Ο νόμος δεν προσβάλλεται

Διαβάστε ακόμα:

Προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά του γηπέδου της ΑΕΚ

Σημερινό δημοσίευμα της Live Sport εξηγεί γιατί ο νόμος 4277/2014 δεν μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ.

Αναλυτικά:

“Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν με αφορμή το γηπεδικό της ΑΕΚ. Είναι τέτοιες οι σκοπιμότητες και οι διαφορές που υπάρχουν, ώστε να γράφονται φοβερές ανακρίβειες.

Όπως για παράδειγμα το χτεσινό πόνημα δικηγόρου σε ηλεκτρονική εφημερίδα της Ν. Φιλαδέλφειας. Ο κ. Μιχάλης Παπάζογλου εγκαλεί τον Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, γιατί λέει δεν κατέθεσε μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες (δηλαδή μέχρι… 14 Νοεμβρίου 2014) προσφυγή στο ΣτΕ σε βάρος του νόμου 4277/2014. Δηλαδή του νόμου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι (και πήρε ΦΕΚ την 1η Αυγούστου) για την κατασκευή της “Αγια Σοφιάς”.

Μα και ένας πρωτοετής της Νομικής γνωρίζει πολύ καλά ότι οι νόμοι δεν προσβάλλονται στα δικαστήρια. Αλλά μόνον οι διοικητικές πράξεις που εφαρμόζουν έναν νόμο.

Πρακτικά τούτο σημαίνει πως κανένας Δήμος και φυσικά κανένας πολίτης δεν μπορεί να προσφύγει κατά του “γηπεδικού” νόμου.

Προσφυγή μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης να κάνει σε μια διοικητική πράξη. Δηλαδή στην άδεια οικοδόμησης. Μπορεί για παράδειγμα να προσφύγει κάποιος για τους περιβαλλοντικούς όρους, την κυκλοφοριακή μελέτη, την άδεια οικοδόμησης.

Όλα αυτά όμως ακόμα δεν έχουν εκδοθεί και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει καμιά προσφυγή. Από την ημέρα δε, της διοικητικής πράξης, υπάρχει προθεσμία 60 ημερών για να κάνει κάποιος προσφυγή το ΣτΕ.

Το οποίο ΣτΕ πολλές φορές για να αιτιολογήσει την απόφαση του για την ακυρότητα μιας διοικητικής πράξης, κηρύσσει αντισυνταγματικό τον νόμο.

Στο δια ταύτα: Η ώρα των προσφυγών θα έρθει (αν έρθει) μετά την έκδοση της άδειας οικοδόμησης. Όλα τα υπόλοιπα είναι για να δημιουργούνται εντυπώσεις.

Σχετικά άρθρα