείου συνόδευε την περιουσιακή κατάσταση που είχε καταθέσει τότε στην Βουλή. Ωστόσο η απάντηση δεν ικανοποίησε ορισμένα μέλη της επιτροπής. Αναφορικά με την κυρία Γιαννάκου το πρόβλημα εντοπίστηκε την περίοδο που βρισκόταν σε διάσταση με τον σύζυγό της και αδυνατούσε να δηλώσει τις μεταβολές στην περιουσιακή της κατάσταση.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X