Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Ο εγκέφαλος «αντιστέκεται» στο Αλτσχάιμερ
Ο εγκέφαλος «αντιστέκεται» στο Αλτσχάιμερ thumbnail

Ο εγκέφαλος "αντιστέκεται" στο Αλτσχάιμερ

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την ικανότητα να "αντιστέκεται" στις αρχόμενες βλάβες της νόσου Αλτσχάιμερ και να αυξάνει τη δραστηριότητά του για να τις αντιμετωπίσει, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το εύρημα αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι διατηρούν σε ικανοποιητικό βαθμό τις νοητικές ικανότητές τους παρά τις ενδείξεις έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών τους, ενώ άλλοι παρουσιάζουν εξελισσόμενη μορφή της νόσου.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "Nature Neuroscience", διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, οι οποίοι επιστράτευσαν 22 νεαρούς εθελοντές και 49 ηλικιωμένους, δίχως ενδείξεις νοητικής εκφύλισης.

Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε μαγνητικής τομογραφίες εγκεφάλου, οι οποίες αποκάλυψαν ότι σε 16 από τους ηλικιωμένους υπήρχαν συγκεντρώσεις βήτα-αμυλοειδούς πρωτεΐνης – μία χαρακτηριστική ένδειξη ότι έχει αρχίσει η νόσος Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές ζήτησαν από όλους τους εθελοντές να απομνημονεύσουν μία σειρά φωτογραφιών, ενόσω εκείνοι κατέγραφαν την εγκεφαλική δραστηριότητά τους με ένα άλλο είδος απεικονιστικής εξέτασης που λέγεται λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI).

Οι εθελοντές έπρεπε στην αρχή να απομνημονεύσουν το γενικό περίγραμμα και στη συνέχεια τις λεπτομέρειες των εικόνων που έβλεπαν.

"Όλοι τους ήταν σε γενικές γραμμές ακριβείς στην ανάκληση όσων είδαν, αλλά σε εκείνους με τις εναποθέσεις βήτα-αμυλοειδούς, όσο πιο λεπτομερής και πολύπλοκη ήταν η εικόνα, τόσο πιο έντονη ήταν η εγκεφαλική δραστηριότητα", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γουϊλιαμ Τζαγκάστ, καθηγητής Νευροεπιστήμης στο Μπέρκλεϋ.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι "ο εγκέφαλός τους είχε βρει έναν τρόπο να αντισταθμίζει τις βλάβες του αρχόμενου Αλτσχάιμερ και να εξακολουθεί να λειτουργεί φυσιολογικά παρά την ύπαρξή τους", πρόσθεσε.

Πηγή: tovima.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X