Αρχική / Υγεία / Παιδιατρική / Πότε πρέπει να πάω το παιδί σε ορθοπεδικό;
Πότε πρέπει να πάω το παιδί σε ορθοπεδικό;   thumbnail

Ελευθερία, 32 ετών

Πότε πρέπει να πάω το παιδί σε ορθοπεδικό;

Αναγνώστριά μας ρωτά: 


Χαιρετε. Ο μικρος μου γιος 14 χρονων νιωθει μια ενοχληση πισω χαμηλα σχεδον στο σημειο που εκδηλωνεται η κυστη κοκκυγα. Πριν 5 μηνες που μου το ανεφερε παλι τον πηγα σε χειρουργο. Η διαγνωση ηταν αρνητικη σχετικα με την κυστη κοκκυγα. Το επιβεβαιωσα παιρνοντας κ δευτερη γνωμη. Εδω και 2 μερες νιωθει παλι την ιδια ενοχληση. Υπαρχει περιπτωση να ειναι η μεση του κ να αντανακλα ο πονος εκει; Θα ηθελα την γνωμη σας σχετικα. Σας ευχαριστω. 


Στο ερώτημά σας απαντά ο Παιδίατρος Σωτήρης Πουλής. 


Από την στιγμή που έχετε πάρει δύο γνώμες χειρουργών και τις δύο αρνητικές,είναι μάλλον απίθανο να έχει.Δεν αποκλείεται βέβαια να υπάρχει κάποια κάκωση στο τελικό τμήμα της σπονδυλικής στήλης (στην ουρίτσα του) που να τον ενοχλεί σε ορισμένες κινήσεις ή όταν κάθεται.Υπάρχουν και μυικές κακώσεις,μικρορήξεις συνδέσμων ακόμα και οσφυαλγίες πολύ περιορισμένες που πονούν σ' ένα μόνο σημείο.Ισως ο καλύτερος γιατρός σ'αυτήν την περίπτωση να είναι ο ορθοπεδικός.


 


Διαβάστε επίσης 


Εξάρθρωση αγκώνα στα παιδιά: Μήπως το χεράκι του είναι στραβό;

Για το boro.gr γράφει ο κ. Μιλτιάδης Ζιώγας, Χειρουργός-Ορθοπεδικός:


Μιλτιάδης Ζιώγας


Πρόκειται για μια από τις συχνότερες κακώσεις του αγκώνα σε μικρά παιδιά κάτω  των 5 ετών και ιδιαιτέρως ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών, όπου σε μερικά απ΄ αυτά, ακόμα και μικρή έλξη του άνω άκρου μπορεί να καταλήξει σε πόνο και αδυναμία κάποιων κινήσεων του αγκώνα.


Αιτιολογία- Μηχανισμός πρόκλησης: Οφείλεται σε απότομη έλξη του χεριού του παιδιού από τον συνοδό του ενώ ο αγκώνας βρίσκεται σε έκταση και πρηνισμό (εικ.1), όπως κατά τη διέλευση οδών, κατά την άνοδο σκάλας, ή ακόμα κατά την έλξη για έγερση του παιδιού μετά από πτώση του στο έδαφος, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις (εικ.2). Ενοχοποιείται δε, η χαλάρωση του δακτυλιοειδούς συνδέσμου του αγκώνα που επιτρέπει την κεφαλή της κερκίδας να υπεξαρθρώνεται (γλυστρά) προς τα κάτω (εικ.3).


Εικόνα 1


  πρηνισμός     υπτιασμός


 


 Εικόνα 2: Μερικά παραδείγματα αιτίων πρόκλησης επώδυνου πρηνισμού  


Εικόνα 3: Η παθολογική φυσιολογία του επώδυνου πρηνισμούΚλινική εικόνα: Κατ’ αρχήν το παιδί κλαίει και πονάει και αδυνατεί να κινήσει τον αγκώνα. Μετά μπορεί να συνεχίσει τις ενασχολήσεις του κινώντας όλο το άνω άκρο, αλλά το σταθερό εύρημα είναι ότι δεν μπορεί να κάνει υπτιασμό στον αγκώνα. Στον γιατρό εμφανίζεται κρατώντας τον βραχίονα προς τον κορμό, τον αγκώνα σε μέτρια κάμψη και το αντιβράχιο σε πρηνισμό, ενώ συνήθως δεν χρησιμοποιεί το χέρι του. Αντιδρά δε σε κάθε προσπάθεια παθητικής (από άλλο πρόσωπο) κινητοποίησης του αντιβραχίου, ειδικά σε υπτιασμό. Σημειωτέον ότι ο ακτινολογικός έλεγχος είναι αρνητικός.


Θεραπεία: η ανάταξη πρέπει να γίνεται αμέσως (ή το συντομότερο δυνατό) και δεν απαιτείται αναισθησία. Συνίσταται σε πίεση προς τα άνω της κεφαλής της κερκίδας και ταχέως υπτιασμό. Συνοδεύεται από ακουστό ¨κλίκ¨ καθώς η κεφαλή της κερκίδας ανατάσσεται. Το παιδί αρχίζει να χρησιμοποιεί άμεσα το χέρι του κάνοντας υπτιασμό στον αγκώνα του. Υπάρχουν περιπτώσεις, ειδικά σε μεγαλύτερα παιδιά, όπου ο δακτυλιοειδής σύνδεσμος έχει υποστεί κάποια βλάβη οπότε μπορεί να χρειαστεί ακινητοποίηση. Σε άλλες περιπτώσεις που δεν διαγνωσθεί άμεσα, μπορεί ν΄ αναταχθεί αυτόματα μετά 1-2 ημέρες.


Εκτός από μια αναστάτωση στην οικογένεια, δεν υπάρχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις από τον επώδυνο πρηνισμό. Αν δε, συμβαίνει συχνά θα πρέπει να διδαχθεί στοπεριβάλλον του παιδιού πως θα το ανατάσσει, ώστε να μην προστρέχουν κάθε τόσο στα επείγοντα των Νοσοκομείων.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X