Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / "Βόμβα" στο ασφαλιστικό με 6 αλλαγές
"Βόμβα" στο ασφαλιστικό με 6 αλλαγές  thumbnail

"Βόμβα" στο ασφαλιστικό με 6 αλλαγές

Αλλαγές εκ βάθρων στο ασφαλιστικό σύστημα “δείχνουν” τα πρώτα επίσημα στοιχεία της απόρρητης αναλογιστικής μελέτης που ετοιμάζεται στο υπουργείο Εργασίας για τις οικονομικές αντοχές των Ταμείων από το 2015 και μετά.


Την ίδια στιγμή η τρόικα θεωρεί ως προαπαιτούμενο τη δέσμευση της κυβέρνησης για δραστικές παρεμβάσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών και τη σταθεροποίησή τους σε χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα για τα επόμενα έτη.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της αναλογιστικής μελέτης οι συνταξιοδοτικές δαπάνες των Ταμείων παραμένουν υψηλές ως το 2020, ενώ η όποια μείωση εμφανίζεται μετά το 2025.


Οι 6 αλλαγές – “φωτιά”


Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη στείλει προτάσεις στην τρόικα και αυτή τη στιγμή εξετάζονται οι εξής παρεμβάσεις που δρομολογούν δομικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα:
1. Αύξηση των ορίων ηλικίας στις πρόωρες συντάξεις κατά 2 έτη. 
2. Αλλαγή στον υπολογισμό των κατώτατων συντάξεων με πλήρη αναλογικότητα, δηλαδή με ποσά που θα αναλογούν στις εισφορές που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι. 
3. Μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων για το ΕΚΑΣ, τα οποία δεν έχουν αλλάξει από το 2011. Ήδη το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται νέα κλίμακα, με χαμηλότερα όρια εισοδήματος, για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ.
4. Αύξηση των ορίων ηλικίας στις πρόωρες συντάξεις κατά 2 χρόνια. Εξετάζεται να συμπεριληφθεί στις δεσμεύσεις για τη συμφωνία, αλλά με ανοιχτό το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και πάντως μετά από το πρώτο τρίμηνο του 2015, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά. 
5. Αύξηση του ελάχιστου χρόνου για κατώτατη σύνταξη στα 20 έτη, από τα 15 που είναι σήμερα. 
6. Κατάργηση ταμείων επικουρικής ασφάλισης δια της απορρόφησης από το ΙΚΑ. Οι αλλαγές θα επηρεάσουν όσους βγουν σε σύνταξη από το 2015 και μετά. Χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα με αναγνωρίσεις πλασματικών ετών που κινδυνεύουν να τα χάσουν, στην περίπτωση που γίνουν δραστικές παρεμβάσεις.


Kontranews.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X