Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Σκάνδαλο με το επικουρικό ταμείο της Alpha Bank
Σκάνδαλο με το επικουρικό ταμείο της Alpha Bank thumbnail

Σκάνδαλο με το επικουρικό ταμείο της Alpha Bank

Προσφυγή στο Πρωτοδικείο κατέθεσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων στην Alpha Bank, καθώς το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, το αυτοδιαχειριζόμενο επικουρικό ταμείο τους χρεοκόπησε, έπειτα από την αποκάλυψη πως πρώην συνδικαλιστές και νυν συνταξιούχοι ακόμη και με εισφορές 715,13 ευρώ για το σύνολο του ασφαλιστικού τους βίου, λαμβάνουν συντάξεις που έως σήμερα, ανέρχονται σε 194.161,66 ευρώ.


Πρόκειται για εργαζόμενους της πρώην Ιονικής Τράπεζας, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν λίγα μόλις χρόνια μετά τη δημιουργία του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, αναγνωρίζοντας όμως 35ετή ασφάλιση!


Ετσι, ο σύλλογος προχωρά στη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου εγγυημένων εισφορών. "Hρθε η ώρα να φτιάξουμε όλοι μαζί ένα επαγγελματικό Ταμείο, που πάνω από όλα θα διασφαλίζει τα χρήματά μας", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος, αφήνοντας ταυτόχρονα σαφή υπονοούμενα για τη στάση συνδικαλιστών: "Ο σύλλογός μας, όπως και όλοι οι σύλλογοι των εργαζομένων που τα μέλη τους είναι ασφαλισμένοι στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ αποφάσισαν να προστατέψουν τις εισφορές μιας ζωής (εργαζομένου και εργοδότη) και να εγκαταλείψουν αυτό το τερατούργημα που δημιούργησαν οι τότε συνδικαλιστές και σημερινοί παλαιοί συνταξιούχοι".


Οπως λέει, ο σύλλογος έχει καταθέσει αγωγή στο Πρωτοδικείο για συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας του Ταμείου, ύψους 230 εκατ. ευρώ (που είναι τοποθετημένα σε προθεσμιακές καταθέσεις, αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές).


Επιπλέον, στη διάθεση της σημερινής διοίκησης του Ταμείου βρίσκεται φάκελος με στοιχεία που αφορά περισσότερους από 2.300 παλαιούς συνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν συντάξεις ακόμη και 25.000% υψηλότερες από τις εισφορές που έχουν καταβάλει.


Μεταξύ των παραδειγμάτων που παραθέτουν οι νυν ασφαλισμένοι, που όπως υποστηρίζουν βλέπουν το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ να καταρρέει στα χέρια τους και τους παλαιούς συνταξιούχους να μετατρέπουν το ταμείο σε πυραμίδα, είναι συνταξιούχος που συνολικά κατέβαλε ως εισφορές 1.097,92 ευρώ και μέχρι σήμερα, έλαβε συντάξεις που ξεπερνούν τις 198.000 ευρώ ή άλλος που κατέβαλε 785,06 ευρώ σε ολόκληρο τον ασφαλιστικό του βίο, και λαμβάνει επικουρικές που συνολικά ανέρχονται σε 194.000 ευρώ!


Ο σύλλογος θεωρεί ότι η διοίκηση του Ταμείου "προσπάθησε τα τελευταία χρόνια να περισώσει ό,τι μπορεί". Κατηγορεί, όμως, τους παλαιούς συνταξιούχους, που εμπόδισαν την τροποποίηση του καταστατικού και ουσιαστικά απαγόρευσαν "κάθε μορφή νοικοκυρέματος, που θα διασφαλίζει έστω τις εισφορές των εργαζομένων και των νέων συνταξιούχων".


Από το 2013, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου στο οποίο συμμετέχουν εκτός από τον Σύλλογο της Alpha Bank, ο Ενωτικός Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας EFG Eurobank Ergasias και ο Ενωτικός Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς, έλαβε απόφαση για επιβολή ανώτατου πλαφόν στις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, της τάξης των 390 ευρώ, με στόχο τη βιωσιμότητα του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.


Σημειώνετεαι ότι το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ ιδρύθηκε το 1977 και καλύπτει το κομμάτι της επικούρησης συνταξιούχων που προέρχονται αποκλειστικά από τις πρώην τράπεζες Ιονική, Εργασίας, Κρήτης, Marfin, την Εθνοκάρτα και την Τράπεζα Αττικής.
Πηγή: axortagos.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X