Αρχική / Υγεία / Ορθοπεδική / Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου στη μέση
Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου στη μέση thumbnail

Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου στη μέση

Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου στη μέση. Μια εικόνα, χίλιες λέξεις ή …….. χίλιες συμφορές.


Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι ένα ακτινολογικό εύρημα σε μια εξέταση της μέσης, με αξονικό ή ακόμη καλύτερα, μαγνητικό τομογράφο. Η μαγνητική τομογραφία της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι μια σειρά από εικόνες, οι οποίες μπορούν να αναπαράγουν χιλιάδες λέξεις, περιγράφοντας την ανατομία της περιοχής και τις μεταβολές που φαίνονται σε αυτήν.


Ένα από τα πιο συχνά ευρήματα της πιο ενδεδειγμένης απεικονιστικής εξέτασης για τη διερεύνηση της παθολογίας της μέσης, (μαγνητική τομογραφία) είναι η κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου, η οποία μπορεί να παρατηρηθεί σε ένα ή και περισσότερα επίπεδα της σπονδυλικής στήλης. Είναι εκπληκτικά εντυπωσιακό, το τι επιρροή ασκεί αυτή ακριβώς η εικόνα, στην κρίση και τη συμπεριφορά των πάσχοντων από οσφυαλγία/ ισχιαλγία.


Η οσφυαλγία, είναι ένα σύμπτωμα και όχι διάγνωση πάθησης, όπως κακώς έχει εννοηθεί και συχνά περιγράφεται, ακόμη και από επαγγελματίες υγείας, το οποίο σύμπτωμα, μπορεί να προκληθεί από μη ειδική αιτία (μη ειδική οσφυαλγία) αλλά και από πολλές άλλες, συγκεκριμένες αιτίες. Η διάγνωση της αιτίας της οσφυαλγίας (μπορεί να είναι περισσότερες από μία στον ίδιο ασθενή) είναι πολύ περίπλοκη. Υπάρχουν πολλές και διάφορες ανατομικές δομές που μπορεί να προκαλούν οσφυαλγία/ισχιαλγία.

 • - Οι παρασπονδυλικοί μύες και οι σύνδεσμοι

 • - Οι νευρικές ρίζες που εξέρχονται από τα μεσοσπονδύλια τρήματα, οι οποίες μπορεί να φλεγμαίνουν

 • - Οι μικροί νευρικοί κλάδοι των ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων (οι αρθρώσεις που ενώνουν τους σπονδύλους μεταξύ τους), που μπορεί να είναι ερεθισμένοι

 • - Τα σπονδυλικά σώματα

 • - Οι ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις (σπονδυλοαρθρίτιδα)

 • - Οι ίδιοι οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι

 • - Οι ιερολαγόνιες αρθρώσεις που μεταφέρουν το βάρος του κορμού από την σπονδυλική στήλη προς τη λεκάνη και τα πόδια.

 • - Οι αρθρώσεις των ισχίων με τη λεκάνη


 


Παρά λοιπόν την ποικιλία των παθήσεων που μπορεί να προκαλούν οσφυαλγία, οι ασθενείς που επισκέπτονται το Ιατρείο Διάγνωσης και Θεραπείας Πόνου, της Ευρωκλινικής Αθηνών, έχουν ένα κοινό στην περιγραφή του προβλήματός τους. Μόλις ερωτηθούν για το πρόβλημά τους, πιάνουν την μαγνητική τομογραφία που έχουν ήδη κάνει και λένε: Γιατρέ, πονάει η μέση μου, μου βρήκανε δύο κήλες. Ορίστε δείτε τις, στην μαγνητική που έχω βγάλει.


Θα ήταν λοιπόν απόλυτα λογικό στην κρίση του ασθενούς, αλλά και του ασφαλιστικού του ταμείου, εφόσον η οσφυαλγία επιμένει και ταλαιπωρεί τον ασθενή, βρέθηκε και η κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου, να την αφαιρέσουμε χειρουργικά και όλα θα πάνε καλά………έτσι απλά!


Είναι όμως αυτή, η ορθή αντιμετώπιση του πάσχοντος από οσφυαλγία και κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου; Γιατί εδώ πρόκειται να εφαρμοστεί μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση, χωρίς επίσημη διάγνωση, μια και η οσφυαλγία είναι όπως είπαμε σύμπτωμα και η κήλη στην μαγνητική τομογραφία, μονάχα μια εικόνα…. Και όπως είπε κάποτε ο Boden, διάσημος χειρουργός σπονδυλικής στήλης στις Η.Π.Α, " διάγνωση που βασίζεται μόνον στα ευρήματα της μαγνητικής τομογραφίας και δεν συνοδεύεται από αντικειμενικά κλινικά ευρήματα, πιθανότατα δεν αναδεικνύει την πραγματική αιτία του πόνου και η απόφαση διενέργειας μιας χειρουργικής επέμβασης στη σπονδυλική στήλη, όχι μόνον δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά ίσως είναι και το πρώτο βήμα προς την καταστροφή " !!!


