Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Μείωση συντάξεων ως 20% στις κύριες
Μείωση συντάξεων ως 20% στις κύριες thumbnail

Μείωση συντάξεων ως 20% στις κύριες

Τα πάνω κάτω στις συντάξεις και πιθανότατα στα όρια συνταξιοδότησης θα έρθουν από το 2015 σε όλα τα Ταμεία.


Σύμφωνα με το νόμο 3863/10: • Καθιερώνεται νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης, κύριας και επικουρικής

 • Εισάγεται η βασική σύνταξη που θα χορηγείται αναλογικά με τα έτη ασφάλισης

 • Θεσπίζεται η λεγόμενη αναλογική σύνταξη, που θα αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά και θα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές των ασφαλισμένων και με ειδικούς συντελεστές καθορισμού της σύνταξης για τα έτη αυτά.


Πώς θα υπολογίζεται η σύνταξη με το νέο νόμο


Με το νόμο 3863/10 όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα για σύνταξη από 1/1/2015 θα λάβουν σύνταξη που αποτελείται από τρια μέρη ως εξής:


1. Τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης ως τις 31/12/2010


2. Τμήμα σύνταξης με βάση τις αποδοχές και το χρόνο ασφάλισης από το 2011 και μετά


3. Τμήμα από τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ η οποία θα είναι ανάλογη με τα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά.


Ολα αυτά, όμως, ενδέχεται να τροποποιηθούν  με τις νέες ρυθμίσεις που ετοιμάζονται συνολικά στο ασφαλιστικό.


Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, μεταξύ άλλων εξετάζεται παρέμβαση στα όρια συνταξιοδότησης με στόχο να περιοριστεί η έξοδος με πρόωρη σύνταξη. 


Μια από τις προτάσεις που μελετώνται είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας για τη μειωμένη σύνταξη κατά δύο έτη.


Παράλληλα, υπάρχει σχέδιο του υπουργείου Εργασίας που προβλέπει και αύξηση του ελάχιστου χρόνου για συνταξιοδότηση από τα 15 στα 20 έτη.


Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι αλλαγές θα αφορούν όσους θεμελιώσουν δικαίωμα μετά την 1η Ιουανουαρίου του 2015.


Ποιοι θα επηρεαστούν


Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, καθώς και στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών πρέπει, για να θεμελιώσουν δικαίωμα να έχουν συμπληρώσει και το όριο ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι που έχουν συμπληρώσει φέτος την ηλικία εξόδου ενώ έχουν το χρόνο ασφάλισης θα επερεαστούν από το νέο σύστημα υπολογισμού της σύνταξης.


Ποιοι τη γλιτώνουν


Στο Δημόσιο η  θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος έρχεται με την 25ετία, που σημαίνει ότι όσοι συμπληρώνουν το χρόνο αυτό μέχρι και τις 31/12/2014 έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα και δεν θα επηρεαστούν -με τα ως τώρα ισχύοντα-  από τις αλλαγές του 2015 στον τρόπο  υπολογισμού της σύνταξης και επίσης δεν θα επερηεαστούν από ενδεχόμενες παρεμβάσεις στα χαμηλά όρια ηλικίας.


Τελεσίγραφο της Τρόικα


Την ίδια ώρα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα φαίνεται ότι έχει ήδη κλειδώσει η σταδιακή αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης στα 20 χρόνια, από τα 15 που ισχύει σήμερα. Το συγκεκριμένο μέτρο, παρότι η διαπραγμάτευση δεν έχει λήξει και η πλευρά των δανειστών ζητά πέραν αυτού και μείωση των συναξεων κατά 20%, εν τούτοις, η κατάργηση της 15ετίας φαίνεται ότι έχει γίνει αποδεκτή από το υπουργείο Εργασίας.


Την επέκταση του ασφαλιστικού βίου τους θα δουν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, με βαρέα και ανθυγιεινά, μητέρες ανηλίκων, εκπαιδευτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, αν η κυβέρνηση υποκύψει στις απαιτήσεις των δανειστών.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στείλει πίσω ως απαράδεκτες τις αναλογιστικές μελέτες που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, κάνοντας παρεμβάσεις που -αν υλοποιηθούν- θα μειώσουν κατά 10%-20% τις καταβαλλόμενες συντάξεις όσων συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2015.


Αναλυτικότερα, πέραν της αύξησης των ορίων ηλικίας στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, τίθεται πλέον ως προαπαιτούμενο η πρόταση του ΔΝΤ για αύξηση του κατώτατου ορίου συνταξιοδότησης στα 20 έτη εργασίας (από 15 που είναι σήμερα).


Οι μεγάλοι χαμένοι


Οι κατηγορίες ασφαλισμένων που θα απολέσουν ασφαλιστικά δικαιώματα και θα δουν να επεκτείνεται ο εργασιακός τους βίος είναι: •  Οσοι άντρες ασφαλισμένοι του ΙΚΑ έχουν 7.500 βαρέα και ανθυγιεινά.
   

 •  Οσες γυναίκες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ επιδιώκουν να εξέλθουν, έχοντας 3.600 ημέρες ασφάλισης στα βαρέα και ανθυγιεινά.
   

 • Οι γυναίκες (ΙΚΑ) με ανήλικο τέκνο που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα και περιμένουν να πιάσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
   

 • Οι μητέρες με ανήλικο που υπηρετούν στον δημόσιο τομέα.
   

 • Οι ασφαλισμένες στα πάλαι ποτέ «ευγενή» Ταμεία (ΔΕΚΟ και Τραπεζών).
   

 • Οι τρίτεκνοι δημόσιοι υπάλληλοι.
   

 • Οσες γυναίκες ασφαλίζονται στο Ταμείο Νομικών.
   

 • Οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανέλαβαν υπηρεσία πριν από τις 31/12/1982 και συνταξιοδοτούνται με 35 έτη υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας.
   

 • Οσοι δημόσιοι υπάλληλοι προσλήφθηκαν από το 1983 και εντεύθεν που συνταξιοδοτούνταν με 35ετία στα 58.
   

 • Οι εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν πριν από τις 31/12/1982 και μπορούσαν να εξέλθουν με 30 έτη εργασίας στα 55.
   

 • Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που συμπλήρωσαν 35 έτη στην τριετία 2010-2012 που μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση των 60 ετών.
   

 • Οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση 35 ετών (υπό την προϋπόθεση της συμπλήρωσής τους την τριετία 2010-2012) και της ηλικίας των 60 ετών.


 Efsyn.gr 


 
Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X