Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Εμφάνιση κονδυλωμάτων στις έφηβες, τι πρέπει να κάνουν αφού ξεκινήσουν το σεξ;
Εμφάνιση κονδυλωμάτων στις έφηβες, τι πρέπει να κάνουν αφού ξεκινήσουν το σεξ; thumbnail

Εμφάνιση κονδυλωμάτων στις έφηβες, τι πρέπει να κάνουν αφού ξεκινήσουν το σεξ;

ΗPV: ένας εχθρός που μπορούμε να νικήσουμε


O ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ΗPV) είναι ένας ιός, που μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή όταν γίνεται χωρίς προφύλαξη. Η μόλυνση από τον ιό μπορεί να προκαλέσει κάποιες φορές βλάβες στο γεννητικό σύστημα αντρών και γυναικών. Υπάρχουν πάνω από 200 τύποι του ιού. Συνήθως προσβάλλει άτομα νεαρής ηλικίας και οι περισσότερες γυναίκες μολύνονται από τον ιό τα πρώτα χρόνια της σεξουαλικής τους δραστηριότητας. Η μόλυνση από τον ιό είναι πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι, περίπου το 80% των ατόμων που έχουν ξεκινήσει σεξουαλικές σχέσεις θα μολυνθούν από κάποιον τύπο του ιού, σε κάποια στιγμή της ζωής τους.


Κάποιοι από τύπους του HPV είναι υπεύθυνοι για τα οξυτενή κονδυλώματα. Το πρόβλημα αυτό είναι κυρίως αισθητικό και αντιμετωπίζεται με αποτελεσματικότητα με διάφορες μεθόδους. Φαίνεται όμως σύμφωνα με την άποψη πολλών ότι επιτυχαίνουμε τα καλύτερα αποτελέσματα με την χρήση των LASER, καθώς μπορούμε να έχουμε καλύτερο έλεγχο στο βάθος και την έκταση της καταστροφής των κονδυλωμάτων. Αυτό μας βοηθά να έχουμε πολύ καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και να μη μένουν σημάδια στα γεννητικά όργανα.


Κάποιοι άλλοι τύποι του ιού μπορεί να προκαλέσουν στις γυναίκες καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι δεν θα αναπτύξουν καρκίνο όλες οι γυναίκες με HPV λοίμωξη. Ο ιός, κάτω από κάποιες συνθήκες, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον τράχηλο της μήτρας κάποιων γυναικών, αλλά μόνο σε μερικές από αυτές τις γυναίκες μπορεί η βλάβη να εξελιχθεί και να καταλήξει σε καρκίνο. Αυτό συμβαίνει επειδή η λοίμωξη HPV, από μόνη της, δεν είναι αρκετή για την δημιουργία καρκίνου, καθώς πρέπει να υπάρχουν και άλλοι  περιβαλλοντικοί παράγοντες και/ή μη περιβαλλοντικοί παράγοντες.


Ο χρόνος εξέλιξης μιας τραχηλικής βλάβης από HPV σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έχει υπολογισθεί σε περίπου10 χρόνια, κατά μέσο όρο. Έτσι, η κάθε γυναίκα έχει το χρόνο για να αντιμετωπίσει, μαζί με το γυναικολόγο της, αποτελεσματικά την κάθε βλάβη, πριν αυτή φτάσει να γίνει καρκίνος.


Παραδοσιακά, η ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου βασίζεται στη εξέταση των κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας με την εξέταση κατά Παπανικολάου (τεστ Παπανικολάου – test Pap). Με την εξέταση αυτή, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1950 και φέρει το όνομά του Γ. Παπανικολάου, μπορούμε να επιτύχουμε έγκαιρη ανίχνευση προκαρκινικών και καρκινικών βλαβών στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας και έτσι να παρακολουθήσουμε καλύτερα τις γυναίκες, να έχουμε έγκαιρη διάγνωση των αλλοιώσεων του τραχήλου και να επέμβουμε όπου και όταν χρειάζεται πριν η βλάβη φτάσει να γίνει κακοήθεια.


Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι σήμερα η γυναίκα που είναι έχει μολυνθεί σε κάποια στιγμή από HPV δεν κινδυνεύει από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, όταν έχει σωστή και τακτική παρακολούθηση από το γυναικολόγο της.


  


Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG 


Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος 


Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών 


Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης


Director, European Association of  Paediatric-Adolescent Gynaecology


Αθήνα:  Μουσών 1 (Λεωφ. Κηφισίας & γέφ. Κατεχάκη),


Γλυφάδα:  Κύπρου 61 (πλατεία Εσπερίδων),


Τρίπολη: Ισαάκ και Σολωμού  18 (πλατεία Πετρινού)


 


Τηλ Κέντρο: 210 6919219 


Email: info@healthylady.gr


www.παιδογυναικολογος.gr


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X