Αυτό λοιπόν που δεν γνωρίζουν οι πάσχοντες, δείχνοντας την μαγνητική τομογραφία και δηλώνοντας την πάθησή τους δια του πορίσματος της εικόνας μιας ακτινολογικής εξέτασης, είναι ότι σύμφωνα με δημοσιευμένη μελέτη της Cleveland Pain Clinic, η οποία εκτίμησε τα ευρήματα της μαγνητική τομογραφίας στην μέση, 76 ασυμπτωματικών, χωρίς απολύτως κανένα πόνο δηλαδή, ανθρώπων, βρέθηκε ότι αυτοί παρουσίαζαν διάφορα σοβαρά ευρήματα.Ηλικία ΕξεταζόμενωνΚάτω από 60 ετώνΠάνω από 60 ετώνΚήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου22%36%Σπονδυλική στένωση1%21%Πρόπτωση δίσκου54%79%Εκφύλιση μεσοσπονδύλιου δίσκου46%93% 


22% λοιπόν των ασθενών κάτω των 60 ετών και 36% άνω των 60 ετών, βρέθηκαν να έχουν κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου στην μέση, χωρίς όμως οι ίδιοι να υποφέρουν από κανένα σύμπτωμα!!!


Χίλιες……. Συμφορές λοιπόν, μπορεί να συμβούν, αν ο ασθενής με κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου και οσφυαλγία, στον οποίο δεν έχει τεθεί πραγματική και τεκμηριωμένη κλινικά και όχι εικονικά (με μαγνητική τομογραφία) διάγνωση, υποβληθεί τελικά σε μια αχρείαστη χειρουργική θεραπεία. Ο ίδιος ο ασθενής θα συνεχίσει να υποφέρει, από το ίδιο πρόβλημα που είχε και προεγχειρητικά, εφόσον τελικά δεν αντιμετωπίστηκε η πραγματική αιτία του πόνου, ενώ αν είναι και άτυχος, μπορεί στην προϋπάρχουσα πάθησή του να προστεθεί και μια καινούρια, περισσότερο επικίνδυνη και δύσκολη στη θεραπεία, όπως κάποια δυσλειτουργία νευρικής ρίζας, αστάθεια της σπονδυλικής στήλης, λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, μηνιγγοκήλη, σύνδρομο χρόνιου νευροπαθητικού πόνου κ.λ.π κάνοντας με αυτόν τον τρόπο το πρώτο βήμα προς την καταστροφή…..


Και φυσικά, μαζί με τους ασθενείς που δεν διαχειρίζονται σωστά την πάθησή τους και οδηγούνται σε καταστροφή, καταστρέφεται και η οικονομία των κρατών και των ασφαλιστικών ταμείων, δημιουργώντας καθοριστικές ρωγμές στην προσπάθεια των ίδιων των ασφαλισμένων, να στηρίξουν το οικοδόμημα της οικονομίας με τις ήδη σαθρές ρίζες, όπως όλοι, πολύ καλά γνωρίζουμε, ζώντας τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.


Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον αναθεώρησης της πολιτικής, των αξιών, των προτεραιοτήτων,  της αισθητικής και της ηθικής, οι αρμόδιοι φορείς θέτουν πλέον τον ίδιο τον άνθρωπο, με τη βοήθεια της εξέλιξης της υψηλής τεχνολογίας, υπεύθυνο των αποφάσεων του και τον καλούν να διαχειριστεί ο ίδιος τα προβλήματά του, εργασιακά, κοινωνικά, υγείας με μεγαλύτερη ωριμότητα και γνώση. Μιλάμε λοιπόν για την οικονομία της γνώσης, για την οποία πολύτιμη και απαραίτητη, είναι η εύκολη πρόσβαση στην έγκυρη και εξειδικευμένη πληροφορία, για διαφορετικά θέματα και προβλήματα.


Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας, (Τηλεϊατρική, ηλεκτρονικός φάκελος ασθενών, κλινικοί αλγόριθμοι, κ.λ.π) που ήδη στις προηγμένες χώρες της Δύσης εφαρμόζονται και διαρκώς εξελίσσονται, αποτελούν τη λύση στο ανθρωποκεντρικό μοντέλο υγείας, το οποίο έχει αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εδραιωθεί σε όλες τις χώρες μέλη, στοχεύοντας στην μείωση του κόστους, την καλύτερη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, χωρίς κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και γεωγραφικούς περιορισμούς.


Τι θα λέγατε λοιπόν αν ο ασθενής με οσφυαλγία, πριν επισκεφθεί έναν ιατρό ή αφού έχει λάβει μια ιατρική γνώμη και ψάχνει για μια δεύτερη άποψη, ή ο ασθενής που ζει σε μια απομακρυσμένη περιοχή, χωρίς τη δυνατότητα να συμβουλευθεί για το πρόβλημά του έναν ειδικό ιατρό, είχε στη διάθεση του, χάρη στην τεχνολογία της πληροφορικής και των επικοινωνιών (υπολογιστής, smartphone, tablet) ένα αυτοματοποιημένο σύστημα διάγνωσης και συμβουλευτικής καθοδήγησης με αυτοματοποιημένο τρόπο και μηδαμινό κόστος; 


Τα αυτοματοποιημένα συστήματα υποστήριξης ασθενών αλλά και ιατρών είναι ηλεκτρονικές εφαρμογές σχεδιασμένες από επιστήμονες με ειδική γνώση και μεγάλη εμπειρία και βασίζονται σε υπάρχουσα τεκμηριωμένη γνώση και διεθνείς οδηγίες, για τη διάγνωση και διαχείριση διαφόρων παθήσεων. Ένα τέτοιο σύστημα σχεδιασμένο για χρήση από ασθενείς, θα μπορούσε να βοηθήσει αυτούς να πάρουν τη σωστή απόφαση, σε συνεργασία με τον ιατρό τους, για την υγεία τους, τη ζωή τους και έμμεσα τη ζωή όλων μας, κάνοντας οικονομία ενέργειας και χρήματος. 


Ας ξεφύγουμε λοιπόν από την εικόνα (μαγνητική τομογραφία..) χωρίς λέξη……. και ας μεταβούμε στην εικονική πραγματικότητα (τεχνολογία), μήπως και έτσι ανακαλύψουμε την πραγματική λύση, στα προβλήματά μας……


 


Γράφει ο Παπαδόπουλος Δημήτριος MD,FIPP – Επεμβατικός Ιατρός


Χρόνιου Πόνου και Σπονδυλικής Στήλης • Fellow of Interventional Pain Practice

 • Πανεπιστημιακός Υπότροφος Ιατρικής Σχολής Αθηνών

 • Διευθυντής Ιατρείου Διάγνωσης και Θεραπείας Πόνου, Ευρωκλινική Αθηνών

 • Ιδρυτής και Επιστημονικός Υπεύθυνος www.e-algos.com Pain Porta

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ


Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στις 15/8/1966 και είναι ιατρός, απόφοιτος της Ιατρικής σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2000-2005 ειδικεύθηκε ως Αναισθησιολόγος στο Γενικό νοσοκομείο Παπανικολάου, Θεσσαλονίκης.


Εκπαιδεύθηκε σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού (Η.Π.Α, ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ) στην ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΝΟΥ, την περιοχική αναισθησία και τους περιφερικούς αποκλεισμούς νεύρων με νευροδιεγέρτη και ασχολείται αποκλειστικά και μόνον με την αντιμετώπιση του υποξύ και χρόνιου πόνου.


Ίδρυσε το πρώτο ιατρείο Επεμβατικής Διαχείρισης Πόνου, στον Ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας, το 2006, στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, από όπου αποχώρησε το Φεβρουάριο του 2012, έχοντας αντιμετωπίσει αποτελεσματικά εκατοντάδες, ποικίλα περιστατικά, με σύγχρονες και πρωτοποριακές, διεθνώς αναγνωρισμένες, θεραπευτικές τεχνικές.


Τον Ιούνιο του 2012 ίδρυσε το Κέντρο Επεμβατικής Θεραπείας Πόνου του ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, με έδρα στις κλινικές ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη από όπου αποχώρησε το 2014.


Τον Ιούνιο του 2014 ιδρύει στην Ευρωκλινική Αθηνών το Ιατρείο Διάγνωσης και Επεμβατικής Θεραπείας Πόνου.


 


ΤΙΤΛΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: • FIPP (FELLOW OF INTERVENTIONAL PAIN PRACTICE) που απέκτησε μετά από εξετάσεις στις Η.Π.Α. Ο συγκεκριμένος τίτλος αποτελεί την κορυφαία παγκόσμια, διαπίστευση στην επεμβατική διαχείριση του πόνου.

 • Πανεπιστημιακός Υπότροφος Ιατρικής Σχολής Αθηνών, του νοσοκομείου Αττικόν – Αθήνα, με γνωστικό αντικείμενο την επεμβατική αλγολογία

 • Διευθυντής του Ιατρείου Διάγνωσης και Επεμβατικής Θεραπείας Πόνου, Ευρωκλινική Αθηνών

 • Ιδρυτής, Συγγραφέας και επιστημονικός υπεύθυνος της Διαδικτυακής Πύλης Πόνου και Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης www.e-algos.com με παγκόσμια επισκεψιμότητα.

 • Είναι μέλος της WIP (ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΝΟΥ)

 • Συνεργάζεται με τα πλέον κορυφαία και εξειδικευμένα κέντρα πόνου του εξωτερικού και συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς συναντήσεις και εκπαιδευτικά σεμινάρια ως εκπαιδευτής.


 


Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος στο παρελθόν από το 1985-2000 υπήρξε καλαθοσφαιριστής του ΗΡΑΚΛΗ, της ΑΕΚ και της ΕΘΝΙΚΗΣ ομάδας και φέρει εθνικούς και διεθνείς τίτλους και διακρίσεις.


 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X